Main menu

header

597 12 1de Cătălina Tăgârță

Variațiile de temperatură produse de-a lungul unui an aduc multiple schimbări organismului uman. De multe ori, acestea se manifestă sub forma unor afecțiuni sau efecte negative asupra sănătății. De la această regulă nu sunt exceptate nici femeile însărcinate. Și ele se confruntă cu influențele negative ale schimbărilor de temperatură, acest lucru afectând atât starea lor de sănătate, cât și evoluția fătului.

Schimbările climatice pot produce dereglări hormonale

Cercetătorii au descoperit că expunerea la temperaturi ridicate în timpul sarcinii crește riscul de a da naștere unor copii cu greutate scăzută. De asemenea, studiile arată că încălzirea globală dramatică ar putea duce la nașterea pe termen lung a unor copii mai puțin sănătoși. Doctor Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie, explică despre cum influențează temperatura aerului evoluția sarcinii și care sunt efectele asupra mamei și a fătului. Potrivit specialistului, în primul trimestru de sarcină schimbările climatice pot produce dereglări hormonale, scăderea apetitului, pierderea în greutate, stări de greață, vărsături, crampe abdominale, infecții vaginale, dureri de cap, durere la nivelul sânilor. În cel de-al doilea trimestru, simptomele cauzate de variațiile de tempera- tură rămân aceleași în mare parte, însă se accentuează și afectează mai mult. Acum se pot observa creșterea în greutate, amețeala, retenția de lichide, crampele abdominale, hemoroizii, infecțiile vaginale, durerile de spate, durerile de cap, insomnia.

Căldură egal risc crescut de avort spontan

597 12 2Al treilea trimestru de sarcină poate fi un coșmar din cauza modificărilor hormonale create de temperaturile ridicate. Femeile însărcinate pot suferi în această etapă a sarcinii de: arsuri abdominale, indi- gestie, constipație, amețeală, umflarea membrelor, retenție de lichide, hemoroizi, infecții vaginale, dureri de spate, dureri de cap, insomnie, disconfort în timpul somnului, urinare frecventă, tumefierea articulațiilor, crampe ale membrelor inferioare, creșterea tensiunii arteriale, căderea părului, anemie. „Pe lângă simptomele care pot crea disconfort accentuat, femeile însărcinate au risc crescut de avort spontan, deshidratare, hipersensibilitate, contracții premature în primele luni, dezlipirea placentei, insuficiență renală și lista poate continua. Nou-născutul este sensibil la temperaturi prea ridicate sau prea scăzute, din cauza capacității sale limitate de reglare a temperaturii. Deshidratarea, afecțiunile renale, nașterea prematură, greutatea mică la naștere sunt asociate cu expunerea la căldură a mamei în timpul sarcinii”, explică doctor Silviu Iștoc.

Asociată și cu nașterea prematură

Cercetătorii de la Universitatea Ben Gurion din Negev și Universitatea Harvard au studiat legătura dintre greutatea copilului la naștere și temperatura aerului la care a fost expusă gravida pe timpul sarcinii. Rezultatele au fost destul de relevante, având în vedere că o expunere medie la o creștere de 8,5°C în plus față de valorile obișnuite (spre exemplu, 24 de grade Celsius cât e temperatura recomandată într-o cameră plus 8,5 grade Celsius) la care e expusă gravida în ultimul trimestru de sarcină a fost asociată cu o scădere de 170 g din greutatea nou-născutului. „Odată cu creșterea temperaturilor pe parcursul ultimului secol și a emisiilor de gaze cu efect de seră s-a ajuns la direcționarea atenției noastre asupra efectelor produse de căldură. Am constatat că expunerea la temperaturi ridicate în timpul sarcinii crește riscul de greutate mică la naștere și poate provoca naștere prematură”, confirmă și doctor Silviu Iștoc.

Mamele care așteaptă băieței au o sarcină mai grea

De asemenea, temperatura la care se expune gravida pe timpul sarcinii influențează și sexul copilului. Un studiu realizat în anul 2012 a constatat că atunci când temperaturile cresc se nasc mai multe fetițe decât băieți. Acest lucru întărește rezultatele anterioare ale cercetărilor, care sugerează că temperatura joacă un rol foarte important pentru evoluția sarcinii. „Înregistrările arată că în anii cu temperaturi ridicate în aproape toate anotimpurile au fost aduși pe lume mai mulți copii de sex feminin. Explicația posibilă ar fi că temperatura influențează procesul de formare a zigotului. Mamele care așteaptă băieței au o sarcină mai grea, iar schimbările climatice bruște ar putea ajuta la imposibilitatea de a duce la bun sfârșit o astfel de sarcină”, spune doctor Silviu Iștoc.

Fătul de gen masculin, mai sensibil decât cel feminin

Sensibilitatea fătului este accentuată de căldura aerului. Cu ajutorul recensămintelor și al înregistrărilor climatice vechi de 150 de ani, profesorul suedez de sănătate publică Ralph Catalano și colegii săi sugerează că fluctuațiile rapide și mari de temperatură ar putea duce la scurtarea vieții oamenilor și la dificultăți de reproducere. Studiul concluzionează că mamele sunt mai susceptibile de a suferi un eșec în sarcină cu fetușii de sex masculin atunci când este cald și de a avea un succes al sarcinii atunci când este frig. „De cele mai multe ori, fătul de sex masculin este mult mai fragil și mai sensibil decât cel feminin, acest lucru se observă din evoluția sarcinii și starea generală a mamei. Cele mai multe complicații au fost evidențiate în cazul sarcinilor cu băieți, același lucru se întâmplă și în cazul nașterilor premature”, completează doctor Silviu Iștoc.

Apar stări de anxietate

Toți oamenii experimentează stări de neliniște, anxietate și depresie la trecerea de la un anotimp la altul, de la o temperatură la alta. Toate aceste dereglări nu sunt deloc constructive. Din contră, ele afectează starea generală de sănătate și vă fac să aveți un randament mai scăzut în activitățile pe care le întreprindeți. „Multe dintre pacientele mele trec prin stări depresive atunci când se produce trecerea de la frig la cald și invers. Aceste modificări sunt dăunătoare pentru copil, el fiind conectat continuu cu mama sa, iar orice modificarea a ei produce o modificare a evoluției fătului. Este indicat să se realizeze terapii și activități de relaxare pentru a evita astfel de dereglări”, afirmă doctor Silviu Iștoc.