Main menu

header

585 12 1de Irina Ţolea

Mulți pacienți, mai ales cei care suferă de afecțiuni cronice, sunt îngroziți de ziua de la început de lună în care trebuie să se ducă la medicul de familie pentru a-și primi rețeta compensată, iar mai apoi să facă un tur al farmaciilor pentru a-și procura medicamentele. Ca să nu mai vorbim despre numărul lor și despre „supliciul zilnic” de a înghiți tabletă după tabletă. Medicina viitorului rezervă multe surprize în domeniu: cercetătorii ne pregătesc pastila pentru „toate cele”! Un singur medicament, produs special pentru fiecare pacient, realizat pe loc și având costuri mult mai mici.

O singură tabletă personalizată

O echipă de cercetători de la Universitatea Națională din Singapore a identificat o modalitate de a face tratamentul pacienților mai ușor de aplicat, mai ieftin și mai bine țintit. Oamenii de știință au perfectat un sistem care poate analiza combinația optimă de substanțe pentru fiecare bolnav în parte. Astfel, în viitor, pacienții care suferă de una sau de mai multe afecțiuni și sunt nevoiți să înghită zilnic o serie de medicamente, unele chiar la ore diferite, vor putea să-și aplice tratamentul apelând la o singură tabletă personalizată. Datele privind tratamentul pacientului sunt introduse într-un program, care apoi generează combinația elementelor de care acesta are nevoie pentru o zi, sistemul creat fiind, de asemenea, capabil să adauge substanțele active care să determine reacțiile necesare pentru eliberarea treptată a dozei zilnice. Sistemul perfectat de ingineri biochimiști este conectat la o imprimantă 3D (nu trebuie să ne sperie utilizarea tehnologiei 3D în industria farmaceutică, imprimantele viitorului produc deja încălţăminte, proteze medicale, case sau chiar alimente) cu ajutorul căreia sunt apoi realizate comprimatele personalizate pentru fiecere pacient, rețeta fiind ușor de modificat în cazul în care starea de sănătate a bolnavului o impune. De asemenea, datorită tehnologiei imprimării 3D, substanțele sunt stratificate compact, tabletele rezultate fiind mai mici, însă mult mai eficiente.

Exclude pericolul apariției reacțiilor adverse

Pacientul se va prezenta cu rezultatele analizelor și date despre tratamentul anterior la medic, iar acesta va introduce datele în sistem, care apoi va comanda imprimarea pastilei personalizate. În prezent, echipa de cercetători elaborează diferite combinații de componente care să corespundă mai multor tipuri de medicație, pentru a lărgi spectrul de afecțiuni tratate eficient prin metoda tabletei personalizate. Varianta terapiei prin tableta personalizată ar produce schimbări spectaculoase atât din punct de vedere al producției și comercializării medicamentelor (medicația personalizată având costuri mai mici și fiind realizată mai rapid), cât și din punct de vedere al eficienței terapeutice. De asemenea, sistemul terapeutic personalizat ar exclude pericolul apariției reacțiilor adverse (combinațiile medicamentoase fiind de la bun început prescrise în funcție de profilul pacientului) sau posibilitatea ca un medicament să-și descopere ineficiența abia după perioade bune de tratament.