Main menu

header

648 12 1de Valeria Roman şi Adrian Barna

Slab nu înseamnă doar frumos, ci și cu o sănătate de fier! O analiză efectuată de Ponderas Academic Hospital arată că la opt din zece pacienți diagnosticați cu diabet zaharat tip II boala s-a remis la un an de la operația de micșorare a stomacului. De la introducerea chirurgiei bariatrice laparoscopice în România, de profesor doctor Cătălin Copăescu, medic primar chirurgie generală, peste 7.000 de pacienți au apelat la intervențiile bariatrice pentru a beneficia de remisiunea obezității şi a afecțiunilor asociate acesteia. Potrivit datelor interne anali- zate de singurul centru de excelenţă în chirurgie bariatrică din România, mai bine de 80% dintre bolnavii cu diabet zaharat tip II, asociat obezității, au înregistrat remisiunea bolii, prevenind astfel complicațiile și bucurându-se de o nouă șansă la o viață normală.

Se poate renunța la tratamentul cu insulină după prima lună

648 12 2Rezultate fantastice au înregistrat cei care s-au lăsat pe mâna medicilor pentru o operație de micșorare a stomacului. Pe lângă principalul efect, acela de a pierde evident în greutate, pacienții au câștigat sănătate. La 12 luni de la intervenție, cei diagnosticați cu diabet tip II nu mai necesită insulină sau tratament medicamentos oral şi au valori normale ale glicemiei şi ale hemoglobinei glicozilate. Ponderas Academic Hospital a efectuat o analiză asupra evoluței pacienților după operația bariatrică. S-a constatat atât scăderea ponderală, cât și remiterea sau ameliorarea diabetului şi a altor boli asociate obezității. „Rezultatele înregistrate de pacienții noştri ne confirmă încă o dată beneficiul extraordinar pe care chirurgia bariatrică îl aduce în viaţa lor. Spre exemplu, în rândul paciențior insulino-dependenți, ameliorarea diabetului se manifestă prin reducerea dozelor de insulină chiar din primele zile după operația bariatrică, iar în lunile următoare, mulți dintre pacienți ajung chiar să nu mai aibă nevoie de nicio doză de insulină. Concret, analiza internă arată că 30% dintre pacienții insulino-dependenți nu mai necesită insulină după prima lună de la operație”, a declarat profesor doctor Cătălin Copăescu, director medical Ponderas Academic Hospital.

Micșorarea stomacului tratează mai multe afecțiuni

Mai bine de 70% dintre pacienții operați în ultimul an au dezvoltat și alte diferite afecțiuni din cauza obezității, iar printre bolile cu cea mai mare incidenţă sunt, pe lângă diabetul zaharat, apneea de somn, dislipidemia și hipertensiunea arterială. În cazul pacienților diagnosticați cu apnee de somn (n.r. - tulburare a somnului ce presupune pauze în respirație), opt din zece pacienți scapă de această boală la un an de la operație, potrivit datelor spitalului. Chiar din prima lună postoperator, 66% reuşesc să îşi amelioreze această afecțiune. Pe lângă diabet, şi problemele cardiovasculare sunt des întâlnite la pacienții obezi. Astfel, peste 40% dintre ei ajung de la cardiolog direct la operațiile bariatrice. Cu ajutorul bariatriei, mai bine de 33% dintre pacienții cu hipertensiune arterială au înregistrat normalizarea tensiunii arteriale în primele trei luni de la operație.

Intervenția, din motive socioemoționale

648 12 3Problemele sociale şi emoționale sunt principalul motiv pentru care pacienții îşi doresc să slăbească. Astfel, conform studiului, peste 50% dintre pacienții bariatrici declară că au apelat la chirurgie din considerente socioemoționale: îşi doresc să se simtă mai bine în pielea lor, să îşi recapete încrederea de sine sau să fie acceptați în societate. „Odată ajunşi în cabinetul medical, pacienții încep să ne povestească toate greutățile trăite din cauza obezității, toate frustrările acumulate. Dintre cele mai întâlnite și mai impresionante sunt acele acțiuni mărunte, pe care mulți dintre noi le facem zi de zi. Rămân fără loc de muncă, nu se mai pot descurca singuri în activități de rutină, precum legatul la şireturi, îngrijirea personală, renunţă definitiv la activitățile gospodărești, nu îşi mai pot lua copiii în braţe, şi chiar şi puținii pași parcurşi pe jos sunt o grea încercare”, a declarat doctor Copăescu.

Femeile, fruntaşe în rândul pacienților

Cu toate că peste 56% dintre bărbaţii români sunt supraponderali şi obezi, în timp ce în rândul femeilor 48% se confruntă cu această afecţiune, doamnele care au apelat la chirurgia bariatrică sunt mai numeroase (66%) decât persoanele de sex masculin (34%). Potrivit studiului intern, încă din prima lună de la operație, pacienții pierd în greutate aproximativ 25% din excesul ponderal, iar la trei luni de la intervenție înregistrează scăderi de până la 45% din kilogramele în plus pe care le aveau înainte. Mai mult, la șase luni de la operație, pacienții deja reuşesc să treacă de la obezitate în grad avansat (grad trei sau obezitate morbidă) la statutul de supraponderal sau chiar normoponderal, pierzând peste 60% din excesul de kilograme.

„Rezultatele înregistrate de pacienții noştri ne confirmă încă o dată beneficiul extraordinar pe care chirurgia bariatrică îl aduce în viaţa lor“ (profesor doctor Cătălin Copăescu)

A pierdut peste 210 kilograme

Cel mai greu pacient operat la Spitalul Ponderas cântărea, la momentul internării, puțin peste 300 de kilograme. După un an de la operație a pierdut mai bine de 140 de kilograme. În perioada de până la doi ani a reuşit să scape, în total, de peste 210 kilograme din greutatea inițială. În cei 15 ani de la introducerea chirurgiei bariatrice laparoscopice în România, peste 7.000 de români au trecut prin intervenții chirurgicale de slăbire efectuate de profesor doctor Copăescu şi de echipa sa. În prezent, Ponderas Academic Hospital este lider de piaţă în intervenții metabolice, efectuând peste 60% din totalul operațiilor realizate la nivel național.