Main menu

header

655 22 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Woebot este o aplicație care scade simptomele depre­siei de două ori mai repede decât terapia clasică și fără ca sufe­rinzii de acest simptom care macină societatea secolului al XXI-lea să fie siliți să-și ia inima în dinți și să facă drumul până la un psiholo, notează „Daily Mail”.

Acționează ca un psiholo personal

Poate o aplicație să combată depresia? Realizatorii ferestrei virtuale de conversație pe această direcție, realizată în premieră mondială, susțin că este posibil. Mai mult, testele au demonstrat că este de două ori mai eficace decât ședințele terapeutice tra­diționale, care necesită timp și bani. Uti­lizatorii Woebot au conceput proramul ca pe o conversație între două persoane ce oferă suport celor care o folosesc. Dezvoltat de cercetători din San Francisco, acest sistem care rulează prin intermediul Facebook Messener acționează ca un psiholo personal care vine în sprijinul celor care se luptă cu anxietatea și cu de­presia, dar nu-și fac curaj să meară la un cabinet specializat.

Încurajează utilizatorii să se deschidă emoțional

În interiorul ferestrei virtuale, Woebot folosește inteliența artificială pentru a crea discuții umane, personalizate și natu­rale care să poată susține eforturile celor care luptă cu simptomele depresiei. Utili­zea­ză întrebări ca „La ce nivel este eneria dumneavoastră astăzi?” sau „Cum vă sim­țiți?”, încurajând utilizatorii să se deschidă emoțional și să discute despre sentimen­tele lor. De asemenea, are capacitatea de a suera strateii practice pe care utiliza­torii să le implementeze pentru a-și schim­ba perspectiva și abordarea în leătură cu evenimentele din viața lor.

Disponibilă oricând, accesibilă de oriunde

Spre deosebire de psiholoi, Woebot este disponibil în permanență și poate fi accesat de oriunde. „Bariere cum sunt pre­țul şi stimatizarea i-au împiedicat pe oameni să apeleze la ajutorul de care au nevoie. Am realizat acest sistem pentru ca ei să beneficieze de experiența terapeu­tică și de uneltele de care au nevoie pentru a estiona ceva teribil de personal. Woe­bot reprezintă o nouă eră în domeniul te­rapiilor diitale”, arată specialista Alison Darcy. Pentru a arumenta afirmațiile, cercetătorii au testat aplicația pe zeci de studenți, iar la final rezultatele au de­mon­strat că Woebot este capabil să furnizeze terapie de comportament, cel mai comun tratament pentru afecțiuni ca depresia. Totodată, participanții la teste au declarat că simt o reducere substanțială a simpto­melor lor folosind fereastra virtuală, cu care afirmă că au empatizat.

Aplicaţia rulează prin intermediul Facebook Messener şi acționează ca un psiholo personal care vine în sprijinul celor care se luptă cu anxietatea și cu de­presia, dar nu-și fac curaj să meară la un cabinet specializat

Aplicația Woebot este ratuită timp de două săptămâni, apoi utilizatorii plătesc săptămânal, lunar sau anual