Main menu

header

12-06-1de Cătălina Tăgârţă

Aţi ajuns să lucraţi până la 12-14 ore pe zi, vă simţiţi epuizaţi, fără vlagă, iar atunci când ajungeţi acasă tot ce vă doriţi e să mâncaţi şi să vă relaxaţi? Din păcate, de cele mai multe ori, acest lucru este imposibil, pentru că trebuie mai întâi să gătiţi, să spălaţi, să călcaţi, să faceţi curat, într-un cuvânt: să ţineţi gospodăria în frâu. Pe termen lung, acest program încărcat şi goana după bani vă fac să vă neglijaţi familia şi chiar pe dumneavoastră, să deveniţi tot mai trişti şi să nu aveţi timp nici măcar pentru rude sau prietenii apropiaţi. Soluţia este sigură: aveţi nevoie de o menajeră. Şi, pentru că ştim că salariile în România nu sunt foarte mari, mai ales în plină criză economică, ne-am gândit să vă oferim câteva sfaturi care vă pot ajuta să vă găsiţi o „femeie în casă” cu bani puţini.

Recomandările, cele mai de preţ
În primul rând, în momentul în care vă hotărâţi să vă luaţi o menajeră, e indicat să analizaţi bine atât bugetul, cât şi nevoile familiei dumneavoastră. Abia după ce ştiţi care e suma de care dispuneţi puteţi începe căutarea unei persoane care să vă ajute la treburile casnice. Evident, pentru început, e indicat să întrebaţi cunoştinţele, eventual vecinii sau colegii de serviciu, poate cunosc pe cineva care vă poate ajuta în gospodărie. De obicei, cele mai bune menajere se găsesc pe recomandări. Şi nu e vorba doar despre cât de bine îşi fac treaba, ci şi despre faptul că trebuie să aveţi încredere deplină în cineva pentru a-i lăsa pe mână cheile de la casă. Dacă totuşi nu găsiţi persoana potrivită, pasul următor este să căutaţi în anunţurile din ziare sau de pe internet, unde se găsesc tot felul de site-uri şi forumuri utile în acest sens.

Personalul recrutat prin intermediul firmelor e verificat
O variantă bună o reprezintă şi firmele de recrutare personal, care vă pot găsi persoana potrivită, dar contra cost. „În baza noastră de date, care este una dinamică, avem foarte multe CV-uri, dar îi recomandăm clientului numai persoanele care se potrivesc cerinţelor sale. În plus, în cazul în care nu există nimeni care să se plieze pe nevoile acestuia, vom face recrutare personalizată. Menajerele recomandate sunt de încredere, ele ne pun la dispoziţie, printre altele, CV-ul, cazierul judiciar, eventual şi o adeverinţă medicală”, ne-a spus Antoaneta Istrate, managerul firmei Antoanette Services (www.ajutormenaj.ro). Pentru serviciile firmei trebuie să plătiţi 75% din salariul menajerei o singură dată, însă avantajul este că veţi avea la dispoziţie o persoană de încredere, verificată.

Se percep aproximativ 10-15 lei pe oră
În funcţie de bugetul dumneavoastră şi de preţul cerut de menajeră trebuie să stabiliţi şi onorariul acesteia. „Îngrijitoarele care lucrează opt ore pe zi, de luni până vineri, primesc un salariu mediu cuprins între 800 şi 1.000 de lei”, a adăugat reprezentanta firmei Antoanette Services. Totuşi, este important ca atunci când alegeţi o persoană pe care mai târziu o veţi lăsa singură în casă să vă gătească şi să vă facă ordine, să întrebaţi unde locuieşte, dacă nu vreţi să o plătiţi în plus, să îi decontaţi drumul.
În cazul în care venitul dumneavoastră nu e foarte mare, puteţi opta pentru o îngrijitoare la program redus. „Pe timp de criză funcţionează foarte bine ideea de menajeră «ocazională». Clienţii noştri oferă o sumă medie de 10-15 lei pentru o oră, ceea ce înseamnă că, în cazul în care luaţi persoana să vă ajute doar patru ore, de două ori pe săptămână, veţi plăti pentru acest serviciu 80-120 de lei, ceea ce este destul de avantajos”, ne-a mai spus specialista Antoaneta Istrate.

Curăţenia generală la două camere, circa 350 de lei

O alternativă bună pe timp de criză ar fi şi o firmă de curăţenie. Dezavantajul este că nu vine zilnic la dumneavoastră acasă să vă facă ordine, însă puteţi apela la ea cu încredere pentru curăţenia generală, eventual şi pentru cea de întreţinere. Oricum, dacă faceţi curat „lună”, apoi va fi mult mai uşor doar să întreţineţi, iar tariful îl veţi plăti o singură dată. Căutaţi însă oferte, pentru că în această perioadă există multe reduceri. De exemplu, la firma www.curatenieluna.ro veţi plăti aproximativ 5 lei/mp curăţat - dacă e vorba despre curăţenia generală - şi începând de la 2 lei/mp pentru întreţinere. Dacă vă abonaţi, în a cincea lună de contract veţi beneficia de servicii gratuite. În plus, tarifele sunt negociabile, în funcţie de mărimea suprafeţelor şi de ritmicitatea lucrărilor. Iată şi câteva tarife orientative, practicate de firma www.easy-clean.ro: pentru curăţenia generală într-o garsonieră trebuie să plătiţi între 200 şi 300 de lei, pentru un apartament de două camere, 350 de lei, pentru unul de trei, 350-400 de lei, iar pentru patru camere, 400-450 de lei. Mai exact, tariful este de 4-6 lei/mp. Dacă aţi renovat sau aţi ridicat casa de curând şi vă e greu să puneţi totul la punct puteţi apela, de asemenea, la o firmă de curăţenie. Tariful pentru această operaţiune este de 5-8 lei/mp, însă se poate negocia în funcţie de mărimea suprafeţelor. Şi pe www.curateniepro.ro, tariful pentru cutăţenia generală e tot 5 lei/mp, iar cel pentru întreţinere este 4 lei.
Pont! Pentru a ieşi mai ieftin puteţi vorbi, de exemplu, cu femeia de serviciu de la firma la care lucraţi să vină câteva ore, seara, să vă facă ordine. În majoritatea cazurilor, aceste persoane acceptă să vă ajute pentru sume sub preţul pieţei, poate chiar la jumătate, având avantajul că le cunoaşteţi.

„Pe timp de criză funcţionează foarte bine ideea de menajeră «ocazională», pe care o veţi plăti cu 80-120 de lei“ - Antoaneta Istrate