Main menu

header

de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Realitatea virtuală, terapie pentru accidentul vascular cerebral

Terapia care include realitatea virtuală s-a dovedit la fel de eficientă ca exercițiile de recuperare în cazul pacienților care au suferit un accident vascular cerebral, arată un studiu danez de dată recentă. „Studiile viitoare vor fi centrate pe posibilitatea ca terapia realității virtuale, cu jocuri destinate refacerii mobilității membrelor, să poată fi efectuată la domiciliul pacienților”, declară specialista Iris Brunner, de la Universitatea Aarhaus.

Stresul de la serviciu creşte riscul de diabet

O cercetare de amploare, derulată pe un număr de 46.000 de persoane din Danemarca, a pus în evidență în premieră faptul că stresul generat de intimidarea din partea superiorilor la locul de muncă expune angajaţii la diabet de tip II. „Presiunea pe care o suportă o persoană la job din partea şefilor activează un răspuns sub formă de stres care generează procese biologice ce pot duce la diabet”, explică epidemiologul Naja Rod. În plus, violența și amenințările venite de la clienți sau de la pacienți mai adaugă 26% acestui risc.

Grăsimea abdominală favorizează celulele canceroase

Un studiu recent a pus în evidență felul concret în care grăsimea abdominală favorizează cancerul. Astfel, experții de la Universitatea de Stat din Michigan au demonstrat că o anume proteină eliberată de această grăsime poate determina celulele să se transforme în tumori. Mai mult, potrivit cercetătorilor, este vorba despre grăsimea din straturile profunde din această parte a corpului. „Greutatea corporală nu este un factor determinant, ci producerea acestei proteine este cel mai bun indicator al riscului ca unele celule să devină canceroase”, explică specialistul Jamie Bernard, autorul cercetării.

Cântatul elimină depresia postnatală

Depresia postnatală este o afecțiune luată foarte în serios, cu simptome dintre cele mai diverse și pentru care se caută soluții. Un studiu recent a evidențiat faptul că pentru mamele cu grade moderate de depresie se recomandă înscrierea într-un grup. Iar pentru nivelul superior de depresie, când simpto- mele sunt mai grave, cântatul este una dintre modalitățile prin care o proaspătă mămică poate combate cu succes depresia postnatală, revenindu-și mult mai repede, notează „Daily Mail”.