Main menu

header

612 15 1de Cătălina Tăgârță

Cearşafurile murdare vă pot îmbolnăvi. Cum e posibil acest lucru? Celulele moarte de piele și transpirația care se transferă pe așternuturi nu se văd cu ochiul liber, însă ele creează un mediu propice pentru acarieni, bacterii și ciuperci. Microorganismele afectează serios sănătatea, fără ca oamenii să realizeze că de fapt lenjeria de pat este vinovată pentru unele dintre problemele cu care se confruntă: boli de piele, acnee, alergii etc. De aceea e important să schimbați așternuturile cel puțin o dată pe săptămână.

Celulele moarte, un coșmar pentru ten

Pe timpul nopții, toate reziduurile de pe piele se transferă pe fața de pernă, mai ales dacă nu v-ați demachiat corespunzător înainte de culcare. Celulele moarte, sebumul, urmele de farduri sau de transpirație formează o „echipă” de coșmar pentru ten. Primele rezultate vizibile ale lenjeriei neschimbate la timp sunt: blocarea porilor, infectarea lor și apariția coșurilor. De aceea este necesar să schimbați așternuturile cel puțin o dată pe săptămână. Pe lângă faptul că atrag bacteriile, cearșafurile murdare se freacă de piele în timpul somnului, iar fricțiunea combinată cu bacterii duce la apariția iritațiilor. Și de aici pornește un cerc vicios: veți folosi creme și loțiuni pentru piele care calmează iritațiile, iar acestea se transferă în timpul nopții pe lenjeria de pat, contribuind la surplusul de reziduuri. Pentru a preveni aceste probleme, chiar și atunci când nu vă machiați e important să vă curățați tenul și să faceți un duș înainte de culcare. Veți dormi mult mai bine!

Există riscul apariției infecțiilor bacteriene și fungice

612 15 2Transpirația din timpul nopții nu se evaporă, ci este absorbită de lenjeria de pat, reprezentând unul dintre factorii care determină dezvoltarea ciupercilor periculoase pentru sănătate. Tipul de mucegai numit Cladosporium, care se dezvoltă în saltelele de pat umede, provoacă astm, pneumonie și o infecție fungică ce poartă numele de Onicomicoză (leziuni la nivelul pielii și al unghiilor). De asemenea, unele infecții fungice sunt transmise de lenjeria de pat murdară. Printre acestea se numără Tinea Cruris - care cauzează prurit la nivelul pielii, Tinea Versicolor - care provoacă pete decolorate pe suprafața corpului, dar și stafilococul auriu - o bacterie foarte rezistentă la antibiotice, care provoacă leziuni grave ale pielii. Un studiu realizat de o companie americană de saltele a evidențiat faptul că lenjeria de pat care nu a fost schimbată de mai mult de o săptămână are de 20 de ori mai multe bacterii decât clanța ușii de la toaletă.

În caz de alergii, folosiți produse din materiale hipoalergenice

Bacteriile și acarienii de pe cearșafuri cauzează sau agravează alergiile, iar persoanele cu un sistem imunitar slăbit, precum copiii sau bătrânii, sunt cel mai puternic afectate. Această categorie de persoa- ne ar trebui să investească în lenjerie de pat din materiale hipoalergenice și, cel mai important, să curețe cearşafurile de pat cel puțin o dată la șapte zile. Spălați cu apă caldă și folosiți detergenți cu efect dezinfectant, iar după uscare, lenjeria de pat trebuie călcată. Până la folosire, aceasta e necesar să fie păstrată într-un loc uscat și curat.

Acarienii apar când patul nu este curățat suficient de des

Acarienii fac parte din familia păianjenilor și se hrănesc cu celule moarte de piele care cad pe lenjeria de pat în timpul somnului sau care se acumulează în locurile ce nu sunt curățate suficient de des. Studiile arată că în pat sunt nu mai puțin de 1,5 milioane de acarieni care afectează sănătatea pielii, dar care pot provoca și probleme serioase ale sistemului respirator. Cu cât trece o perioadă mai lungă înainte de a schimba lenjeria de pat, cu atât mai greu vă va fi apoi să scăpați de acarieni.

În perioadele în care sunteți bolnavi sau când cel mic este răcit, are temperatură și transpiră noaptea e indicat să schimbați lenjeria de pat chiar și la două-trei zile

Pernele trebuie aerisite frecvent

Iată câteva sfaturi care vă pot fi de ajutor în menținerea curățeniei și a sănătății: aşternuturile se spală separat de restul rufelor; dacă vreţi să le înălbiţi în mod natural adăugaţi un sfert de cană cu suc de lămâie; când spălați la maşină automată, nu o setați pe temperatură mai mare, pentru că se slăbeşte ţesătura, ci pe o durată mai mare a programului; păturile se spală în apă rece şi se storc la viteză mică; pernele, la fel ca pilota, trebuie aerisite frecvent. Le puteţi atârna pe sârma de rufe sau să le lăsați pe pervaz cu fereastra deschisă.