Main menu

header

614 14 1de Valeria Roman

În România, peste 56% dintre bărbaţii români sunt supraponderali şi obezi, în timp ce în rândul femeilor 48% se confruntă cu această afecţiune. Cu toate că, statistic, bărbaţii sunt mai numeroşi decât femeile în lupta cu kilogramele în plus, femeile sunt cele care apelează mai des la diverse metode de slăbire. Spre exemplu, femeile care au apelat la chirurgia bariatrică, adică şi-au micşorat stomacul prin operaţie, sunt mai numeroase, în procent de 66%, decât bărbaţii - 34%. Nu este de mirare că femeile sunt mai dornice să scape definitiv de problema obezităţii dacă ne gândim că una dintre consecinţele obezităţii este chiar infertilitatea. Grăsimea în exces duce la eliberarea unor hormoni care tulbură echilibrul endocrin al organismului, conducând apoi la anovulaţie şi chiar la sindromul ovarului polichistic, un alt duşman al fertilităţii. Prof. dr. Cătălin Copăescu (medalion), de la Regina Maria, Ponderas Academic Hospital, medic primar de excelenţă în chirurgie generală şi fondatorul chirurgiei bariatrice laparoscopice în România, ne-a vorbit despre o altă problemă gravă care se iveşte în cazul femeilor care suferă de obezitate. Chirurgul a mărturisit că reprezentantele sexului frumos pot întâmpina adevărate obstacole în conceperea unui copil.

„Riscul de avort spontan este mult mai crescut în cazul persoanelor supraponderale”

614 14 2- Cum poate afecta concret obezitatea o sarcină?

- În primul rând, din cauza obezităţii pot apărea tulburări ale ciclului menstrual asociate cu anovulaţie cronică, se poate diminua calitatea ovocitului, embrionului, precum şi receptivitatea endometrului. În cazul unei femei care suferă de obezitate şi reuşeşte să rămână însărcinată, riscul de avort spontan este mult mai crescut.

- Cum poate ajuta chirurgia bariatrică?

- În ultima decadă, chirurgia bariatrică a cunoscut un avânt remarcabil în întreaga lume, şi tot mai multe studii îi atestă rezultatele asupra cazurilor complexe de obezitate şi de boli metabolice. Majoritatea studiilor arată chiar îmbunătăţirea semnificativă a şanselor de sarcină pentru femeile obeze după efectuarea unei intervenţii bariatrice.

„Normalizează menstrele”

614 14 3- Ce efecte imediate aţi observat după ce femeile au recurs la operaţie?

- O primă schimbare după scăderea în greutate cu ajutorul chirurgiei bariatrice este normalizarea menstrelor. Se îmbunătăţesc profilele hormonale ale sindromului ovarului polichistic, influenţând astfel şi fertilitatea. Anovulaţia, toleranţa alterată la glucoză, rezistenţa la insulină, libidoul revin şi ele la normal în urma scăderii ponderale.

- Cum decurge sarcina pentru o pacientă care a apelat la chirurgia bariatrică?

- Sarcina survenită după o procedură de chirurgie bariatrică, în cazul pacientelor obeze, asociază un risc mai mic de complicaţii de tip diabet gestaţional, hipertensiune indusă de sarcină, preeclampsie, naşterea unui făt macrosom (adică un făt cu o greutate mai mare decât cea normală). De asemenea, rata cezarienelor şi a complicaţiilor anestezice şi estetice este mai mare în cazul pacientelor obeze decât al pacientelor care au scăpat de obezitate cu ajutorul bariatriei. Pentru a duce la capăt o sarcină sănătoasă, cu riscuri cât mai scăzute de complicaţii, pacientele ar trebui să meargă la medicul nutriţionist şi să se sfătuiască în privinţa deficitelor nutritive şi necesarului de suplimente.

A împlinit visul unei paciente de a deveni mămică

Acesta a fost şi cazul Nicoletei Căulea, una dintre pacientele operate de echipa doctorului Cătălin Copăescu. Pacienta, în vârstă de 37 de ani, s-a luptat ani de-a rândul cu greutatea în exces. Din cauza obezităţii, a fost diagnosticată cu infertilitate, iar atunci când a încercat să aibă un copil, tratamentele hormonale nu au făcut decât să sporească numărul kilogramelor.

- Ce s-a întâmplat când aţi urmat tratamentul pentru a rămâne însărcinată?

- Din cauza tratamentului, am luat 14 kilograme în două luni, şi am ajuns la aproape 115 kg. Aveam deja dureri de oase din cauza kilogramelor, totul era dat peste cap. Am încercat, desigur, tot felul de diete, însă nu am reuşit să scap nici măcar de un kilogram. Într-un final, am apelat la chirurgia bariatrică. Mi-am făcut o operaţie de micşorare a stomacului, care m-a ajute să scap de kilogramele în plus şi mi-a redat tonusul de dinainte.

- La cât timp după intervenţie aţi reuşit să concepeţi un copil?

- La mai bine de jumătate de an mai târziu, am descoperit că, pe lângă pierderea în greutate, aveam un nou motiv de bucurie. Întâmplător, când să fac controlul postbariatric, am aflat că eram însărcinată în şase săptămâni. Nici nu mi-am dat seama. Am continuat să scad în greutate şi pe perioada sarcinii. Sarcina a fost susţinută cu aport vitaminic, iar bebeluşul nu a suferit din punct de vedere al dezvoltării. Este un copil care se încadrează în limitele normale de creştere.