Main menu

header

595 15 1de Roxana Istudor

Tot mai mulții părinți sunt conștienți de importanța alimentației în cazul elevilor, care, după cum se știe, depun un efort la orele de curs. Pentru ca totul să meargă bine și pentru ca tinerii învățăcei să fie plini de energie, de atenție, și să acumuleze cunoștințele în cele mai bune condiții, specialiștii recomandă un plan alimentar bine conturat.

Micul dejun este crucial pentru evoluția copiilor

Dacă le spuneţi copiilor și nepoților de mici cât de strânsă este legătura dintre felul în care se alimentează și performanțele lor școlare, rezultatele nu vor întârzia. O rutină alimentară care include un mic dejun sănătos, gustări alese cu atenție și mesele în familie îi va ajuta pe cei mici să fie bine susținuți energetic pe parcursul fiecărei zile în toate activitățile. Specialiștii confirmă faptul că prima masă a zilei este crucială pentru evoluția copiilor, în mod special a celor mai mici, pentru care faptul că nu mănâncă noaptea are un impact mai mare. În aceste condiții, micul dejun îmbunătățește rezultatele școlare, având influență majoră asupra creierului. În plus, un mic dejun corect și consistent taie din pofta de mâncare de mai târziu, ceea ce îi determină pe cei care fac din această masă una de referință să-și poată menține o greutate optimă. Este foarte indicat pentru părinți, în urmărirea acestui scop, să facă liste cu o selecție atentă a alimentelor pentru micul dejun.

La masă cu familia

Toate obiceiurile alimentare considerate sănătoase, de la dieta mediteraneană la felul în care mănâncă francezii sau norvegienii, includ mesele alături de cei apropiați. Studiile care atestă beneficiile acestui bun obicei sunt cu sutele, așa că nu mai este nevoie de prezentare. În condițiile în care copiii cresc și activitățile extrașcolare se tot adună, poate fi o provocare pentru părinți să găsească moda- litățile de a menține acest ritual atât de benefic. Dar rezultatele merită orice efort. Dacă cina luată împreună nu poate fi pusă la cale, de ce nu micul dejun sau măcar prânzul în weekend? Atrageți-i pe cei mici în procesul de pregătire a meselor împreună, și această rutină le va deveni un aliat nutrițional de nădejde. Obișnuiți-vă copiii cu acest reper fix al vieții de familie și, potrivit specialiștilor în nutriție, veți petrece un timp prețios alături de ei și, totodată, veți preveni multe obiceiuri nesănătoase care pot apărea pe parcurs.

Gustarea… inteligentă

În cazul copiilor mai mari, dar nu numai al lor, care au de trecut perioade mai lungi între mese, gustarea se impune, dar și aici pot fi luate măsuri pentru ca produsele din componența ei să aducă un număr cât mai mare de beneficii și să asigure susținere pentru efortul intelectual pe care îl presupun orele de curs. Gustările pline de nutrienți, dense, dar bine porționate, mențin nivelul energetic ridicat și elimină senzația de foame pe care atâția copii care nu mănâncă suficient la școală o resimt când ajung acasă. Ca urmare, o gustare inteligent aleasă poate face diferența între un tânăr lipsit de energie și fără chef de învățat și unul pentru care scrisul și cititul pot deveni plăcute, pe deasupra fiind capabil să treacă și orele de sport cu veselie. Nu în ultimul rând, atunci când stați de vorbă cu copiii dumneavoastră despre cum și-au petrecut ziua, puneți la cale și tabloul general al alimentației, determinându-i să conștientizeze în permanență că felul în care mănâncă și ceea ce consumă sunt parte integrantă a ansamblului sănătate-performanță. Odată creată această concepție de viață, vă asigurați că obiceiurile alimentare sănătoase le vor gu- verna întreaga existență.