Main menu

header

de Dana Georgescu

Staţi lângă drumuri cu trafic intens? Acestea măresc pericolul de demenţă!

Un studiu efectuat de o echipă de oameni de știință din Canada a descoperit că persoanele care locuiesc la o distanță de 50 de metri de șoselele intens circulate au un risc cu 7% mai mare de a dezvolta demență, în comparație cu cele care trăiesc la peste 300 de metri de drumurile cu trafic intens. Cauza o reprezintă agenții poluanți din aer ce pot pătrunde în sânge, cauzând inflamații asociate cu bolile cardiovasculare și cu posibilitatea de a dezvolta alte afecțiuni precum diabetul și pot conduce la probleme neurologice precum demența.

Creşterea nepoţilor asigură bunicilor o viaţă mai lungă

Bunicii care ajută ocazional la creșterea nepoților sau care își aduc contribuția în comunitatea din care fac parte pot trăi mai mult în comparație cu vârstnicii care nu au grijă de rude și nu își ajută semenii, potrivit interpretării rezultatelor unui studiu realizat timp de două decenii în Germania. În cadrul cercetării au fost analizate date de la peste 500 de persoane cu vârste de peste 70 de ani, între 1990 și 2009. S-a observat că riscul de deces a fost cu o treime mai scăzut în cazul vârstnicilor care contribuiau la creșterea nepoților lor, în comparație cu cei care nu făceau acest lucru. Riscul mai scăzut de deces a fost observat și în cazul persoanelor care își ajutau copiii adulți sau alte persoane care nu le erau rude.

E oficial: kilogramele acumulate de Sărbători sunt greu de dat jos

Conform unei cercetări realizate de o echipă de oameni de știință americani pe 1.781 de persoane din Statele Unite, 760 din Germania și 383 din Japonia, s-a confirmat că greutatea nedorită acumulată în timpul Sărbătorilor de iarnă poate persista timp de câteva luni și chiar până vara următoare. La zece zile după Crăciun, în cazul subiecților, s-a observat o creștere cu 0,6% a greutății corporale în comparație cu perioada de zece zile de dinainte. În plus, oamenii de știință au constatat că până în vara următoare participanții la studiu au reușit să dea jos doar aproximativ jumătate din greutatea nedorită. Autorii cercetării realizate la Universitatea Cornell subliniază că, dacă o persoană are grijă să nu se îngrașe, nu va avea de ce să își facă griji ulterior.