Main menu

header

500 18 01de Dana Purgaru

Imaginați-vă o lume fără culori. Cu siguranță, o să vi se pară monotonă, lipsită de farmec. Din fericire însă, suntem în permanență înconjurați de nuanțe care mai de care mai diverse. Acestea nu au numai rolul de a ne ajuta să ne exprimăm și de a ne face traiul mai interesant, ci pot contribui și la vindecarea corpului și a sufletului. Trebuie doar să știm când și cum să ne folosim de ele.

O formă veche de tratament

Cromoterapia folosește culorile pentru vindecarea sufletului și a corpului. Această terapie este o formă de tratament ce face parte din medicina complementară, alături de acupunctură, homeopatie, aromoterapie și altele. Nu este o metodă nouă, ea fiind folosită și cu mii de ani în urmă în Extremul Orient, în China și în India. Aceste civilizații utilizau filtre de diferite nuanțe, obținute din pigmenți vegetali, pentru tratarea bolilor cu ajutorul luminii colorate. De asemenea, în Evul Mediu, bizantinii au devenit celebri pentru vitraliile lor deosebite care creau jocuri de culori.

Folosiți lămpi speciale

Culorile sunt caracterizate de o lungime de undă și o frecvență de vibrație proprie, datorită cărora pot să pătrundă până la nivel molecular în organism și să producă efecte specifice. De altfel, se știe că lungimea de undă poate fi percepută și dincolo de simțul nostru vizual, iar mărturie a acestui lucru stau nevăzătorii care și-au cultivat capacitățile senzoriale tactile într-atât, încât pot simți aceste vibrații cu ajutorul degetelor și pot identifica nuanțele.

Sub control medical, în cromoterapie, terapeutul folosește, de obicei, lumini colorate, care sunt proiectate de un aparat asupra zonelor cu probleme sau a întregului corp. Pe măsură ce tratamentul avansează, intensitatea nuanțelor este adaptată în funcție de starea pacientului. Acasă, metoda cea mai eficientă implică folosirea unei lămpi de cromoterapie la care se expune corpul gol, de la zece minute la trei ore pe zi.

Roșu

Influențează sistemul circulator

Culoarea roșie induce voință, vitalitate, putere, curaj și încredere în sine, dar poate reflecta și agresivitatea, iubirea pasională, ura, impulsivitatea sau excitarea. Este culoarea care influențează sistemul circulator, pe cel reproducător și trezirea capacităților și talentelor latente. Ea nu trebuie folosită niciodată în faza acută a unor afecțiuni, deoarece poate agrava simptomele.

Portocaliu

Întărește sistemul imunitar

500 18 02Portocaliul este culoarea căldurii, a creativității și a emoțiilor. Energia sa ne face mai veseli, ne crește pofta de viață, combate frica și agresivitatea, nemulțumirea și proasta dispoziție, încurajează atitudinile pozitive, creativitatea, conștiința propriei valori, siguranța de sine, capacitatea de comunicare și senzualitatea. Această culoare este folosită ca mijloc terapeutic, pentru a elimina stările de anxietate. În plus, încurajează pofta de mâncare, digestia și asimilarea nutrienților din alimente și stimulează capacitatea de autoapărare a organismului.

Galben

Armonizează metabolismul

Culoare pozitivă prin excelență, galbenul este cel mai aproape de lumina pură și de strălucire. De altfel, este una dintre culorile care se pot observa cu ușurință în aura unui om - un galben deschis în conturul părului indică optimism, deschidere către a învăța, către iluminare și înțelepciune. Culoarea galben este folosită în cromoterapie, pentru a îndepărta stările de stres și de depresie. Are rol stimulator și de echilibrare, mărește puterea de digestie și produce efecte favorabile asupra ficatului, intestinelor, rinichilor și vezicii urinare. Stimulează sistemul endocrin și armonizează întregul metabolism, activează glandele, atenuează manifestările neplăcute ale menopauzei, precum și durerile și procesele inflamatorii.

