Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Exersarea minţii, la fel de importantă ca mişcarea fizică

Adulții trecuți de o anumită vârstă, chiar și cei care fac mișcare în mod regulat, ar trebui să aibă activități stimulatoare intelectual pentru a-și reduce riscul de demență, arată un studiu derulat în cadrul Universității California de Sud. Mai mult, persoanele cu vârsta de peste 60 de ani care sunt „sedentare din punct de vedere intelectual” se expun unui risc mai mare de a dezvolta această afecțiune. Pe de altă parte, adulții în vârstă care citesc, rezolvă cuvinte încrucișate sau lucrează la computer și își mențin creierul activ țin la distanță bolile neurodegenerative.

Copiii care se joacă afară sunt mai sănătoşi şi mai fericiţi

Copiii care merg direct la ecranele dispozitivelor electronice după școală sunt într-o stare de sănătate mai precară și într-o formă fizică mai puțin bună decât cei care își fac temele și apoi se joacă afară, arată un nou studiu, derulat în cadrul Universității din Australia de Sud. Specialiștii au pus în evidență faptul că micuții care se întâlnesc cu prietenii, practică sport sau se joacă în aer liber se simt mult mai bine cu ei înșiși și au markeri mai buni ai sănătății generale. De asemenea, specialiștii australieni au descoperit că și cititul „bate”, din punct de vedere al stării de bună dispoziție a copiilor, timpul petrecut online.

Schimbările climatice predispun la sedentarism

Potrivit rezultatelor unei cercetări derulate în Slovenia și publicată în revista Temperature, copiii de astăzi sunt cu 30% mai puțin apți din punct de vedere fizic decât erau părinții lor la aceeași vârstă, micuții atingând tot mai rar recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, de 60 de minute de mișcare pe zi. Oamenii de știință care au realizat studiul afirmă că nivelurile record de obezitate și inactivitate fizică în rândul copiilor sunt o urmare a încălzirii globale și a schimbărilor climatice, care determină un efort mai mare al organismului celor mici de a-și regla temperatura corpului și descurajează sportul.

Fumatul pasiv generează mutaţii de gene mai multe generaţii

Specialiștii de la Universitatea din Melbourne au pus în evidență urmările grave pe care le are fumatul pasiv nu doar asupra persoanei expuse la acesta, ci și asupra urmașilor săi. Părinții care fumează în preajma copiilor lor mici cresc în mod semnificativ riscul ca viitorii lor nepoți să dezvolte astm. În cazurile în care băieții respectivi ajung ei înșiși fumători, se modifică genele pe care familiile le transmite de-a lungul generațiilor. Mutațiile, transportate în lichidul seminal, ajung să fie parte a fătului chiar înainte ca acesta să se nască.