Main menu

header

de Dana Georgescu

EFSA avertizează cu privire la rezistenţa la medicamentele antimicrobiene

Rezistența la medicamentele antimicrobiene manifestată de bacteriile de la om, animale și din alimente se menține la un nivel ridicat în UE, a avertizat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) într-un raport recent. Bacteriile rezistente sunt răspunzătoare de circa 25.000 de decese în fiecare an în spațiul UE. Se recomandă „utilizarea cu prudență a antibioticelor în medicina umană și veterinară”, după cum susține Mike Catchpole, director pentru cercetare în cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). În septembrie, un studiu britanic afirma că bacteriile rezistente ar putea provoca „până la 10 milioane de decese până în anul 2050, mai multe decât cancerul”.

Obezitatea infantilă, moştenită de la părinţi

Aproximativ 35%-40% din indicele de masă corporală (IMC) al copiilor sunt moștenite de la părinți, iar, în cazul majorității copiilor obezi, valoarea crește la 55%-60%, după cum informează un studiu realizat la Universitatea din Sussex, publicat în jurnalul „Economics & Human Biology”. Pentru această cercetare au fost folosite informații legate de înălțime și greutate de la 100.000 de copii și de la părinții acestora, din șase țări: Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, China, Indonezia, Spania și Mexic. IMC arată cât de grasă sau de slabă este o persoană.

Hormonoterapia nu trebuie ignorată de pacienţii cu cancer de prostată

Bărbații în cazul cărora cancerul de prostată reapare după intervenția chirurgicală de eliminare a acestei glande își pot mări în mod semnificativ șansele de supraviețuire dacă beneficiază, pe lângă radioterapie, și de hormonoterapie, prin care se blochează efectul hormonilor masculini. Aceasta este concluzia unei cercetări realizată în Statele Unite și din Canada timp de 12 ani pe 761 de bărbați.

A fost demontat mitul potrivit căruia exerciţiile fizice slăbesc

Activitățile fizice ar putea să nu fie esențiale pentru controlul greutății. Motivul? Sportul are numeroase beneficii dovedite asupra sănătății, de la reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet și cancer până la îmbunătățirea stării mintale și la menținerea bunei dispoziții, iar persoanele active tind să aibă o sănătate mai bună și să trăiască mai mult, însă, chiar dacă ajută la arderea caloriilor, exercițiile fizice cresc apetitul, iar oamenii pot manifesta tendința de a mânca prea mult.