Main menu

header

940 14 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Avansul uluitor al tehnologiei dă speranțe pacienților cu osteoporoză cronică, dar nu numai, nevoiți să în- dure injecții dureroase: o pilulă robotică, inventată în California, este pe cale să le schimbe viața de fiecare zi.

Livrarea sigură a pastilei

Pastila inovatoare, creată la clinica biotech Rani Therapeutics, din California, „călătorește” fără să se deterioreze prin corp, apoi eliberează un balon în intestine. Acesta injectează pereții intestinali cu un microac ce eliberează fără durere medicamentul necesar. Oamenii de știință au dezvoltat acest „autoinjector” avansat, apoi l-au testat și au constatat faptul că performanța acestuia o depășește pe cea a injecțiilor obișnuite. În faza inițială a studiului, cercetătorii au evaluat siguranța, tolerabilitatea și mișcarea pilulei robotizate, denumită RT-102. Pilula conține o doză de teriparatidă, versiune sintetică a hormonului paratiroidian uman, folosită injectabil zilnic pentru pacienții cu osteoporoză, pentru a ajuta la reconstrucția oaselor. „Credem că acest studiu oferă primele dovezi clinice privind livrarea sigură și de succes a medicamentului pentru osteoporoză printr-o pastilă robotică orală”, explică specialistul Arvinder Dhalla.

Proprietăți superioare injecțiilor

Osteoporoza este o afecțiune care slăbește treptat oasele, făcându-le predispuse la fracturi. Specialiștii americani au demonstrat că, după ce își „îndeplinește misiunea” de a elibera medicamentul, balonul din pilula robotică se dezumflă și este expulzat în siguranță din corp. Oamenii de știință au folosit imagistica cu raze X pentru a monitoriza progresul pastilelor robotizate și au constatat că absorbția și utilizarea sa de către organism au fost mai bune decât ale injecțiilor. De altfel, ideea unei pastile cu efect controlat se bazează pe faptul că în prezent există materiale care își schimbă starea atunci când mediul chimic din jur se modifică. De exemplu, există tablete care eliberează medicamente atunci când echilibrul pH-ului din corpul unei persoane se schimbă, ceva des întâlnit în tractul gastrointestinal.

„Datele din acest studiu sunt foarte încurajatoare și ar trebui să dea speranță celor care suferă de afecțiuni cronice care necesită injecții dureroase“ (Arvinder Dhalla, Rani Therapeutics, California)

Capsule electronice şi implanturi de medicamente

Pilula robotică este o continuare a unor cercetări care au în centru sisteme similare de administrare a medicamentelor. În 2022, oamenii de știință de la Universitatea de Tehnologie Chalmers, din Suedia, au dezvăluit un sistem care permite pacienților să cronometreze când se eli- berează următoarea doză. Cercetătorii afirmă că invenția lor ar putea duce la capsule electronice și implanturi de medicamente care se bazează pe un semnal care le „spune” când este timpul să distribuie dozele din nou. „A putea controla eliberarea și absorbția proteinelor în organism cu intervenții chirurgicale minime și fără injecții este o proprietate unică și utilă. Dezvoltarea implanturilor electronice este doar una dintre numeroasele aplicații imaginabile în viitor. Cercetarea care ne ajută să conectăm electronica cu biologia la nivel molecular este o piesă importantă a puzzle-ului într-o astfel de direcție”, au explicat autorii studiului, într-un comunicat al universității.