Main menu

header

cotnari wide

478 15 1de Daniela Anton

Leacurile băbeşti sunt încă un subiect controversat în aceste vremuri moderne. Răceala, gripa, arsurile, durerile de spate sau de stomac îşi găsesc vindecarea cu ajutorul leacurilor băbeşti transmise de la o generaţie la alta. Chiar dacă ţineţi cu sfinţenie de sfaturile bunicii, când vine vorba despre afecţiuni, multe dintre aceste leacuri pot face mai mult rău. Iată ce remedii nu sunt tocmai indicate în caz de criză.

Gazul irită gâtul

Bătrânii spun că durerile de gât trec cu gargară cu gaz. Total greșit! Medicii atenţionează însă că pe lângă faptul că gazul este o substanță extrem de toxică pentru organism, acesta produce și arsuri puternice. Astfel, nu numai că durerile de gât nu vor dispărea, dar vă puteți alege și cu arsuri pe faringe sau cu iritații puternice.

Ceaiul de soc produce leșin

Unul dintre leacurile băbești intens folosite pentru slăbit este și ceaiul de soc, în încercarea de a elimina kilogramele în plus și a avea o siluetă de invidiat. Atenție însă, socul este un diuretic puternic și, consumat în cantități mari, duce la deshidratare și chiar leșin.

Muşeţelul provoacă infecţii oculare

Ceaiul de muşeţel este folosit pentru numeroase afecţiuni şi are multe efecte benefice asupra organismului. Fiți cu băgare de seamă când îl folosiţi ca leac al bunicii, pentru curăţarea ochilor, căci poate provoca infecţii, deoarece ceaiul de mușețel conține impurități, care irită ochiul și arde cornea, spun medicii oftalmologi.

Sâmburii de măsline declanşează ulcer

Bătrânii spun că durerile de stomac se tratează cu câţiva sâmburi de măsline. Medicii atenţionează însă că acest remediu băbesc este extrem de riscant. În stomac, sâmburii de măsline se adună ca un sac cu pietre şi pot duce la ulcer şi ocluzie intestinală. În caz că vreți să folosiți sâmburi de măsline contra durerilor de stomac, aceștia trebuie măcinați fin.

Şosetele cu oţet duc la intoxicaţii

Șosetele îmbibate în alcool sau oţet, folosite în special pentru tratarea răcelilor asociate cu febră mare, pot produce arsuri, iritaţii şi intoxicaţii puternice. Şi masajul cu alcool poate provoca leziuni ale vaselor de sânge, nervilor şi articulaţiilor. De asemenea, frecţia cu alcool poate produce congestionarea căilor respiratorii şi chiar comă etilică.

Uleiul încins poate sparge timpanul

Pentru durerile de ureche, bătrânii folosesc uleiul încins, care se toarnă în ureche. Fiți atenți la temperatura lui. Dacă este încins, acesta poate provoca arsuri de gradul II sau III în timpan. Pe lângă faptul că durerile se pot intensifica, şi timpanul are de suferit, putând fi chiar spart. De asemenea, usturoiul este un obicei popular, la care nu este bine să apelaţi. Acesta irită timpanul şi, dacă pătrunde mai adânc în ureche, este posibil să aveţi nevoie de un doctor pentru a vi-l extrage.

Unt contra arsurilor

V-ați ars într-un accident casnic și vreți să vă calmați durerea și să preveniți formarea de bășicuțe? Nu apelați la unt sau la ulei în caz de arsuri, chiar dacă este cel mai la îndemână remediu. Chiar dacă are un ușor efect de calmare, în contact cu căldura pielii, untul se topește și poate provoaca infecții grave. Dacă puneți pe arsură ulei, de exemplu, acesta se va amesteca împreună cu celelalte secreţii şi va aduce microbi. Folosiți miere sau un spray special de arsuri, pe care îl puteți procura din farmacie și pe care este bine să-l aveți permanent în trusa cu medicamente.

