Main menu

header

584 15 2de Cătălina Tăgârță

Dacă în ceea ce privește mortalitatea prin cancer patologia malignă pulmonară conduce în lista numărului de decese cu aproximativ 1,59 milioane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, afecțiunile respiratorii, inclusiv astmul și boala pulmonară obstructivă cronică, stau la baza altor patru milioane de decese anual, adică 10,7% din totalul deceselor determinate de bolile cronice netransmisibile. În acest context, Societatea Română de Pneumologie a organizat în luna iunie 2016 cea de-a V-a ediție a Conferinței „Managementul Bolilor Pulmonare”.

„În BPOC asistăm la o dinamică a modului de diagnostic”

Inovația în pneumologie, dezvoltarea practicii medicale în această ramură, alinierea la cele mai noi tehnici de diagnostic și de terapie în domeniu, precum și consolidarea colaborării multidisciplinare în vederea îmbunătățirii îngrijirii persoanelor cu afecțiuni din sfera pulmonară au fost doar câteva dintre subiectele preferate de specialiștii prezenți la eveniment. „Promovarea inovației în domeniul pneumologiei a fost și rămâne o prioritate pentru Societatea Română de Pneumologie. Acest an marchează noutăți în domeniul bolilor respiratorii obstructive, al tabagismului, al cancerul bronhopulmonar. În BPOC (bronhopneumopatia cronică obstructivă) asistăm la o dinamică a modului de diagnostic, a terapiilor tumorii, care își dovedesc o din ce în ce mai mare eficacitate, în funcție de severitatea bolii. În cancer avem o încercare evidentă în promovarea unor investigații genetice, care să permită un tratament țintit al bolii, iar în cazul tabagismului cred că progresele sunt în zonele legislative. Câștigurile acestei conferințe se referă îndeosebi la continuitate - suntem la a cincea ediție a evenimentului -, care este un factor important pentru modul în care putem dezvolta aceste întâlniri între profesioniști din arii medicale conexe și la deschiderea pe care o oferă către mai multe specialități”, a declarat prof. univ. dr. Florin Mihălţan, președinte al Societăţii Române de Pneumologie.

Colaborarea interdisciplinară e în folosul pacientului

Sindromul de apnee în somn de tip obstructiv, diagnosticul minim invaziv endoscopic al cancerului pulmonar în România, dispneea evaluată în cadrul BPOC prin prisma calității vieții, bronșiectaziile, fibroza chistică la adult în România, sindromul ACOS, reabilitarea pulmonară în exacerbările acute ale BPOC, tuberculoza migrațională, elementele de diagnostic și de tratament în tuberculoza la copii, respectiv cancerul bronhopulmonar s-au înscris printre temele abordate în cadrul sesiunilor științifice. „Un punct important al dezbaterilor l-a reprezentat cancerul bronhopulmonar, care este, de altfel, o zonă în care Societatea Română de Pneumologie este extrem de implicată. Deschiderea colaborării interdisciplinare în această zonă este de interes major pentru noi, iar prin intermediul acestor conferințe am reușit să obținem o dezvoltare a relațiilor între specialitățile implicate în managementul cancerului bronhopulmonar, în particular, și a afecțiunilor din sfera pneumologică în general”, a declarat prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinte ales al Societății Române de Pneumologie.

Alături de profesioniști din pneumologie, la conferința „Managementul Bolilor Pulmonare” 2016 au participat și medici din specialități precum: medicină de familie, alergologie, medicină internă, pediatrie, chirurgie toracică sau oncologie.

Peste 7.300 de cazuri noi de cancer bronhopulmonar descoperite anual

În România, aproximativ 42.000 de decese se produc anual din cauza fumatului, circa 1 milion de persoane suferă de astm, încă 1 milion suferă de boala pulmonară obstructivă cronică, peste 7.300 de cazuri noi de cancer bronhopulmonar sunt diagnosticate pe an, în timp ce incidența cazurilor de tuberculoză în România este în scădere, dar rămâne încă foarte mare la nivel de UE. Bronşiectaziile sunt mai frecvente la bărbaţi. Jumătate dintre cazuri apar la copiii sub 15 ani. Rata incidenţei cazurilor de tuberculoză în România este de 100 la 100.000 de locuitori. Astfel, în fiecare oră sunt diagnosticate cu tuberculoză trei persoane. Nu există statistici oficiale privind numărul persoanelor care urmează tratament pentru apneea în somn. Circa 8% dintre bărbaţii între 40 şi 65 de ani suferă de cel puţin zece întreruperi ale respiraţiei în timpul somnului. Hipertensiunea arterială pulmonară apare cu o incidenţă de 15-25 de persoane la un milion de locuitori. Așadar, gestionarea problematicii afecțiunilor din sfera pulmonară necesită multiple eforturi din punct de vedere medical, dar și social.

Prin prevalenţa crescută, prin consecinţe și prin costurile pe care le presupune îngrijirea pacienţilor, bolile pulmonare reprezintă o importantă problemă de sănătate publică în România

Junghiul toracic submamelonar, semn de pneumonie pneumococică

Pneumonia pneumococică este o boală provocată de pneumococ, care poate fi găsit frecvent la indivizi sănătoşi, ca saprofit, în cavitatea bucală şi în faringe. În zilele premergătoare apariției bolii există adeseori o discretă infecție rinofaringiană, cu astenie și cefalee, sensibilitate la frig. Debutul este brutal, putând fi bine precizat de bolnav datorită frisonului unic, intens, generalizat, cu durată de până la două ore, dar și junghiului toracic submamelonar sau posterior și ascensiunii febrile bruște până la 40 de grade Celsius. După instalarea afecțiunii, fața devine roșie, congestionată (în special pe partea bolnavă), buzele sunt ușor cianotice și apar vezicule de herpes în jurul lor, uneori și în jurul nărilor. Tusea e chinuitoare și uscată la început, apoi cu expectorație roșie-ruginie, vâscoasă și aderentă, și cu dispnee (30-40 de respirații pe minut). Foarte important: prezentați-vă la medic de la apariția primelor simptome!