Main menu

header

939 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Boală dificilă, care poate apărea la orice vârstă, psoriazisul implică înlocuirea celulelor pielii la fiecare câteva zile, în loc de câteva săptămâni, așa cum se întâmplă în mod normal. Acest dezechilibru are urmări neplăcute, boala afectând un număr impresionant de persoane și fiind tratată în prezent cu creme speciale. Dar metodele de a interveni împotriva acestei afecțiuni sunt pe cale de a se schimba.

Activitatea celulară trădează gravitatea bolii

Psoriazisul apare atunci când celulele pielii se regenerează prea repede. Boala se manifestă de regulă prin pete roșii, care dezvăluie solzi fini, argintii, iar unele persoane dezvoltă şi alte boli asociate. Oamenii de știință de la Universitatea din New York anunță că tratamentele personalizate pentru psoriazis, afecțiune dureroasă, sunt tot mai aproape, datorită noilor cercetări care dezvăluie ce anume declanșează boala. Cercetătorii americani au descoperit că pot fi diferențiate prin activitatea anumitor celule și cazurile ușoare, și cele severe de psoriazis. Potrivit experților, această descoperire poate deschide calea pentru dezvoltarea unor medicamente mult mai eficiente și personalizate, arată rezultatele cercetării publicate în revista Science Immunology.

Inflamația pielii poate duce la afectarea altor organe

Psoriazisul are numeroase variații, dintre care unele sunt asociate cu boli grave, precum artrita și bolile de inimă. „Obiectivul nostru inițial a fost să găsim semnale moleculare măsurabile care ne-ar putea spune cine este mai mult în pericol de a dezvolta psoriazis sever, precum și cine are un risc mai mare de a dezvolta tulburări asociate, care însoțesc adesea boala. Lucrăm acum pentru a înțelege cum inflamația pielii poate duce la afectarea altor organe”, explică profesorul Jose Scher. Un număr semnificativ de pacienți cu psoriazis - până la 20% - dezvoltă în cele din urmă inflamație la articulații, cunoscută sub numele de artrită psoriazică. De asemenea, studiul poate clarifica de ce psoriazisul poate declanșa diabetul de tip II și bolile inflamatorii intestinale.

Cercetătorii americani au identificat grupuri de celule (fibroblaste) şi tipul de globule albe (macrofage) care provoacă psoriazisul

Printre celebritățile diagnosticate cu psoriazis se numără Kim Kardashian, LeAnn Rimes, Cyndi Lauper, Phil Mickelson, Cara Delevingne, Jon Lovitz, CariDee English

Cea mai cuprinzătoare arhivă de caracteristici celulare şi moleculare

Se estimează că aproximativ 125 de milioane de oameni din întreaga lume au boala psoriazică, ce afectează în mod egal bărbații și femeile. În prezent, instrumentele de diagnostic se concentrează în mare măsură pe semnele vizibile ale leziunilor cutanate. În timp ce multe tratamente existente reduc inflamația și simptomele, ele nu abordează cauzele fundamentale ale bolii. Oamenii de știință din New York au identificat grupuri de celule numite fibroblaste, care sunt regulatori-cheie ai inflamației, împreună cu macrofagele, un tip de globule albe. Acestea se dovedesc mai răspândite în straturile superioare ale pielii în cazurile severe de psoriazis. În plus, activitatea genelor legată de metabolism și controlul nivelurilor lipidelor s-a dovedit crescută în probele de piele ale pacienților cu psoriazis. „Studiul nostru servește ca o resursă valoroasă pentru comunitatea științifică, oferind cea mai cuprinzătoare arhivă de caracteristici celulare și moleculare implicate atât în pielea bolnavă, cât și în cea sănătoasă”, explică specialistul Shruti Naik.