Main menu

header

613 12 1de Cătălina Tăgârță

Accidentele pândesc la fiecare pas, iar când acestea se încheie cu pierderea sau spargerea dinților, tragedia este cu atât mai mare cu cât pacientul este mai tânăr. Impactul emoțional poate fi atât de radical, încât persoana să se izoleze complet de cei din jur și să își piardă pofta de viață. Din fericire, în prezent, există soluții pentru această problemă. Medicul stomatolog Alin Udeanu (foto) ne-a spus mai multe pe această temă.

„Pacientul poate expune dantura la forța de mestecat imediat după intervenție”

- Domnule doctor, ce este implantul dentar cu încărcare imediată?

- Implantul dentar cu încărcare imediată este procedura stomatologică de înlocuire a dinților pierduți în numai 24 de ore. Ca orice act medical, și acesta se face prin raportare la starea pacientului. Cineva care a rămas fără dinții din față, de pildă, poate fi privit ca un caz social. Dacă medicul stomatolog nu propune o intervenție rapidă, pacientul poate ajunge chiar la depresie și la izolare socială. Din păcate, am întâlnit mulți oameni în această situație. Din acest motiv este esențial ca intervenția să fie sigură, dar și să răspundă prompt nevoii estetice. Implantul clasic poate garanta doar siguranța.

- Fiindcă tot ați amintit și de implantul clasic, prin ce se mai deosebește acesta de cel cu încărcare imediată?

- Timp de mulți ani, implanturile dentare au fost singura opțiune pentru cei care au suferit pierderi ale dinților. Procedura tradițională implică plasarea implanturilor și asigurarea restaurării dinților într-un interval de timp de la trei până la șase luni. Acest interval de timp este necesar pentru refacerea osului, astfel încât implantul să poată fi fixat. Dezavantajul evident al acestei proceduri este acela că lasă pacientul fără dinți sau cu o proteză detașabilă temporară. Mulți pacienți găsesc acest interval de timp prea lung şi inconfortabil, și în cele din urmă decid să renunțe la ideea implanturilor dentare. Din acest motiv, procedurile de încărcare imediată sunt considerate a fi o opțiune mai bună decât varianta clasică. În plus, deși procedura este efectuată rapid, pacientul care apelează la aceasta poate expune dantura la forța de mestecat imediat după intervenție.

„Folosesc materiale cu garanție de lungă durată”

613 12 2- Care este cel mai bun material pentru realizarea acestei proceduri?

- Am lucrat cu foarte multe feluri de implanturi. La începutul carierei am oscilat între a răspunde rapid solicitărilor pacienților mei care nu aveau posibilități materiale și liniștii mele interioare. În popor există însă o vorbă: „Câți bani dai, atâția bani face.” Ca urmare, consider că materialul trebuie ales cu grijă, astfel încât să se obțină cel mai echilibrat raport calitate/preț. Spre exemplu, eu lucrez bine cu Sweden&Martina, care oferă și garanție de lungă durată.

- La ce trebuie să se aștepte pacientul care apelează la o astfel de intervenție?

- Să nu se aștepte ca medicul stomatolog să facă minuni în cazul în care el își ignoră propria sănătate și igienă dentară.

- Există riscuri asociate implantului dentar cu încărcare imediată?

- Depinde de la caz la caz. Orice intervenție are riscurile ei, indiferent de cât de banală pare. Dacă pacientul ascultă recomandările medicului, riscurile sunt minime.

În România, procedura este încă ceva nou

613 12 3- Cum se situează România la capitolul implant dentar cu încărcare imediată?

- Este o întrebare dificilă. Pentru a vă răspunde, trebuie să aduc în discuție educația noastră, a românilor, în ceea ce privește igiena dentară. Noi nu avem această educație. Este dureros să spun asta despre compatrioții mei… Oricât de mult vrei tu, ca medic stomatolog, dacă pacientul nu vrea, tot efortul este în zadar. Trăim în țara în care mulți pacienți se tratează singuri, merg la farmacie, încearcă leacuri băbești, dar nu vin să întrebe medicul. E drept că mulți dintre colegii mei nu au avut mereu practici „ortodoxe”, dar succesul intervențiilor depinde nu doar de cât de pregătit este medicul, ci și de cooperarea pacientului. Cu alte cuvinte, ca să răspund la întrebare, medicul stomatolog trebuie să schimbe mentalitățile oamenilor, iar mentalitățile nu sunt ușor de schimbat… Apoi, raportarea la implantul dentar cu încărcare imediată este de cele mai multe ori greșită, mai ales pentru că unii dintre medicii stomatologi au răspândit ideea că este riscant. Probabil că mulți dintre cei care spun acest lucru nu sunt pregătiți pentru astfel de intervenții. În România, acest tip de intervenție este ceva nou. Chiar dacă în țările dezvoltate implantul este bine primit de comunitatea stomatologilor, în România probabil mai sunt necesari câțiva ani pentru înțelegerea acestui concept. Și pacienții mei au fost sceptici, dar ar trebui să veniți să vedeți rezultatul final. Mulțumirea pacientului este cea care confirmă valoarea implantului dentar cu încărcare imediată. Am avut pacienți care au început să plângă, nu le venea să creadă că au din nou dinți într-un timp atât de scurt. Parcă ar fi renăscut…

Intervenția chirurgicală pentru o reabilitare totală pe implanturi cu încărcare imediată durează cam o oră și jumătate pentru o arcadă

„Mi s-a confirmat că Dumnezeu este lângă mine când tratez“

- Înțeleg că nu toți medicii dentiști practică această procedură... Ce experiență trebuie să aibă un medic stomatolog pentru o intervenție de tipul implantului dentar cu încărcare imediată? Să luăm cazul dumneavoastră.

- Știm cu toții că facultatea este extrem de utilă, dar nu suficientă pentru ca un medic să fie pregătit. Medicina nu este croitorie. Un croitor taie de mai multe ori până ajunge la un rezultat bun, medicul trebuie să reușească din prima. Din acest motiv, de la finalizarea facultății am mers săptămânal la cursuri de specializare, la conferințe, simpozioane. Ultimul eveniment la care am participat a fost în Italia, un curs de implantologie avansată. Însă dincolo de formare contează și dăruirea cu care lucrezi, iar mie îmi place enorm ceea ce fac. Am început să cred că profesia aceasta este un dar de la Dumnezeu. În multe dintre situații mi s-a confirmat că Dumnezeu este lângă mine când tratez. Mai multe detalii legate de intervențiile stomatologice sau despre îngrijirea corectă a danturii puteți găsi și pe site-ul meu: dralinudeanu.ro.