Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

În ultima perioadă, mulţi români optează pentru călătoria cu avionul când vine vorba să plece în străinătate. Vă prezentăm recomandările reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Externe în ceea ce priveşte anularea, întârzierea curselor, pierderea bagajelor şi a altor neplăceri ce pot surveni pe parcurs.

Anularea cursei, compensată cu până la 600 de euro
În cazul în care zborul spre destinaţia aleasă a fost anulat, pasagerul are dreptul la o compensaţie cuprinsă între 125 şi 600 de euro, cu excepţia cazului în care a fost informat cu privire la anularea zborului cu cel puţin 14 zile înainte sau în situaţia în care a fost redirecţionat la ore apropiate orarului iniţial de zbor ori dacă o companie aeriană poate dovedi că anularea a fost cauzată de împrejurări extraordinare.
De asemenea, compania aeriană trebuie să ofere clientului posibilitatea alegerii între rambursarea costului biletului în termen de şapte zile şi redirecţionarea (în condiţii de transport asemănătoare) spre destinaţia finală. Mai mult, dacă e nevoie, pasagerilor li se vor pune la dispoziţie un telefon, băuturi răcoritoare, mâncare, cazare şi transport până la locul de cazare.

Beneficii în schimbul refuzului la îmbarcare
Dacă pasagerilor li se refuză îmbarcarea, reprezentanţii respectivei companii trebuie să îi convingă să renunţe la rezervările lor în schimbul anumitor beneficii. În plus, operatorul de transport aerian trebuie să le ofere posibilitatea alegerii între o rambursare integrală şi redirecţionare. Şi în această situaţie, pasagerii pot avea dreptul la o compensaţie asemănătoare cu cea oferită în cazul în care zborul a fost anulat, ea fiind stabilită în funcţie de distanţă şi de întârzierile înregistrate înainte de redirecţionare. În cazul în care voluntarii aleg redirecţionarea, compania aeriană trebuie, de asemenea, să ofere asistenţă, de exemplu: mâncare, acces la un telefon, cazare la hotel pentru una sau mai multe nopţi (după caz) şi transport de la aeroport până la locul de cazare.

Rambursarea banilor în caz de decalare
Dacă avionul are întârzieri prelungite, compania aeriană trebuie să pună la dispoziţia pasagerilor băuturi răcoritoare, masă, cazare, transport până la locul de cazare şi apeluri telefonice. Pot beneficia de aceste facilităţi persoanele ale căror curse au întârziat: două ore sau mai mult pentru zboruri de cel mult 1.500 de kilometri; trei ore sau mai mult pentru zborurile intracomunitare mai lungi sau pentru alte zboruri cuprinse între 1.500 şi 3.500 de kilometri şi patru ore sau mai mult pentru zborurile extracomunitare de peste 3.500 de kilometri.
Mai mult, dacă întârzierea este mai mare de cinci ore şi pasagerul se hotărăşte să nu îşi continue călătoria are dreptul la rambursarea costului biletului şi la un zbor de retur la punctul de plecare iniţial. De asemenea, dacă aterizarea la destinaţia finală se face cu o întârziere de trei ore sau mai mult, aveţi, şi în acest caz, dreptul la o compensaţie identică celei oferite atunci când zborul este anulat, cu excepţia cazului în care compania aeriană poate dovedi că întârzierea a fost cauzată de circumstanţe extraordinare. Şi asta nu e tot. Companiile aeriene pot fi considerate răspunzătoare pentru prejudiciile care rezultă în urma întârzierilor.

Reclamaţie pentru bagajul întârziat
În situaţia în care aveţi bagaj la cală şi acesta este pierdut, deteriorat sau întârzie, aveţi dreptul la o compensaţie de maximum 1.220 de euro. Însă, în cazul în care companiile aeriene au luat toate măsurile rezonabile pentru a evita prejudiciile sau dacă luarea acestor măsuri era imposibilă, acestea nu pot fi considerate răspunzătoare. Apoi, dacă bagajul este deteriorat la primire, pasagerul trebuie să depună o reclamaţie la compania aeriană în termen de şapte zile de la primirea acestuia, iar în cazul întârzierii primirii bagajului, perioada este de cel mult 21 de zile.

Taxele şi comisioanele, la vedere!

Potrivit legislaţiei europene, în momentul în care o persoană cumpără bilete pentru zboruri cu plecare de pe aeroporturi din UE, trebuie să i se explice clar condiţiile ce se aplică. Preţul final care urmează să fie plătit trebuie indicat în orice moment şi trebuie să cuprindă tariful aplicabil, precum şi toate tarifele, impunerile, tarifele suplimentare şi alte comisioane aplicabile care nu pot fi evitate şi sunt previzibile în momentul publicării. De asemenea, ar trebui să i se specifice defalcat tariful, taxele şi eventualele comisioane, iar suplimentele de preţ opţionale trebuie să fie comunicate în mod clar, transparent şi lipsit de ambiguitate la începutul oricărui proces de rezervare, iar acceptarea trebuie să se facă la alegerea pasagerului.

• Operatorii agenţiilor de turism sunt obligaţi să ofere informaţii precise, complete despre pachetele de vacanţă oferite şi rezervate, să respecte obligaţiile contractuale şi să protejeze pasagerii în cazul insolvenţei.