Main menu

header

484 12 1de Diana Tudor

Coxartroza este o boală care afectează semnificativ calitatea vieții pacientului și care trebuie rezolvată încă de la primele simptome, pentru a evita ajungerea la invaliditate. Stăm de vorbă cu dr. Robert Apostolescu (foto), medic specialist ortoped la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București, pentru a afla mai multe informații despre această afecțiune și despre modul său de rezolvare.

„Apare, în special, la pacienții de peste 60-65 de ani”

- Ce este coxartroza?

- Coxartroza este o afecțiune cronică degenerativă a articulației șoldului, caracterizată prin degradarea cartilajului articular. În mod normal, acest cartilaj este suplu și lucios la o persoană tânără, iar componentele articulației alunecă una pe cealaltă, făcând ca mișcarea să fie ușoară. Odată cu înaintarea în vârstă, cartilajul îmbătrânește, se degradează, nu mai are suplețea din tinerețe, apar așa-numitele ciocuri osoase, care blochează mișcarea și provoacă durerea, șchiopătatul și dizabilitatea.

- Este o afecțiune care caracterizează persoanele vârstnice?

- Coxartroza primară, de cauză necunoscută, este o afecțiune care caracterizează în principal pacienții vârstnici, trecuți de 60-65 de ani. În coxartrozele secundare, deci atunci când boala este secundară unei alte afecțiuni, aceasta își poate face apariția și la vârste mai tinere, de 30-40 de ani.

„Trebuie efectuat un RMN”

484 12 2- Care sunt simptomele acestei afecțiuni?

- Principalul simptom al acestei boli este durerea de șold. Pacientul simte o durere intensă a șoldului, în special dimineața, când se trezește, după o perioadă lungă de imobilizare. Odată ce pacientul începe să se miște, articulația începe să-și dea drumul, iar durerea se diminuează. Dacă pacientul nu se prezintă la medic la apariția primelor simptome, ulterior boala poate evolua către șchiopătat, limitarea mobilității șoldului, determinând limitarea amplitudinii mișcărilor. Membrul afectat de coxartroză se poate scurta și, de asemenea, poate anchiloza. De aceea, la apariția primelor dureri la nivelul articulației șoldului, pacienții trebuie să se prezinte la medic pentru a evita agravarea bolii.

- Care sunt metodele de diagnostic ale coxartrozei?

- De cele mai multe ori, radiografia simplă este suficientă pentru punerea diagnosticului de coxartroză, aceasta oferind o imagine clară a șoldurilor cu evidențierea modificărilor specifice bolii. În cazul în care radiografia este neconcludentă, medicul ortoped poate recomanda efectuarea unui RMN. Există mai multe grade de coxartroză, însă importante în decizia terapeutică sunt gradul de dizabilitate și durerea, calmată sau nu de tratamentul conservator.

„Singurul tratament curativ al afecţiunii este protezarea”

- Cum se tratează coxartroza?

- Coxartroza, ca de altfel toate artrozele, este, din păcate, o boală lent progresivă, care, odată apărută, avansează. Tratamentul medicamentos ajută doar la încetinirea evoluției bolii, nu și la vindecarea sa. Atunci când coxartroza este diagnosticată într-un stadiu incipient, durerea nu este mare și nu este continuă, iar pacientul nu are dizabilitate, se poate încerca un tratament nechirurgical. Tratamentul constă în administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, administrarea de medicamente antialgice, precum și de suplimente alimentare pe bază de acid hialuronic. Se recomadă pacientului să folosească un baston atunci când merge, pentru a descărca șoldul de presiunile la care este supus. De asemenea, mersul pe bicicletă, înotul sau curele balneare sunt indicate ca și tratament nechirurgical al coxartrozei. Cu toate acestea, coxartroza ajunsă într-un stadiu avansat, cu dureri mari și dizabilitate severă, nu se rezolvă cu niciun medicament, ci trebuie napărat operată. Singurul tratament curativ al coxartrozei este protezarea, adică înlocuirea articulației șoldului cu o proteză. După operație, pacientul, care avea dureri foarte mari și o lipsă de mobilitate accentuată, va resimți cum durerile dispar complet şi mobilitatea se reia, permițându-i să aibă o viață activă.

- Ce tip de anestezie se folosește pentru operația de protezare a șoldului?

- Medicul anestezist va explica pacientului opțiunile pe care le are în funcție de patologia sa și se va lua o decizie de comun acord. Se poate folosi o anestezie regională, de tip rahianestezie, respectiv anestezia în coloană, se poate folosi anestezie generală și, mai nou, se pot face și diverse blocuri nervoase, adică administrarea anestezicului local, la nivelul nervului, prin care se anesteziază tot teritoriul inervat de nervul respectiv. Acest tip de anestezie are avantajul de a oferi pacientului după operație un confort crescut, deoarece efectul său trece abia după 12-16 ore. Practic, este diminuată foarte mult durerea postoperatorie a pacientului.

„Apariția bolii se caracterizează prin pierderea supleței cartilajului articular”

- În ce constă artroplastia de șold?

- Șoldul reprezintă una dintre cele mai mari articulații ale corpului uman. Acesta este format dintr-o cavitate concavă la nivelul bazinului, acetabulul, și partea superioară a osului coapsei, femurul. Suprafața osoasă a articulației șoldului este acoperită de cartilajul articular, un strat neted și lucios, ce protejează oasele și permite mișcarea. O membrană subțire, denumită membrana sinovială, înconjoară articulația șoldului. Într-un șold sănătos, această membrană secretă o cantitate mică de fluid, care lubrifiază cartilajul și elimină aproape integral fricțiunea în timpul mișcării șoldului. Apariția coxartrozei se caracterizează prin pierderea supleței cartilajului articular, cu îngustarea până la dispariția spațiului articular. În cadrul protezării totale a articulației șoldului, osul și cartilajul deteriorat sunt îndepărtate și înlocuite cu elementele protezei. Partea superioară a femurului deteriorat este îndepărtată și înlocuită cu o tijă metalică ce se introduce pe centrul femurului. Tija femurală poate fi sau nu cimentată în os. O bilă metalică sau ceramică este fixată la partea superioară a tijei. Ea înlocuiește capul femural deteriorat care a fost îndepărtat. Cartilajul articular deteriorat de la nivelul acetabulului este îndepărtat și înlocuit de o emisferă metalică ce se va potrivi perfect în concavitatea osului coxal. Ea este fixată uneori cu ajutorul unor șuruburi sau cu ciment. Un distanțier de plastic, de ceramică sau de metal este introdus între noul cap femural și emisfera metalică, pentru a permite o alunecare ușoară.

„Artroplastia de şold este a doua operaţie din lume ca satisfacţie pentru pacient“

„Sub 2% dintre pacienți prezintă complicații în urma operației de protezare a șoldului“

„Oamenilor nu trebuie să le fie frică de operaţie şi să o facă atunci când o recomandă medicul ortoped“

- Ce îi sfătuiți pe pacienții care suferă de coxartroză?

- Din păcate, pacienții vin la medic abia când nu mai pot să mai meargă. Ceea ce vreau să le transmit este că nu trebuie să le fie frică de operație şi să o facă atunci când se impune și când o recomandă medicul ortoped, pentru că este o operație salvatoare, care va conferi pacientului mobilitate, o viață activă, fără durere, și o calitate a vieții mai bună. Operația poate corecta diformitățile ce apar din cauza artrozei, cum ar fi scurtarea membrului afectat.