Main menu

header

613 14 1de Cătălina Tăgârță

Epidemie de rujeolă în România. Peste 2.300 de copii au fost diagnosticați de la debutul epidemiei, iar conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile au fost înregisţ trate 14 decese. În aceste condiții, doctor Ramona Elena Andronache (medalion), medic de familie și managerul Clinicii Romgermed Tineretului, ne-a spus mai multe despre boală, manifestările acesteia și cum poate fi depistată și tratată la timp.

„Erupția, formată din pete roz-roșiatice, de diverse mărimi”

- Doamna doctor, rubeola, rujeola și varicela sunt unele dintre cele mai frecvente afecțiuni apărute în rândul copiilor. Pentru început, vă rog să ne lămuriți care este diferența dintre cele trei.

- Toate sunt boli contagioase eruptive, însă cauzate de viruși diferiți. Diferența între ele se face după aspectul erupției, modul de răspândire al erupției, precum și alte semne cum ar fi apariția adenopatiei (inflamarea ganglionilor). Mai exact: erupția la rujeolă este formată din pete roz-roșiatice, de diverse mărimi, cu tendință de unire, ușor reliefate, care dispar la presiune. Erupția debutează din spatele urechilor, cuprinde apoi fața și gâtul. Apare adenopatie submandibulară și laterocervicală. Foarte asemănătoare este rubeola, numai că în acest caz erupția debutează pe față, cuprinde apoi gâtul și spatele urechilor, urmând a se răspândi pe restul corpului. Este formată din pete roz, rotunde sau ovale, care nu confluează. Apare adenopatia submandibulară, laterocervicală și, ca un semn specific, adenopatia occipitală (în spatele gâtului, la ceafă). În cazul varicelei vom întâlni o erupție specifică, cu vezicule pline cu lichid, care apar în valuri eruptive (unele dispar în timp ce altele apar), e însoțită de prurit (mâncărime) intens.

„După debutul febrei urmează înroșirea mucoasei bucale”

613 14 2- Strict legat de rujeolă, care sunt simptomele bolii și cum se pune diagnosticul?

- Rujeola debutează violent, cu febră mare (peste 39 de grade Celsius), cu stare generală alterată, inapetență (lipsa poftei de mâncare), fotofobie (intoleranță la lumină), cefalee (dureri de cap), rinoree (secreții nazale abundente, apoase), strănut, amigdalită, răgușeală, dureri de gât. La 24-48 de ore după debutul febrei urmează înroșirea mucoasei bucale, apariția de puncte roșii sângerânde, care uneori se pot întinde pe tot tractul digestiv determinând vomă, diaree. Limba prezintă depozite albicioase cu margini roșii, se inflamează ganglionii laterocervicali și cei sub- mandibulari. Tot acum apare semnul Koplik, tipic pentru această boală, reprezentat de mici pete albicioase cu un centru gri-albăstrui situate pe mucoasa obrajilor în dreptul molarilor. Erupția apare la început în spatele urechilor, apoi se extinde pe față și pe gât, urmând ca în două-trei zile să cuprindă tot corpul și poate fi însoțită de un ușor prurit. Erupția este formată din pete de diverse dimensiuni, roz-roșiatice, care sunt ușor reliefate, prezintă tendință de confluare și dispar la presiune.

- Cum se pune diagnosticul?

- Diagnosticul se pune după examinarea bolnavului, evidențierea semnelor specifice și anamneza (discuția cu bolnavul sau aparținătorii).

„Este total contraindicată utilizarea aspirinei”

- În ce constă tratamentul? Cât durează? Copilul trebuie să stea izolat pe perioada tratamentului?

- Tratamentul constă în scăderea febrei cu preparate pe bază de ibuprofen sau paracetamol. La nevoie se poate administra algocalmin. Este total contraindicată utilizarea aspirinei, la copii aceasta putând determina apariția sindromului Reye, care poate fi fatal. Copilul trebuie izolat acasă timp de șapte-zece zile, iar dacă medicul consideră necesar, se va interna în spital.

- Este adevărat că la adulți boala se manifestă diferit și e mai greu de suportat?

- Boala se manifestă asemănător atât la copii, cât și la adulți.

- Poate fi prevenită rujeola?

- Până acum singura metodă de prevenție dovedită rămâne vaccinarea.

„Perioada de incubație este de 7-21 de zile”

- Cum se transmite și care e perioada de incubație a bolii?

- Boala este transmisă pe cale aeriană, prin intermediul picăturilor de salivă și al secrețiilor nazale din timpul tusei, strănutului sau chiar vorbirii și poate fi transmisă de bolnav cu doă-trei zile înainte de apariția simptomelor. Perioada de incubație (de la introducerea agentului patogen în corp și până la apariția semnelor de boală) este de 7-21 de zile.

- Dacă am făcut deja ne mai putem îmbolnăvi?

- Trecerea prin boală asigură imunitate solidă pentru toată viața.

- În ultima vreme se tot vorbește despre vaccinare și despre efectele nevaccinării... Ce părere aveți despre acest lucru?

- Pentru a putea evita îmbolnăvirea și ținând seama de gravitatea bolii care poate fi fatală din cauza complicațiilor foarte severe, este de preferat să ne imunizăm copiii prin vaccinare.

- E adevărat că sunt mai predispuși copiii recent intrați în colectivitate (care merg pentru prima oară la grădiniță/creșă)?

- Întotdeauna bolile se răspândesc mult mai ușor în colectivități. De aceea copiii aflați în creșe și în grădinițe sunt mai predispuși bolii dacă nu sunt vaccinați.

„Întotdeauna bolile se răspândesc mult mai ușor în colectivități. De aceea copiii aflați în creșe și în grădinițe sunt mai predispuși bolii dacă nu sunt vaccinați“

„Poate duce la pierderea sarcinii prin avort spontan“

- Care sunt complicațiile bolii în cazul în care nu este tratată eficient și la timp?

- Complicațiile rujeolei sunt date de suprainfectarea tractului respirator (bronșite, pneumonii), afectarea inimii (miocardită, pericardită) sau chiar encefalită. O complicație extrem de rară este panencefalita sclerozantă, care apare la câțiva ani distanță de la infectarea cu virusul rujeolic, prin persistenţa acestuia la nivelul sistemului nervos.

- Există vreun risc pentru gravidele/nou-născuții care contractează boala?

- Rujeola este foarte periculoasă pentru femeile însărcinate deoarece poate duce la pierderea sarcinii prin avort spontan sau la naștere prematură.