Main menu

header

de Dana Georgescu

Soluţie neaşteptată contra metastazelor

Procesul de înmulțire a celulelor canceroase este influențat de cantitatea de grăsimi din alimentație, a descoperit o echipă de oameni de știință, care a reușit să blocheze propagarea metastazelor în cadrul testelor efectuate pe șoareci de laborator. Studiul realizat la Institutul pentru Cercetări din Barcelona a identificat în premieră o proteină, numită CD36, ce se găsește în membrana celulelor canceroase și este implicată în absorbția grăsimilor, care joacă un rol esențial în dezvoltarea metastazelor în mai multe tipuri de cancer. Oamenii de știință lucrează la dezvoltarea de terapii pentru blocarea proteinei CD36 care i-ar putea trata pe viitor pacienții diagnosticați cu cancer.

Operaţie inedită în Italia: rinichi transplantat în locul splinei

Medicii din cadrul Spitalului Molinette din Torino au reușit să transplanteze un rinichi în locul splinei în cazul unei fetițe de 6 ani grav bolnavă. Intervenția reprezintă o premieră mondială. Fetița a făcut dializă toată viața din cauza unei anomalii foarte rare, ce i-a afectat dezvoltarea rinichilor, și a unei complicate malformații a vaselor sangvine din regiunea abdominală. Din această cauză, ea nu a putut niciodată să bea sau să urineze. Momentan, ea se simte bine, a început să urineze și poate în sfârșit să bea, arată medicii.

O nouă speranţă pentru femeile care nu pot avea copii

O femeie în vârstă de 24 de ani a născut recent după ce medicii britanici i-au redat fertilitatea pierdută în urma chimioterapiei, implantându-i țesut ovarian ce îi fusese prelevat în copilărie. Cazul este considerat de medici o premieră, tânăra fiind prima femeie din lume care a suferit de beta talasemie și dă naștere unui copil după ce unul dintre ovare i-a fost îndepărtat și congelat înainte de instalarea pubertății. Reușita oferă o rază de speranță pentru mii de alte femei care nu reușesc să conceapă un copil din cauza deteriorării organelor reproducătoare.

Unele virusuri sunt mai „rele“ cu bărbaţii

Femeile sunt „privilegiate” de unele virusuri. Cercetătorii de la Universitatea Royal Holloway din Londra au aflat că acestea pot evolua și se pot adapta pentru a provoca boli mai puțin grave și mai puține decese în rândul femeilor decât în rândul bărbaților, pentru a se răspândi și a supraviețui mai bine. A face boala mai puțin gravă la femei ar fi o strategie de evoluție de succes pentru un virus, deoarece femeile îi oferă posibilități suplimentare de transmitere în comparație cu bărbații (transmiterea la copil în timpul sarcinii, nașterii și alăptării).