Main menu

header

de Elena Şerban

V-aţi gândit vreodată că şamponul este excelent nu doar pentru spălatul părului, ci şi în alte situaţii? Spre exemplu, o picătură cu şampon vă ajută să scoateţi petele foarte dificile sau să reîntineriţi pielea uzată a unei genţi pe care o iubiţi foarte mult, dar care s-a cam... deteriorat. Vă prezentăm şi alte întrebuinţări mai puţin obişnuite ale acestui produs despre care majoritatea crede că e destinat numai îngrijirii părului.

Spală unele rufe delicate
Există anumite obiecte de îmbrăcăminte ce sunt confecţionate din materiale mai fine şi pe care nu ne îndurăm să le spălăm la maşină. De aceea le spălăm cu mâna, folosind anumiţi detergenţi sau chiar săpunuri mai delicate. În acest caz, apelaţi la puţin şampon în loc de săpun. Nu doar că le veţi curăţa mai bine, dar hainele spălate cu acest produs vor mirosi... îmbătător.

Vă scapă de pete
Accidentele casnice se pot solda uneori cu pete care nu se dau duse, indiferent de metodele pe care le folosim. Chiar dacă aceste pete şi-au găsit locul pe haine sau pe covoare, aflaţi că ele se pot îndepărta foarte uşor cu şampon. Puneţi câteva picături din acest produs pe haina pătată şi lăsaţi să acţioneze câteva minute. Apoi spălaţi după procedura folosită în mod normal. Dacă petele sunt pe covoare, puneţi puţin şampon în zona afectată şi apoi tamponaţi cu un prosop îmbibat cu apă caldă. După aceea frecaţi cu o periuţă cu peri moi. Clătiţi cu apă rece şi tamponaţi din nou cu un prosop uscat şi curat. Şamponul curăţă, de asemenea, mâinile foarte murdare, mai ales de o substanţă uleioasă.

Deblochează fermoarele
Vi s-a întâmplat vreodată să vă treziţi că, exact când vă grăbiţi mai tare, fermoarul de la fustă sau de la pantaloni nu se mai deschide? Dacă da, aflaţi că, pentru astfel de situaţie, cel mai bun e şamponul. Puneţi un pic din acest produs pe burele de baie şi tamponaţi fermoarul buclucaş. Încercaţi apoi să mişcaţi cheiţa fermoarului de-a lungul dinţilor în sus şi în jos. În foarte scurt timp, fermoarul va merge ca uns.

Înlocuieşte săpunul sau crema de ras
Dacă bărbaţii îşi imaginau că şamponul merge folosit doar pentru spălatul părului, s-au înşelat. Şamponul poate fi un excelent produs ce poate fi utilizat la bărbierit. Puneţi în pumn puţin şampon şi puţină apă călduţă. Amestecaţi uşor şi apoi întindeţi pe faţa umezită. Cei care au folosit şamponul în loc de săpun spun că acesta usucă mai puţin pielea şi este chiar mai hrănitor. După ras, folosiţi loţiunea pe care o utilizaţi de obicei.

Curăţă diverse obiecte
Din când în când, din cauza sebumului din păr, peria şi pieptenele se murdăresc. Mai bine zis se îngraşă, motiv pentru care trebuie curăţate. Nu este nevoie de efort foarte mare dacă puneţi periile sau pieptenii într-o soluţie de apă cu şampon. Înainte de baia cu şampon îndepărtaţi firele de păr. După ce lăsaţi câteva ore, folosiţi o perie cu dinţii mari şi frecaţi uşor. Clătiţi bine după această manevră şi lăsaţi la uscat până când orice picătură de apă s-a evaporat total.
De asemenea, cada şi chiuveta pot fi curăţate eficient şi rapid cu şampon. Metoda trebuie luată în calcul, mai ales că, de multe ori, un şampon poate fi mult mai ieftin decât un lichid special de curăţat. Tot şamponul face ca elementele decorative realizate din crom de la maşini sau din altă parte să strălucească. Pentru a obţine acest efect, amestecaţi o linguriţă cu şampon cu o linguriţă cu bicarbonat de sodiu. Ştergeţi cu această pastă zonele cromate şi apoi frecaţi cu o cârpă din bumbac uscată şi foarte curată.

„Unge” balamalele
O casă în care balamalele scârţâie cu putere e casă de femeie sau pare bântuită de fantome. Aşa se spune, nu? Dacă, din diverse motive, uşile încep să scârţâie, şi nu vreţi să vă treziţi copiii la fiecare intrat şi ieşit dintr-o încăpere, ungeţi balamalele. Dacă nu găsiţi repede vaselina necesară, daţi o fugă în baie. Luaţi şamponul şi picuraţi pe balamale. Scârţâitul devine o amintire, şi în casă miroase frumos.

Îndepărtează plasturii cu lipici
O tăietură mică, o bătătură sau o altă problemă minoră se vindecă mai repede dacă sunt acoperite cu un plasture adeziv. Pentru că acest plasture nu permite microbilor să pătrundă la zona afectată. Din păcate însă, acest avantaj este combătut puţin de modul destul de greoi de îndepărtare a lipiciului care ţine plasturele pe piele. Însă, dacă veţi pune puţin şampon pe marginile plasturelui, dezlipirea acestuia va fi mult mai facilă. Fără dureri sau alte probleme. Aveţi însă grijă ca produsul să nu ajungă la rană!

Dă luciu pantofilor şi genţilor din piele
Pentru produsele din piele naturală (nu ecologică!), care au un aspect învechit, puneţi puţin şampon pe o cârpă din bumbac curată. Ştergeţi apoi cu această cârpă pantofii, ghetele sau genţile îmbătrânite. Dacă e vorba doar despre anumite porţiuni cu probleme, procedura se aplică strict pe acele zone. Strălucirea pe care o veţi observa pe aceste zone vă va convinge că metoda funcţionează. Procedura se aplică însă cu mare succes şi pe ghetele sau pe cizmele care au avut de suferit după iarnă din cauza sării din zăpadă.

Excelent spumant de baie
O baie cu spumă frumos mirositoare este, uneori, remediul perfect după o zi lungă şi obositoare. Dacă însă nu aveţi spumă de baie la îndemână, nu vă impacientaţi. Pentru că e puţin probabil să nu aveţi şampon, turnaţi două-trei căpăcele din acest produs în cadă, chiar înainte de a da drumul apei. Este de preferat să direcţionaţi jetul puternic de apă către şamponul din cadă şi, în doar câteva minute, veţi avea o spumă.... de toată frumuseţea. Ar fi indicat totuşi ca, după ce v-aţi îmbăiat, să vă clătiţi cu apă din abundenţă.

• Desfaceţi mai uşor un şurub înţepenit dacă puneţi pe el şampon. După câteva minute încercaţi să deşurubaţi. Veţi reuşi cu siguranţă.
• Pensulele folosite la vopsit (dacă vopselele sunt pe bază de apă, nu de ulei) se curăţă foarte bine dacă sunt lăsate câteva ore într-o soluţie de apă cu şampon. După acest interval, spălaţi perii şi apoi clătiţi cu apă multă.