Main menu

header

585 14 1de Cătălina Tăgârță

Principala cauză de mortalitate din România este reprezentată de bolile cardiovasculare. Din nefericire, potrivit datelor publicate de OMS pentru anul 2014, cifrele sunt duble față de media europeană (108,9 decese la 100.000 de lo- cuitori în România, față de 43,8 media europeană). Aceste date poziționează țara noastră pe primul loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește această problemă.

România, pe ultimul loc în Europa la dotarea cu angiografe

Referitor la tratamentul acestor afecțiuni, dacă e să ne ghidăm după numărul de proceduri de angioplastie și de bypass efectuate în 2013, România s-a situat pe penultimul loc în UE; iar în funcție de dotarea cu angiografe este pe ultimul loc în Europa. În aceste condiții, Societatea Română de Chirurgie Vasculară, Comisiile consultative de Chirurgie Cardiovasculară și Cardiologie din cadrul Ministerului Sănătății, Societatea Română de Chirurgie Endovasculară, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Asociația pentru Sprijin Medical au organizat în luna iunie, la București, o conferință internațională de advocacy privind finanțarea afecțiunilor cardiovasculare în România. Tratamentul acestora reprezintă doar 4,5% din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, deși bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România, totalizând 57,8% din totalul deceselor.

Tratamentul, prioritate a strategiei naționale în domeniul sănătății

585 14 2Conferința internațională de advocacy „Accesul pacienților la proceduri cardiovasculare în România” reprezintă începutul unei campanii de durată, care are drept scop transformarea afecțiunilor cardiovasculare în prioritatea strategiei naționale în domeniul sănătății. „Organizăm acest eveniment pentru a putea trage un semnal de alarmă asupra mortalității crescute în România cauzată de bolile cardiovasculare, în raport cu media țărilor europene. În țara noastră, sumele alocate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate sunt mult prea mici comparativ cu nevoile reale ale populației. Este necesar ca afecțiunile cardiovasculare să devină o prioritate în cadrul strategiei naționale în domeniul sănătății pentru perioada 2016-2020”, explică președintele Comisiei de Chirurgie Cardiovasculară, conf. dr. Victor Costache.

Procedurile cardiovasculare sunt finanțate, în România, din sistemul public de asigurări sociale prin intermediul programelor naționale. Deși afecțiunile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România, Casa Națională de Asigurări de Sănătate alocă tratamentului curativ al acestor boli doar 4,5% din bugetul total. „Ne dorim să obținem îmbunătățirea finanțării pentru afecțiunile cardiovasculare și a accesului pacienților la tratamente, iar accesul instituțiilor medicale la programele naționale să se facă în mod nediscriminatoriu, indiferent de forma de proprietate - privată sau de stat - sau de localizarea geografică, astfel încât fondurile să urmeze pacientul”, a completat președintele comisiei de Cardiologie a MS, dr. Alexandru Voican.

Obezitatea trebuie ținută sub control

585 14 3Metodele de prevenire a afecţiunilor cardiovasculare nu necesită un efort prea mare din partea pacientului, ci mai degrabă multă voinţă. Metodele sunt simple şi uşor de urmat şi pot preveni nu doar bolile inimii, ci şi alte tipuri de afecţiuni care nu ţin neapărat de acest organ. O metodă de prevenire a afecţiunilor cardiovasculare constă în eliminarea factorilor de risc. În cazul hipertensiunii arteriale, afecţiune cardiovasculară răspândită la nivel larg şi însoţită de simptome precum sângerări nazale, dureri de cap, ameţeli şi tulburări de vedere sau de auz, poate fi prevenită spre exemplu prin renunţarea la alimentaţia nesănătoasă, stilul de viaţă neadecvat, consumul de alcool şi prin ţinerea sub control a obezităţii. De asemenea, trebuie multă precauţie în ceea ce priveşte afecţiunile cu care pacientul ori un membru al familiei s-a confruntat în trecut. Astfel, hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-o alimentaţie bogată în fibre, vitamine şi minerale.

În prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, un rol esenţial îl joacă stilul de viaţă, care trebuie să fie sănătos, ferit de stres, de oboseală totală şi de factori care conduc la anxietate. De asemenea, se impune renunțarea la fumat, chiar și pasiv, și efectuarea de exerciții fizice în mod regulat. Nu uitați nici de controalele medicale periodice. Iar dacă aveți acasă un tensiometru nu ar fi rău să vă verificați tensiunea arterială din când în când

Consumul de Omega 3 scade riscul apariţiei atacului de cord

O alimentaţie adecvată, bogată în legume şi fructe proaspete, poate contribui la menţinerea normală a greutăţii şi la o mai bună funcţionare a întregului organism uman. Astfel, grăsimile de origine animală trebuie înlocuite cu cele vegetale. Totodată trebuie să se renunţe la consumul de alcool şi de cafea, să se evite excesul de sare şi de grăsimi în alimentaţie şi să se înlăture stările de oboseală şi de anxietate.

Medicii arată că riscul de atac de cord poate scădea dacă se consumă acizi graşi şi Omega 3. Tot aceste grăsimi polinesaturate pot preveni tahicardia şi scăderea tensiunii arteriale.