Verde

Ajută în reumatism și cancer

Verdele simbolizează vitalitatea, creșterea și renașterea, natura vie. Este culoarea echilibrului și a autocontrolului. Verdele strălucitor în aura cuiva arată puteri tămăduitoare. Este o culoare a bunăstării, forței și prieteniei. Nuanțele închise pot reflecta nesiguranță, zgârcenie, gelozie, un caracter posesiv, îndoială și neîncredere. Folosită în scop terapeutic, această culoare generează liniște, echilibru, bună dispoziție, relaxare, contemplare și înțelepciune, odihnă și este indicată în aritmii cardiace, în deficiențe ale sistemului imunitar, în tratamentele posttraumatice, în afecțiunile reumatismale, tuse și bronșită, ulcerații și cancer.

Albastru

Alungă insomnia și durerile de cap

Albastru desemnează idealismul, ambiția și aduce în suflet liniște, calm și reflectă devotament, cinste și seriozitate. Are un efect relaxant asupra sistemului nervos și este recomandată folosirea acestei culori ca agent vindecător în tulburările somnului. În aura unei persoane, nuanțele deschise de albastru reflectă o imaginație activă și o bună intuiție, iar cele închise pot indica singurătatea. Albastru acționează cu precădere asupra glandelor endocrine sau asupra sistemului imunitar și a celui neurovegetativ. Alungă insomnia, ameliorează tulburările de dinamică sexuală, hipertensiunea arterială, infecțiile și durerile de cap cauzate de stres. Atenție! Albastru poate conduce la depresie dacă această culoare este folosită în exces.

Violet

Tratează tulburările mentale

Violetul este culoarea viselor. Este rece și determină în același timp atracție și îndepărtare, optimism și nostalgie. Reflectă independență și intuiție. Violetul este culoarea îmbinării inimii cu mintea, a fizicului cu spiritul. În aură, nuanțele roșiatice indică inteligență, voință și simț practic, cele pale pot reflecta umilință și înclinație spre spiritualitate, iar cele închise denotă nevoia persoanei de a depăși o anumită situație sau de a fi înțeleasă.

În scop terapeutic, culoarea violet este indicată pentru tratamentul cataractei, insomniei, nevralgiilor, reumatismului, tulburărilor mentale și tumorilor.

Indigo

De ajutor în afecțiuni respiratorii

În cromoterapie, prin culoarea indigo se obțin efectele culorii albastre, dar mult mai puternice. Indigoul conferă o stare de liniște profundă, de pace și de înclinație spre meditație, spre desprinderea de lume. Această culoare îndeamnă la renunțarea la rațiune și aprecierea inspirației și a intuiției. Este folositoare pentru vindecarea unor probleme precum: astm, afecțiuni ale nasului și urechilor, dezechilibre mentale și stări de neliniște.

După ce alegeți culorile în funcție de starea fizică ori psihică pe care doriți să o tratați, acestea trebuie folosite în îmbrăcăminte, tapiserii, așternuturi de pat, mobile, pereți, flori și chiar și pentru alimente

Fascinat de influenţa culorilor asupra omului, Leonardo da Vinci a observat că sub puterea culorii violet, dată de pătrunderea razelor soarelui prin vitraliile unei biserici, se amplifică puterea de meditaţie

Prezenţa nuanţelor de negru şi alb în aură

Aura este câmpul de energie care ne înconjoară trupurile. Fiecare astfel de câmp are o culoare specifică, iar acest lucru „vorbește” despre caracterul și personalitatea unui om. Pe lângă celelalte culori, în aură pot apărea și nuanțe de negru sau de alb. Prima denotă dezechilibru, o stare de autoapărare sau faptul că persoana are multe secrete. Atunci când albul este o culoare de sine stătătoare în aură, reflectă creativitate, spiritualitate, adevăr și puritate și arată că energia persoanei respective se purifică.