Main menu

header

485 12 1de Gabriela Niculescu

A bea nu este totuna cu a ne hidrata şi, aşa cum suntem ceea ce mâncăm, suntem şi ceea ce bem. Într-o eră în care se pune acut problema unui stil de viaţă sănătos, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi (foto) propune o carte ce învaţă omul ce, cum, cât şi când să bea. „Crezi că ştii ce bei?” este titlul volumului care vă oferă informaţii esenţiale despre consumul de apă, lapte, cafea, ceai, suc sau alcool.

„Dacă beți apă nu înseamnă că vă hidratați”

Aşa cum şi-a obişnuit publicul, dr. Menci vine, de fiecare dată, cu sfaturi utile şi programe complexe, uşor de aplicat, pentru a construi un stil de viaţă sănătos, bazat atât pe o alimentaţie naturală, cât şi pe o hidratare corectă. Noua sa carte abordează ca temă principală însăşi sursa vieţii - apa. Banală, simplă, dar esenţială, apa este vitală în dezvoltarea noastră, însă cu adevărat importante sunt tocmai cunoaşterea şi clarificarea noţiunilor din sfera „lichidelor”. „Dacă beți apă nu înseamnă că vă hidratați, iar apa se mănâncă, nu se bea! Ştiu că aceste lucruri sună ciudat, însă, credeţi-mă, este adevărat! Cartea, pe care am lansat-o, explică şi clarifică regulile de bază ale sănătăţii vieţii, evidenţiind importanța lichidelor în viaţa noastră. Este foarte important ca fiecare să ştie ce fel de lichide trebuie să consume şi modul în care trebuie să le consume”, a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

„Odată cu înaintarea în vârstă ne «uscăm»”

Dr. Menci explică în manualul său, pe înţelesul tuturor, amănunte despre principalele lichide consumate de om, şi anume: laptele, apa, ceaiul, cafeaua, sucurile şi alcoolul, stabilind o serie de reguli principale pentru un stil de viaţă sănătos şi concluzionând cu o comparație care defineşte actuala societate, respectiv omul modern între convenienţele sociale şi stilul de viaţă sănătos.

A bea apă nu este totuna cu a vă hidrata, deoarece hidratarea corectă este reprezentată de cantitatea de apă care rămâne în celulele, ţesuturile, organele şi sistemele de organe ale corpului uman.

485 12 2Este foarte important ca fiecare om să adere la una dintre cele mai eficiente terapii, aceea prin hidratare, care are efecte uimitoare asupra încetinirii procesului de îmbătrânire şi stoparea apariţiei bolilor asociate cu hidratarea. La naştere, corpul conţine aproximativ 75% apă, pentru ca în perioada adultă să scadă la aproximativ 65%, deshidratarea pronunţându-se la bătrâneţe, când corpul conţine mai puţin de 60% apă sau, cum spune dr. Menci: „Odată cu înaintarea în vârstă ne «uscăm»”. Prin urmare, sursa sănătăţii şi longevităţii este chiar hidratarea celulară, care împiedică această „uscare” a corpului la nivel celular.

Cea mai valoroasă sursă: apa vie structurată

Apa vie structurată este cea mai valoroasă apă pentru hidratare şi poate fi găsită în legumele şi fructele de sezon (BIO), care conţin aproximativ 80%-90% apă. Deloc întâmplător, sfatul medicilor şi al nutriţioniştilor este de a acorda jumătate din cantitatea de alimente zilnice din legume şi fructe proaspete, netratate termic sau minimal tratate.

Cu toate acestea, fructele şi legumele nu pot asigura necesarul zilnic de apă, de aceea omul trebuie să consume apă, fiind singurul lichid care hidratează fiziologic organismul chiar de la nivelul celular. O apă sănătoasă cu potenţial redox (de reducere oxidativă) negativ se comportă ca un puternic antioxidant, prevenind apariţia stresului oxidativ, pe fondul căruia apare o întreagă patologie acută şi cronică.

Lichidele - izvor al vieţii

Primul şi cel mai important lichid cu care intrăm în contact din momentul în care venim pe lume este laptele matern, singurul aliment cu adevărat adaptat necesităţilor sugarului. Laptele speciei umane conţine cea mai mare contitate de lactoză, necesară construirii creierului. O alimentaţie sănătoasă şi gustoasă este compusă din lapte şi produse lactate de înaltă calitate.

A bea ceai înseamnă a vă hidrata fiziologic şi eficient, însă ceaiul care vă aduce sănătate se prepară numai dintr-un ceai de calitate superioară, cu apă oligominerală plată, naturală, de înaltă calitate şi numai prin infuzarea în apă timp de două, trei minute la 60°C-70°C.

Consumul de cafea se recomandă a fi moderat. Deşi cafeina poate îmbunătăţi timpii de reacţie, nu modifică performanţele mentale. Prin urmare, este inutil consumul de cafea în exces în speranţa unor rezultate intelectuale superioare. Cea mai bună cafea este cea preparată la filtru sau espresso, spre deosebire de infuzia la ibric, care conţine substanţe ce cresc nivelul colesterolului, dar şi altele iritante pentru organismul uman, regăsite în zaț.

În cazul sucurilor, cele mai bune sunt cele preparate în casă, la blender, în combinaţie cu apă plată oligominerală de calitate, din fructe şi legume organice sau biologice, servite în maximum 30 de minute de la preparare.

Oricine bea măcar o dată un pahar cu alcool, însă cantitatea şi calitatea acestuia sunt elementele de bază ale efectelor asupra corpului uman. În funcţie de compoziţia lor, băuturile alcoolice sunt metabolizate mai repede sau mai lent. Prin urmare, se recomandă consumul produselor alcoolice de calitate şi în cantităţi moderate, pentru a nu afecta organismul uman.

„Femeia care alăptează trebuie să înţeleagă că laptele matern este ceea ce mănâncă mama!“

Caracteristicile ideale ale apei

Apa este un aliment natural integral, care îşi manifestă pe deplin calităţile alimentar-nutriționale, preventive şi curative, numai dacă este consumată în starea ei naturală, netratată prin mijloace fizice sau chimice. Pentru ca apa consumată să îşi exercite rolul de hidratare a organismului, aceasta trebuie să îndeplinească o serie de caracteristici, precum: să fie o apă oligominerală naturală netratată, să aibă un pH uşor alcalin (>7,0), să aibă un conţinut de nitraţi sub 5mg/l şi de nitriţi sub 0,05mg/l, să conţină o serie de minerale biodisponibile care să evidenţieze aspectul său nutriţional şi, nu în ultimul rând, potenţialul redox să fie mai mic decât valoarea 28.

„Efectele poluanților organici din apă au tendința de a se acumula în țesutul adipos uman, de unde periodic se pot mobiliza, mai ales atunci când, urmând cure și diete fanteziste, slăbiți rapid. În aceste momente, acțiunea lor este puternică și complexă, afectând ficatul, sistemul nervos, sistemul endocrin (în special testiculele, ovarele și sânii), metabolismul (perturbând activitatea unor enzime cu funcții metabolice esențiale) ș.a.m.d.“ (citat din cartea „Crezi că știi ce bei?“)