Main menu

header

de Dana Georgescu

Ianuarie, luna în care se petrec cele mai multe infarcte

Decesele care survin în întreaga lume din cauze cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, înregistrează un vârf în luna ianuarie, au descoperit specialiștii de la Universitatea din California de Sud, Statele Unite. Ei au analizat decese survenite din cauza atacurilor de cord între 1985 și 1996 la Los Angeles, un oraș cu iarnă blândă, și alte astfel de cazuri, a 1,7 milioane de oameni, petrecute în intervalul 2005-2008 în alte șapte locații din Statele Unite cu temperaturi medii de la ridicate la scăzute.

Cartofii rumeniţi şi pâinea prăjită intens pot creşte riscul de cancer

Alimentele bogate în amidon preparate la temperaturi foarte înalte pentru o perioadă lungă, precum cartofii prăjiți intens sau pâinea foarte rumenită, pot crește riscul de cancer în cazul persoanelor care le consumă în mod frecvent, a anunțat recent Agenția guvernamentală pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie (FSA). De vină este o substanță numită acrilamidă, produsă atunci când alimentele bogate în amidon sunt expuse mult timp la temperaturi înalte. „Ca regulă generală, trebuie vizată o culoare aurie sau mai deschisă în timpul coacerii, prăjirii sau frigerii alimentelor bogate în amidon precum cartofii, rădăcinoasele și pâinea”, precizează FSA.

Exerciţiile fizice de numai 20 de minute au rol antiinflamator

Cercetătorii de la Școala de Medicină din cadrul Universității San Diego din California, Statele Unite, au descoperit că o sesiune de doar 20 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată poate stimula sistemul imunitar, producând un răspuns celular antiinflamator. Inflamația reprezintă un element vital al răspunsului imunitar al corpului, fiind încercarea acestuia de a se vindeca în urma unei răniri, de a se apăra împotriva unor virusuri sau bacterii, dar și de a-și „repara” țesuturile afectate, însă inflamația cronică poate duce la probleme grave de sănătate.

Sedentarismul chiar ne îmbătrâneşte

Un studiu recent efectuat la Universitatea din California, Statele Unite, arată că persoanele care petrec stând pe scaun zece sau mai multe ore pe zi, fără să facă cel puţin 40 de minute de mişcare susţinută, riscă să îmbătrânească prematur. Cercetarea efectuată pe 1.500 de femei cu vârste cuprinse între 64 şi 95 de ani a arătat că persoanele sedentare erau cu opt ani biologici mai în vârstă decât cele care sunt mai puţin sedentare.