Main menu

header

672 12 2de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Studii de dată recentă vin să confirme o ipoteză lansată cu doar câțiva ani în urmă de doi reputați experți neurologi: o întreagă generație de copii are probleme comportamentale și de dezvoltare a inteligenței din cauza intoxicației cu metale grele.

Autismul, ADHD și ticurile au o cauză comună: toxinele din mediu

În 2014, neurologii Philippe Grandjean şi Philip Landrigan atrăgeau atenția că lumea se află în fața unei „pandemii tăcute de toxicitate”, care are efecte directe asupra dezvoltării cognitive a copiilor, notează „The Epoch Times”. Între timp, studii numeroase, inclusiv de dată recentă, au reconfirmat această constatare, cu cel puțin unu din șase copii la nivelul SUA și alte zeci de milioane în toată lumea afectați de probleme de comportament. De pildă, două cercetări pun în evidență faptul că autismul, ADHD și ticurile copiilor au o cauză comună - toxinele din mediu, în special metalele grele. Cifrele sunt alarmante: în prezent, în statele americane, între 11 și 19 procente dintre copii sunt diagnosticați cu afecțiuni de această natură. Iar datele tot cresc.

Diagnosticul „comorbid”, complex de probleme emoționale

Un element agravant al situației, potrivit oamenilor de știință și psihologilor, este prezența mai multor afecțiuni din acest spectru la același copil, așa-numitul diagnostic „comorbid”, care implică încă și mai mari grade de probleme emoționale, educaționale și de comportament și, automat, un tratament mult mai intensiv. De pildă, un studiu canadian ale cărui rezultate au fost publicate în revista „International Review of Neurobiology” concluzionează că majoritatea pacienților cu sindrom Tourette prezintă și simptome ale altor afecțiuni care includ probleme cognitive. De altfel, cifrele vin din nou să ateste o crudă realitate: sindromul Tourette este de șapte ori mai des întâlnit în rândul copiilor cu autism decât la restul populației. La rândul său, ADHD este însoțit de alte probleme, dislexia, depresia sau tulburările de alimentație fiind doar câteva exemple. Toate rezultatele converg însă spre ideea că aceste afecțiuni au ajuns să nu mai aibă granițe între ele.

Mercur, plumb și aluminiu în firele de păr

Există nenumărate cercetări științifice care pun în legătură directă intoxicațiile cu metale grele și problemele de comportament ale copiilor. De pildă, ADHD şi insomniile sunt mai frecvente în zonele de lângă exploatări miniere, în special de cărbune, care conțin plumb, mercur și arsenic; copiii cu boli din spectrul autismului au în sânge mai mult mercur și arsenic decât ceilalți și o cantitate mai mare de mercur, plumb și aluminiu chiar și în firele de păr.

IQ tot mai scăzut

Cercetătorii atrag atenția că intoxicația copiilor cu metale grele are efecte devastatoare și totuși nu i se acordă importanța generată de această situație. Specialistul David Bellinger, de la Universitatea Harvard, punctează că foarte multe dintre aceste toxine alterează și inteligența copiilor: „Dacă expunerea este suficient de puternică, totalul punctelor de IQ la nivelul populației poate fi enorm, cu o reducere substanțială a resurselor intelectuale aflate la dispoziția societății”. O dată în plus, cifrele sunt grăitoare: o scădere cu doar cinci puncte a nivelului mediu al IQ ar duce la creșterea persoanelor cu probleme cognitive cu 57%!

Potrivit mai multor specialiști, ADHD și rinita alergică ar putea avea un mecanism comun și reprezintă o afecțiune „comorbidă“, care leagă problemele sistemului nervos de alterarea celui imunitar