Main menu

header

662 14 2de Roxana Istudor

Aproape 15% din populația lumii suferă de migrene, una dintre cele mai răspândite și mai periculoase afecțiuni, dat fiind faptul că circa 50% dintre cazuri rămân nediagnosticate. Pentru combaterea acestei neplăceri atât de extinse a apărut un dispozitiv revoluționar.

Blocarea semnalelor dureroase către creier

O brățară care emite impulsuri electrice slabe este cea mai recentă armă de combatere a migrenelor, anunță „Daily Mail”. Potrivit specialiștilor de la King’s College, Londra, banda care se atașează pe braț poate reduce la jumătate simptomele dacă este utilizată imediat ce începe durerea de cap. Acest rezultat se bazează pe testarea unui lot de pacienți cărora le-au fost stimulați nervii de sub piele, și astfel blocată transmiterea semnalelor dureroase către creier.

Pornește cu o aplicație de smartphone

Terapiile curente împotriva migrenelor implică în cele mai multe cazuri medicamente care acționează prin stimularea serotoninei, reducând inflamația și distanța dintre vasele sangvine. Alte aparate menite să intervină în procesul de transmitere a semnalului dureros către creier au de regulă fire și sunt atașate capului pacientului. În schimb, noul dispozitiv, denumit Nerivio Migra 1, poate fi purtat și sub mâneca unei cămăși. Este compus din câțiva electrozi, o baterie și un cip. În momentul în care intervine durerea de cap, utilizatorul poate declanșa impulsurile care să-i amelioreze durerea cu ajutorul unei aplicații de pe smartphone.

Testată în Marea Britanie și în Israel

Rezultatele testelor au arătat o scădere a intensității durerii în 64% dintre cazuri după 20 de minute de utilizare a brățării. În aceste condiții, 270 de pacienți din spitale din Marea Britanie și din Israel vor beneficia de această brățară. „Rezultatele inițiale sunt foarte promițătoare. Dat fiind faptul că tendința generală este de a se identifica metode de tratament mult mai ușor de tolerat de bolnavi, va mai fi nevoie de teste extinse”, punctează Peter Goadsby, profesor de neurologie.

Migrenele, care nu intră momentan în categoria afecțiunilor vindecabile și ale căror atacuri pot dura și 72 de ore, sunt dureri de cap severe, însoțite de amețeli, oboseală și vărsături