Main menu

header

926 25 1de Simona Soare şi Flori Pintea

În spatele unei decizii de a alege un job se află mai mulți factori, iar unii dintre aceștia se referă la presiunea timpului dată de lipsa banilor și la necesitatea unui venit stabil. Când sunteți în căutarea unui job, s-ar putea să fiți tentați să alegeți o ofertă care nu vi se potrivește neapărat ori este foarte diferită de ceea ce vă doriți cu adevărat, pe termen lung. În timp, o asemenea decizie poate conduce la nenumărate frustrări, potrivit specialiștilor în carieră, care consideră că este chiar sănătos să refuzați anumite oferte de muncă.

Una dintre capcane este să nu vă regăsiți în domeniul respectiv

Mulți tineri fără job se angajează cu ușurință la firme cu fluctuații mari de personal sau în domenii complet diferite de experiența lor anterioară. Ei intenționează să rămână doar câteva luni la acel loc de muncă, timp în care își vor căuta un job în aria lor de expertiză. Dar timpul se scurge, iar, pe parcurs, programul de la locul de muncă și oboseala acumulată s-ar putea să nu le permită să se ocupe de căutarea unei alte slujbe. Există chiar riscul să se afle în același loc chiar și peste câțiva ani, fără să fi adunat experiența profesională utilă carierei mult dorite. Alteori, însă, se poate întâmpla ca experiența să fie cea potrivită, dar angajatorul să nu le fie pe plac. Dacă vă regăsiți în această descriere, acesta fiind unul dintre gândurile pe care le-ați avut după interviul de angajare, s-ar putea ca decizia cea mai bună să fie renunțarea la acea ofertă. Dacă nu simțiți că sunteți persoanele potrivite la locul potrivit, nu veți avea același entuziasm și bucurie de a veni zi de zi la birou. Cel mai indicat în astfel de momente este să vă ascultați intuiția.

Nu alegeți un job cu nivelul de performanță prea ridicat sau prea scăzut

Un alt exemplu de decizie pripită este să acceptați un loc de muncă, unde observați de la bun început că nu veți face față, că nivelul de performanță cerut este cu mult peste cel la care vă aflați la momentul respectiv. Există și situații când s-ar putea să dați impresia, la interviul de angajare, că sunteți persoana potrivită, fiind tentați de salariul atractiv, de imaginea companiei sau de poziția propusă. Înainte de a accepta slujba respectivă, luați în calcul și dezamăgirea cu care va trebui să vă confruntați după ce veți primi sarcini care vă depășesc și veți fi nevoiți să renunțați. Același lucru este valabil în cazul în care acceptați slujbe ce sunt sub nivelul dumneavoastră de pregătire și experiență. Pentru majoritatea oamenilor, acceptarea unui job care nu îi dezvoltă profesional reprezintă o sursă certă de frustrări, o involuție în carieră.

O poziție similară cu cea actuală conduce la plafonare

Joburile pe care nu este recomandat să le acceptați sunt și cele care vă inhibă creșterea și dezvoltarea profesională, ajungând să vă plafoneze. Un loc de muncă unde veți face exact același lucru ca până în prezent, însă pe mai mulți bani, s-ar putea să vă surâdă pe moment, dar să vă plictisească destul de repede. Și asta întrucât avem cu toții nevoie de provocări, de a învăța mereu lucruri noi, pentru a ne simți bine și a evolua profesional. În concluzie, este indicat să nu acceptați joburile ce vă împiedică să creșteți din punct de vedere profesional, cum ar fi cele pe care le considerați încă de la început ca fiind doar temporare, pentru a avea un venit, în companii cu ale căror valori nu rezonați. Feriți-vă și de cele unde nu simțiți că sunteți apreciați la justa valoare. Atunci când nu vă valorizați suficient la locul de muncă, nici șefii dumneavoastră nu vă vor percepe drept angajați valoroși. În consecință, puteți primi un salariu mai mic față de cât ar fi fost dispus angajatorul să ofere pentru acea poziție.

Salariul prea mic scade motivația și entuziasmul angajatului

Nu este nicio noutate că entuziasmul, motivaţia şi echilibrul emoţional mai depind de un aspect extrem de important, ce se află în topul criteriilor de alegere a unei slujbe: remunerația negociată pentru munca prestată. Dumneavoastră cunoașteți cât timp şi efort ați investit în procesul de formare, știți care este experiența dobândită. Salariul pe care îl pretindeți trebuie să țină cont de toate aspectele enumerate în prealabil, dar și de nivelul salarial oferit pe piața muncii. Ca să aflați ce salariu să cereți la interviu, vă puteți folosi de site-uri precum Salario.ro sau Undelucram.ro.  Dacă potențialul angajator insistă să vă facă o ofertă salarială care nu vă mulțumește și considerați că meritați mai mult, mai bine refuzați și continuați căutările. Totuși, aveți grijă ca solicitările dumneavoastră să fie realiste și comparați-le întotdeauna cu media pieței în care activați!

Nu vă fie jenă să refuzaţi un loc de muncă dacă vă daţi seama de la interviu că sunt aspecte, de la competenţă sau volumul de lucru solicitat la salariu, care nu vă convin

Joburile pe care nu este recomandat să le acceptați sunt și cele care vă inhibă creșterea și dezvoltarea profesională, ajungând să vă plafoneze Dacă potențialul angajator insistă să vă facă o ofertă salarială care nu vă mulțumește și considerați că meritați mai mult, mai bine refuzați și continuați căutările

Renunţaţi elegant la o ofertă de serviciu care nu vă convine

Refuzul unei oferte după interviul de angajare nu este ceva plăcut, dar reprezintă o parte inevitabilă în găsirea locului de muncă potrivit. În primul rând, este important să mulțumiți angajatorului pentru ofertă și timpul acordat. Desigur, intervievarea potențialilor candidați face parte din sarcinile sale, dar această persoană a petrecut, cel mai probabil, ore bune uitându-se peste CV-ul dumneavoastră și profilurile din social media, ca mai apoi să discutați față în față. O mulțumire sinceră pentru timpul acordat și pentru efort este întotdeauna binevenită. Un astfel de exemplu ar fi: „Vă mulțumesc din nou pentru interviul de săptămâna trecută. M-am bucurat să vă cunosc echipa și să aflu mai multe despre postul de consultant marketing. Apreciez această ofertă generoasă”. Cea mai bună abordare este să fiți succinți și sinceri cu privire la motivul pentru care nu ați acceptat postul. Aceasta ar putea suna în felul următor: „După o examinare detaliată, am luat decizia să accept un post care se potrivește mai bine cu abilitățile mele, la o altă firmă”. Sub nicio formă nu trebuie să folosiți un ton ostil sau sarcastic când explicați de ce nu acceptați oferta propusă de angajator! Niciodată nu trebuie aduse în discuție aspectele negative legate de locul de muncă pentru care vi s-a făcut oferta sau orice detaliu legat de propunerea pe care ați acceptat-o. Utilizați motivații care să arate faptul că ați analizat oferta cu toată seriozitatea, că apreciați beneficiile pe care vi le oferă, dar considerați că oferta pe care ați decis să o acceptați este mai compatibilă cu dezvoltarea dumneavoastră profesională. Așadar, transmiterea unor mici cuvinte și gesturi de amabilitate, înainte de a refuza o propunere de job, este întotdeauna o idee excelentă.  În acest sens, faceți o simplă mențiune referitoare la faptul că îi doriți acestei persoane tot ce este mai bun în viitor.