Arsuri de piele cu ventuze

478 15 2Răceala, gripa sau durerile de spate dispar după o şedinţă cu ventuze. Totuşi, aceste obiecte trebuie folosite cu mare atenţie şi doar atunci când se ştie exact modul de utilizare. În caz contrar, pot provoca arsuri foarte grave, avertizează medicii.

Degerături tratate cu varză murată

Tot din bătrâni se știe că arsurile de piele sau degerăturile se tratează cu foi de varză murată. Aceasta însă agravează arsurile și duce la infectarea zonei. Printre leacurile folosite la tratarea arsurilor se numără și albușul și băile cu sare grunjoasă, dar sunt total contraindicate. Nu numai că nu au niciun efect asupra rănilor, ci chiar duc la infecții grave.

Ţuică pentru măsele

Țuica pentru măsele este un obicei popular la care nu este bine să apelaţi. Alcoolul amorţeşte gingia, dar nu are şi puterea de a vă vindeca de carii. Acestea trebuie tratate la stomatolog. Nici aplicarea căldurii la locul durerii nu este benefică. În cazul unui abces, sunt indicate mai degrabă compresele reci.

Pasta de dinți agravează herpesul

Herpesul este o altă afecțiune pentru care există numeroase doctorii băbești. Pasta de dinți, oțetul sau lingura de lemn încinsă pe foc sunt doar câteva dintre leacurile din bătrâni. Nu le folosiți! Aceste substanțe nu numai că agravează herpesul, dar duc și la complicații grave, îngreunând apoi diagnosticarea și vindecarea. Imediat când erupe herpesul, aplicați local un plasture sau o cremă specială pentru herpes.

Clismă pentru curăţarea colonului

Intestinul gros este plin de substanţe toxice, dar soluţia pentru a-l curăţa nu este să faceţi clismă. Dacă nu stăpâniţi această procedură, există riscul să vă perforaţi colonul, să faceţi hemoragii, infecții, deshidratare sau anemie. Intestinul gros poate fi curăţat şi natural, mâncând fructe şi legume, bogate în fibre. Dacă aveţi tulburări de tranzit intestinal, este mai indicat să faceţi o endoscopie.

Comprese cu sare și mămăligă fierbinte pentru gât

Aceste comprese sunt printre cele mai cunoscute leacuri băbești. În același timp sunt și cel mai periculoase, provocând arsuri foarte grave.

Oja nu tratează înțepăturile de insecte

Un alt obicei la care nu este recomandat să apelați este să tratați cu ojă înțepăturile de insecte. Oja nu poate preveni iritația care apare după înțepături. Atunci când se aplică direct pe piele, aceasta poate agrava înțepătura.

Scobitul în urechi cu beţişoare nu este indicat

Folosiți bețe pentru urechi zi de zi? Atenție, nu este indicat! Ceara care se formează în interiorul urechii are un rol important de protecție antibacteriană și, în plus, păstrează pH-ul în limite normale. Secretată de organism în mod natural, ceara aduce multe avantaje, printre care protecția elasticității timpanului. Apelați la bețișoarele cu vată doar o dată pe săptămână și fără să pătrundeți cu ele în adâncime. Atunci când bănuiți că aveți un dop de ceară, mergeți la medic.

Intestinul gros poate fi curăţat şi natural, mâncând fructe şi legume, bogate în fibre

Traumatizarea pielii după epilare

Indiferent de metoda de epilare aleasă, unele fire de păr rămân sub piele. În timp, se inflamează, devin inestetice și vreți să le înlăturați. Nu folosiți însă acul sau penseta, avertizează medicii dermatologi! Vă veți traumatiza pielea, firele vor crește din nou și există un risc mare de infectare. Cel mai sigur este să încercați să preveniți creșterea intradermică a firelor de păr prin peelinguri și utilizarea zilnică a unei loțiuni pentru corp.