Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Asiguraţii şi pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear şi în 2013, însă Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări de Sănătate a aprobat noi criterii pentru acordarea biletelor. Spre exemplu, unul dintre acestea prevede ca solicitantul să dea o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează alte venituri în afară de cele declarate. O altă modificare ar fi că de acum înainte pensionarul sau asiguratul care nu are gratuitate nu mai plăteşte doar 50% din valoarea netă a pensiei sau salariului, ci jumătate din valoarea brută. Iată actualele condiţii în care puteţi merge la tratament: gratuit, cu plata biletului integral sau doar pe jumătate.

Faceţi dovada unei afecţiuni medicale
Pot beneficia de tratament balnear următoarele categorii de persoane: pensionarii din sistemul public de pensii; asiguraţii sistemului public de pensii şi beneficiarii legilor speciale care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii. Indiferent în ce categorie se încadrează, aceştia trebuie să facă dovada existenţei unei afecţiuni medicale cu indicaţie de tratament balnear şi să aibă domiciliul sau reşedinţa în România. Biletele se vor acorda în limita numărului locurilor finanţate de stat, dar în ordinea ierarhizării după criteriile speciale. În plus, din totalul biletelor repartizate pe fiecare lună, 3% rămân la dispoziţia conducerii Casei Teritoriale de Pensii, pentru soluţionarea unor cazuri medicale grave, cazuri sociale deosebite, care necesită tratament de urgenţă. După repartizarea biletelor gratuite şi a celor aflate la dispoziţia conducerii, cele rămase se repartizează pe serii, staţiuni şi unităţi de tratament, astfel: 80% pentru pensionari şi 20% pentru asiguraţi.

Persoanele cu handicap nu plătesc nimic
Iată cine poate merge gratuit în „vacanţă” la tratament: pensionarii de invaliditate - în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale; persoanele persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, cele deportate în străinătate, prizonierii sau luptătorii în rezistenţa anticomunistă (în baza Decretului-lege 118/1990 şi OUG 214/1999); persoanele persecutate de regimurile instaurate în România între 6 septembrie 1940 şi 6 martie 1945 (OUG 105/1999, aprobată prin Legea 189/2000); veteranii de război, invalizii şi văduvele de război (Legea 44/1994); beneficiarii Legii 49/1999 privind pensiile IOVR; persoanele cu handicap (Legea 448/2006); persoanele care au suferit accidente de muncă şi boli profesionale (art. 22 din Legea 346/2002) şi salariaţii care lucrează în mediu radioactiv, la prepararea minereului de uraniu şi conservarea perimetrelor miniere (HG 757/2008).

Cererile, ierarhizate în funcţie de punctaj
Cei care nu se încadrează în niciuna dintre categoriile enumerate la secţiunea „gratuitate” vor suporta o contribuţie individuală la plata biletului. Iată după ce criterii se calculează punctajul în funcţie de care sunt ierarhizate cererile: dacă au beneficiat sau nu de bilet în ultimii doi ani şi de ce tip (pentru sezon, extrasezon), în funcţie de categoria de pensie (spre exemplu: pentru pensie de invaliditate se primesc 8 puncte, pentru pensie la limită de vârstă - 6 puncte, pensie de urmaş - 3 puncte, pensie anticipată - 2 puncte sau pensie anticipată parţial - 1 punct) sau în funcţie de cuantumul total brut al venitului. Să luăm exemplul pensionarilor: cei cu venit sub 400 de lei primesc 6 puncte, iar cei peste 2.223 de lei (câştigul salarial mediu brut) nu primesc niciun punct. În cazul asiguraţilor, cele 6 puncte se dau pentru un venit mai mic de 750 de lei, 4 puncte pentru un venit cuprins între 751 şi 930 de lei, 3 puncte pentru 931-1.230 de lei, 2 puncte pentru 1.231-1.400 de lei şi un punct pentru 1.400-2.223 de lei, câştigul peste 2.223 de lei nu se punctează. Datele şi tabelele complete după care este realizat punctajul se găsesc în Ordinul ce este afişat pe site-ul oficial al Casei Naţionale de Pensii şi alte Asigurări de Sănătate, www.cnpas.org.

Cei cu venit peste 2.223 lei achită integral
Dacă se încadrează în limitele menţionate mai sus, asiguraţii vor plăti doar jumătate din valoarea biletului, însă dacă depăşesc plafoanele amintite, deci dacă au venitul brut mai mare decât salariul mediu brut pe ţară, care e în momentul de faţă de 2.223 de lei, atunci e necesar să plătească integral preţul biletului.
Anul acesta, tariful e de 1.550 de lei de persoană la un hotel de două stele şi de 1.604 de lei de persoană la hotelul de trei stele, pentru o perioadă de 18 zile. De menţionat că preţurile amintite includ atât tratamentul, cât şi cazarea şi trei mese în perioada respectivă. Deci, chiar şi cu biletul plătit, tot veţi ieşi mai bine din punct de vedere financiar decât dacă aţi lua un pachet complet pentru o perioadă atât de îndelungată de la orice agenţie de turism.

Lista cu actele necesare se găseşte la Casa de Pensii
Cine doreşte să beneficieze de tratament într-o staţiune balneoclimaterică din România trebuie să depună la Casa de Pensii de care aparţine actele care dovedesc calitatea de asigurat, de beneficiar al acestui Ordin şi, evident, documente din care să reiasă veniturile realizate lunar. Listele cu actele necesare pentru fiecare categorie de beneficiar în parte se găsesc, de asemenea, pe site-ul CNPAS sau direct la Casele Teritoriale de Pensii.

• În cursul unui an calendaristic se poate elibera un singur bilet de tratament balnear aceluiaşi beneficiar, indiferent dacă este cu plata unei contribuţii sau gratuit.

Minorii cu pensie de urmaş merg doar însoţiţi de părinte

Copiii minori, beneficiari de pensie de urmaş, pot merge la tratament balnear numai dacă sunt însoţiţi de celălalt părinte sau de tutorele legal, care trebuie să se încadreze şi el în condiţiile de înscriere în program menţionate mai sus. De asemenea, copiii mai pot merge în staţiune dacă fac dovada că urmează cursuri de învăţământ preuniversitar, organizate conform legii şi dacă au vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani la data începerii sejurului.