Main menu

header

584 15 1de Carmen Ciripoiu

Dacă până acum a învăța cât mai multă carte înseamna o viață mai bună din toate punctele de vedere, situația s-a schimbat. Potrivit unor studii de ultimă oră, absolvenții de studii superioare sunt predispuși dezvoltării tumorilor pe creier.

Femeile sunt cel mai afectate

Un studiu publicat în „The Telegraph” a pus pe gânduri intelectualii lumii. Se pare că oamenii care urmează studii universitare cu o durată de cel puțin trei ani au un risc cu 19% mai mare decât semenii lor să prezinte celule canceroase la creier. Mai mult, probabilitatea crește în cazul femeilor, unde procentul poate ajunge până la 23%. De asemenea, pot avea grave probleme de sănătate și persoanele care lucrează în medii profesionale stresante, cu implicație intelectuală, față de celelalte, care, având studii medii, desfășoară o muncă fizică. Ca urmare a acestui studiu, în cazul bărbaţilor integraţi într-un astfel de mediu de muncă, riscul creşte cu 20% în ceea ce priveşte tumorile maligne şi cu 50% în cazul apariţiei tumorilor necanceroase. Procentele se schimbă atunci când este vorba despre femei, fiind de 26%, respectiv 14%. Cercetarea s-a bazat pe datele de la 4,3 milioane de suedezi născuţi între 1911 şi 1961, care au fost monitorizaţi timp de şapte ani, începând cu 1993.

Simptomele specifice

În cazul tumorilor cerebrale, la scurt timp de la instalarea bolii, apar migrenele. De asemenea, tumorile sunt însoțite și de alte simptome, cum ar fi convulsiile, dificultățile de vedere și amorțeala unor membre, dar și vederea încețoșată. Desigur că primul lucru care trebuie făcut în acest caz este prezentarea de urgență la medicul oftalmolog, dar și o analiză de rezonanță magnetică a creierului. Cercetătorii spun că o cauză care provoacă tumori pe creier este folosirea îndelungată a telefoanelor mobile. Paralizia membrelor poate fi un alt simptom al tumorii cerebrale dacă este asociată cu dureri mari de cap.