Main menu

header

665 22 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

De la celebrul Nintendo DS, oamenii își exersează încontinuu materia cenușie cu ajutorul tehnologiei. Astăzi, cel mai la modă sunt aplicațiile pe telefonul mobil, care antrenează creierul tuturor, de la vârstnicii care vor să se ferească de instalarea demenței la tinerii care așteaptă autobuzul.

Favorizează circulația sangvină la nivel cerebral

Antrenamentele pentru creier cu ajutorul tabletelor și telefoanelor mobile merg în aceleași repere fixe: colecții de minijocuri care testează felurite însușiri și abilități cognitive. Per ansamblu, neurologi și alți experți în neuroștiințe consideră că în prezent există studii suficiente care să ateste faptul că anumite antrenamente pot îmbunătăți semnificativ funcțiile cognitive. Dacă inițial aplicațiile de acest tip au fost dezvoltate pentru vârstnicii afectați de boli precum Alzheimer, acestea s-au extins treptat și spre adulții fără probleme cognitive. Astfel de exerciții solicită mintal utilizatorul, ceea ce favorizează circulația sangvină la nivel cerebral, care poate permite for- marea și susținerea conexiunilor neuronale.

Lumosity

Susține capacitatea de a rezolva probleme

665 22 2Orice listă cu astfel de aplicații care s-au dovedit viabile în timp poate începe cu Lumosity. Are la bază teoria neuroplasticității, conform căreia creierul se poate automodifica și reorganiza prin intermediul unor tehnici specifice. Dezvoltată de cercetători în neuroștiințe, aplicația are peste 70 de milioane de utilizatori. După înscriere se primesc trei jocuri care stabilesc nivelul cognitiv al utilizatorului și cum se pot antrena memoria, atenția și flexibilitatea mintală. Îmbunătățește capacitatea de procesare a informațiilor, orientarea în spațiu și memoria de lucru. Are și o categorie de exerciții tip mindfulness, cu sesiuni de meditație. „Știm că aplicații ca Lumosity pot îmbunătăți memoria, capacitatea de a rezolva probleme și viteza de procesare a informațiilor”, punctează specialista în psihiatrie Nadine Kaslow, de la Universitatea Emory, din Atlanta. Aplicația este disponibilă atât în varianta web, cât și pentru Android și iOS.

Personal Zen

Creează obiceiul de a vedea partea bună a vieții

Aplicația Personal Zen are o tușă aparentă de amuzament: jucătorul urmărește două personaje de desene animate, unul calm și prietenos, altul, furios. Este destinată combaterii unui flagel mintal al contemporaneității, anxietatea, și a fost dezvoltat la New York, de cercetătorii de la City University, notează huffingtonpost.com. Cei care utilizează aplicația sunt antrenați în fiecare zi să privească partea pozitivă a vieții, să vadă lumea într-o lumină mai optimistă și să găsească ceea ce este bun într-o situație aparent negativă. Disponibil pe iOs, jocul poate da rezultate și după o singură sesiune, arată creatorii săi.

FitBrains

Sute de programe personalizate, pentru autocontrol

FitBrains este o aplicație complexă, avansată, care înglobează peste 70 de minijocuri și circa 500 de programe de antrenament personalizat, dezvoltate de cercetători în neuroștiințe. Facilitează dezvoltarea funcțiilor cognitive, inclusiv concentrarea, memoria, viteza de gândire și de rezolvare a problemelor. Se axează pe dezvoltarea inteligenței emoționale, pe abilitățile sociale, conștientizarea și autocontrolul, mergând pe direcții ca atenția, memoria, logica, viteza, auzul și limbajul. Permite compararea performanțelor din fiecare arie cu ale altor utilizatori de aceeași vârstă.

Happify

Drumul spre pacea interioară

Poate fi creierul antrenat să fie mai fericit? Într-o lume în care depresia este un spectru tot mai amenințător, aplicațiile care merg pe această direcție pot fi de un real folos. Potrivit experților, există anumite exerciții care pot determina o persoană să se ridice deasupra gândurilor negative, să poată simți recunoștință pentru ceea ce are, să facă față mai bine stresului și să empatizeze mai mult. Toate acestea sunt datele generale ale aplicației Happify, disponibilă pentru iOS, care include repere ale psihologiei pozitive, un jurnal, clasamente și grafice destinate drumului spre pacea interioară a utilizatorului.

Elevate

Îmbunătățește procesarea informațiilor

Aplicația Elevate a dovedit că poate antrena mintea să proceseze informațiile mai rapid. Oferă 40 de minijocuri destinate îmbunătățirii performanţelor matematice și de vorbire, precum și a memoriei și atenției. Se axează mai puțin pe ilustrații și pe culori și mai mult pe text. Asigură exerciții zilnice, săptămânale sau lunare. Este disponibilă pentru Android și iOS.

CogniFit

Un fitness extins

Aplicația CogniFit măsoară și evaluează capacitatea cognitivă și performanțele, oferind rezultate sub forma unor grafice. Printre abilitățile analizate și antrenate se numără memoria auditivă de scurtă durată, atenția divizată, atenția generală, coordonarea ochi-mână, mecanismele de inhibiție, enumerarea, planificarea, percepția spațială, adaptarea, memoria nonverbală, percepția vizuală, recunoașterea vizuală etc. Disponibilă pentru Android și iOS, se remarcă prin complexitate și are ca rezultat un fitness extins al creierului.

Positive Activity Jackpot

Diversiunea antidepresie

Dezvoltată inițial pentru cei care se întorceau din teatrele de operațiuni, cu risc de a dezvolta sindrom posttraumatic, aplicația Positive Activity Jackpot a demonstrat că se poate extinde și la alte categorii de persoane. Și asta grație faptului că îndrumă spre găsirea unor ocupații și activități care ajută utilizatorul să facă față stărilor negative prin „diversiuni” pozitive. În cazul în care cel care folosește aplicația nu se poate decide asupra ofertelor, apasă „pull the lever”, și programul decide în locul său. Aplicația, disponibilă pe Google Play, a pornit de la o terapie comportamentală care încurajează formarea unui program zilnic care să îndepărteze mintea de la gânduri negre.

Eidetic

Memoria perfectă

665 22 3Tehnica numită repetiție spațiată stă la baza unei aplicații care ajută utilizatorul să memoreze orice cu mai multă ușurință, de la numere de telefon la fapte sau la citate interesante. Versatilă și complexă, aplicația lucrează diferit față de alte programe similare, folosind repere care au însemnătate și pot fi puse într-un context. Se adresează memoriei pe termen lung și are un sistem de alertă care reamintește utilizatorului că este momentul să se autotesteze. Este disponibilă pe iOS.

„Aplicațiile pentru funcțiile cognitive promovează sănătatea mintală prin participarea utilizatorilor la activități care îmbunătățesc funcționarea psihologică” (Nadine Kaslow, Universitatea Emory)

Peak

Întărește agilitatea minții

Peak este o aplicație foarte populară, care înglobează un set de minijocuri specializate în antrenarea memoriei, a agilității mintale, a atenției și capacității de rezolvare a probemelor. Progresul este înregistrat și se oferă răspuns în timp real privind ariile care necesită îmbunătățiri. Include puzzle-uri, jocuri cu efecte vizuale și antrenează capacitatea emoțională. Specialiștii care recomandă aplicația susțin că un antrenament de trei ori pe săptămână dă rezultate optime. Aplicația este disponibilă pentru Android și iOS.