Main menu

header

613 13 4de Carmen Ciripoiu

Chiar dacă se spune că cei mici intră în această lume cu laptele matern în minte, nu s-a știut până acum cu exactitate care este rolul acestuia și ce beneficii incredibile are. Cercetătorii au descoperit mai nou că laptele matern nu este însărcinat doar cu transmiterea de substanțe nutritive către bebeluș.

Există hormoni care provoacă reacții fiziologice la nivelul bebelușilor

Oricât ar părea de bizar, timp de multe decenii, oameni de știință nu au reușit să spună cu exactitate ce se găsește în laptele matern. Cu sute de ani în urmă, înainte ca laptele praf să fie inventat, bebelușii au fost hrăniți cu înlocuitori în loc de lapte matern ca de exemplu terci din pâine și bere. Deși rata deceselor era cu mult mai mare în rândul acestora decât în cel al celor alăptați, mulți bebeluși au supraviețuit. Potrivit ultimelor cercetări în domeniu, laptele matern este uluitor, fiind considerat și aliment și medicament, dar și un semnal. Studiile recente se apleacă asupra rolului de semnalizare jucat de lapte. Semnalul vine sub forma unor hormoni care provoacă reacții fiziologice la nivelul bebelușilor. Aceștia au propriii lor hormoni interni, dar primesc hormoni și de la mama lor, care se atașează de receptori aflați în bebeluși. De aici, efectele incredibile pe care le provoacă.

La băieţi, mai gras decât la fete

Tot cercetările sugerează că mamele produc lapte mai gras pentru băieți decât pentru fete. Acesta permite ca bebelușii masculi să fie alăptați mai rar și le dă posibilitatea să petreacă mai mult timp cu străinii, dezvoltând diferite abilități. De asemenea, oamenii de știință susțin că laptele variază de la mamă la mamă și poate varia chiar în cazul aceleiași mame. Motivul? Bebelușii înșiși pot afecta ceea ce se găsește în lapte. Cu alte cuvinte, spun cercetătorii, compoziția laptelui este, de fapt, rezultatul unei negocieri mamă-copil, ce poate fi modificată de variabile foarte mici.

Câteva picături pentru ochii lipicioşi ai micuţului

Cât privește utilizările laptelui matern, acestea sunt de-a dreptul senzaționale. Acesta este în primul rând un demachiant de excepție, care îndepărtează foarte bine urmele de machiaj și lasă tenul proaspăt, hidratat și strălucitor, fiind considerat cea mai naturală sursă. Femeile care alăptează știu cât de îngrozitoare sunt rănile mameloanelor. Soluția? Se pun comprese pe sâni cu lapte matern și se lasă să acționeze câteva ore. Rezultatul este miraculos! Acesta este, de asemenea, minunat și când este vorba despre curățarea areolei mamare. Când bebelușul are ochii lipicioși, tot laptele matern rezolvă problema: se pun câteva picături de lapte matern direct în ochi. Efectul se observă în doar două zile. Picurat în ochii adulților, laptele matern vindecă rapid și ochii roșii.

Calmează iritațiile produse de insecte

Laptele matern vindecă rapid mâncărimea și iritațiile produse de ciupiturile de insecte. Se pun câteva picături pe locul afectat și se masează ușor. Acneea bebelușului, zgârieturile și alte leziuni cutanate se tratează tot cu lapte matern. Se aplică pe zonele cu probleme și se masează cu blândețe. Crustele de pe scalpul copiilor se îndepărtează tot cu lapte matern. Se clătește scalpul micuțului cu câteva linguri cu lapte matern, apoi se tamponează. Tratamentul se aplică timp de câteva zile.

Laptele matern calmează și vindecă și înțepăturile de albine, dar și infecția urechii bebelușului