Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

În urma accidentului ce a avut loc în Muntenegru - unde un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie şi mai mulţi pasageri au decedat sau au fost grav răniţi -, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a făcut un apel către români să meargă să doneze sânge. Din păcate, astfel de situaţii pot avea loc oricând, aşa că e ideal ca tot mai multe persoane să meargă să doneze sânge. Această acţiune e reglementată prin dispoziţiile articolului 11 din Hotărârea de Guvern 1.364/2006 pentru aprobarea drepturilor şi obligaţiilor donatorilor de sânge. În plus, iată la ce trebuie să fie atenţi donatorii, potrivit site-ului www.donor.ro.

Vârsta, între 18 şi 50 de ani
Poate deveni donator orice cetăţean român sau din altă ţară - dar care locuieşte în România de cel puţin un an şi poate prezenta acte doveditoare în acest sens - dacă are o stare bună de sănătate şi vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani. Persoanele peste 50 de ani au voie doar dacă sunt donatori fidelizaţi, cu acordul medicului de familie şi sub responsabilitatea specialistului care efectuează selecţia. De asemenea, donatorul trebuie să întrunească, în principiu, anumite condiţii: să aibă greutatea peste 58 de kilograme la femei şi 60 de kilograme la bărbaţi; tensiunea arterială maximă să fie cuprinsă între 100 şi 180 mm/Hg; iar pulsul regulat, de 50-100 bătăi/minut. În schimb, nu au voie să doneze sânge următoarele categorii de persoane: cele care au afecţiuni cardiovasculare; traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică; ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; hiperlipidemie; astm bronşic; alergie severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat; dar nici cele pensionate medical - indiferent de diagnosticul de pensionare. Printre criteriile de excludere temporară se numără: bolile infecţioase (chiar şi gripa); anemia; intervenţiile chirurgicale, contactul apropiat cu persoane cu hepatită sau virusul HIV; vaccinările; sarcina, alăptarea; tratamentele dentare; consumul de alcool sau de medicamente în ultimele 48 de ore şi altele.

Primesc tichete de masă şi reducere la transport
Nu aveţi de ce să vă temeţi de donarea de sânge, care se poate face o dată la două-trei luni. Din contră, aceasta este benefică persoanelor sănătoase. Chiar există studii care demonstrează creşterea duratei de viaţă în rândul donatorilor. Mai mult, aceste categorii de persoane se mai bucură şi de alte avantaje reglementate de legislaţia în vigoare: primesc şapte tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituţia de profil unde are loc recoltarea; au dreptul la o zi liberă de la locul de muncă/de la şcoală în ziua donării şi decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţa înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge. În cazul în care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la un abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun pentru o perioadă de o lună, pe baza actelor doveditoare.

Consultaţie şi teste de laborator gratuite
Persoanele interesate să doneze sânge se pot adresa centrului regional de transfuzii sangvine din judeţul lor. Lista completă a acestor centre poate fi găsită la adresa www.donor.ro/pages/unde.php. Acolo se întocmeşte fişa donatorului, apoi se completează un chestionar. Este foarte important ca informaţiile furnizate în chestionar şi la consultaţia medicală să fie adevărate! După finalizarea acestei etape urmează prelevarea de sânge din deget, pentru determinarea hemoglobinei, glicemiei, grupei sangvine şi Rh-ului, apoi consultaţia medicală care constă în măsurarea tensiunii arteriale şi a frecvenţei cardiace, cântărirea, verificarea chestionarului, completarea fişei cu istoricul medical şi eventuale recomandări. În urma acestei examinări, medicul decide dacă persoana este eligibilă pentru donarea de sânge, caz în care procedeul durează câteva minute, în funcţie de calitatea venei alese pentru puncţionare. Cu alte cuvinte, aceste persoane beneficiază şi de un examen medical şi teste de laborator gratuite la fiecare recoltare (rezultatele investigaţiilor sunt confidenţiale), fiind un prilej bun de a afla starea de sănătate, mai ales pentru cei care nu şi-au mai făcut de mult un set de analize.

Se recomandă evitarea efortului fizic
Se recoltează circa 420-450 mililitri de sânge (o cantitate mică faţă de volumul sangvin circulant, de circa cinci litri). La sfârşit se recomandă menţinerea poziţiei orizontale pentru încă 15-30 de minute, pentru a evita apariţia efectelor adverse postdonare, care sunt foarte rare. Durata întregului proces este de una-două ore.
În restul zilei se recomandă evitarea efortului fizic şi consumul de alcool. Se va suplimenta consumul de lichide, iar regimul alimentar trebuie să fie bogat.

• În cazul sarcinii, suspendarea de la donare va fi după cum urmează: de un an după naştere, în cazul în care mama nu alăptează; 18 luni după naştere, în cazul în care mama alăptează, şi 6 luni, în cazul în care sarcina nu a fost dusă la termen.

Nu uitaţi acasă actul de identitate

Este recomandat ca înainte de prezentarea la centrul de donare să se ia un mic dejun uşor, fără alimente grase, să se consume lichide (ceai, sucuri de fructe) şi să nu se fumeze înainte de donare. Potenţialul donator de sânge trebuie să se prezinte la fişierul centrului de transfuzie cu un act de identitate în original. Actele de identitate nu trebuie să fie expirate!