Main menu

header

486 14 3de Gabriela Niculescu

Pacienţii care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi boli neurologice degenerative pot beneficia, începând cu 1 iulie, de tratament cu medicamente noi. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a semnat, recent, Ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prin care lista de medicamente compensate şi gratuite a fost actualizată, după şapte ani, cu 17 molecule noi şi a fost publicată în Monitorul Oficial.

Protocoale realizate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii

Documentul semnat aprobă protocoalele terapeutice de prescriere a celor 17 molecule fără echivalent terapeutic, care au fost introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite în luna mai a acestui an. „Am finalizat cadrul legislativ necesar pentru actualizarea, în premieră, a listei de medicamente compensate şi gratuite după şapte ani. Astfel, pacienţii vor putea beneficia de tratament inovativ cu 17 molecule noi orfane, dintre care nouă sunt pentru tratamentul afecţiunilor oncologice”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Cele 17 protocoale terapeutice au fost realizate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi prevăd metodologiile şi criteriile de includere și excludere din tratamente, indicațiile pentru cele 17 molecule noi, precum și medicii care pot prescrie aceste medicamente (de exemplu, medic pneumolog).

Se prevede și monitorizarea terapeutică

Protocoalele mai prevăd modificarea dozelor cauzate de reacţiile alergice şi monitorizarea terapeutică a medicamentelor şi cea privind răspunsul la tratament. Totodată, mai sunt precizate și criteriile de întrerupere a tratamentului, dar şi condiţiile de reluare ale acestuia. Sunt incluse şi investigaţiile care trebuie recomandate pentru iniţierea terapiei. Dozele necesare a fi administrate pentru fiecare afecţiune sunt, de asemenea, prevăzute în actul normativ. Lista de medicamente pentru pacienţii cu afecţiuni fără alternativă terapeutică a fost stabilită în baza reglementărilor Uniunii Europene.

Domeniile de utilizare ale moleculelor

Cele 17 molecule noi care vor fi compensate 100% sunt: Stiripentol - folosit în epilepsie; Pasireotidum - folosit în boli endocrine; Ambrisentanum - folosit în hipertensiune pulmonară; Tafamidis - folosit în scleroză laterală amiotrofică; Bosentanum - în scleroză sistemică; Romiplostinum - în tratarea purpurei trombocitopenice imune cronice; Sapropterinum - în fenilcetonurie; Plerixafor - în transplantul medular; și mai multe medicamente de uz oncologic: Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus, Ruxolitinibum.

„Pacienţii vor putea beneficia de tratament inovativ cu 17 molecule noi orfane, dintre care nouă sunt pentru tratamentul afecţiunilor oncologice“ Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii