Main menu

header

572 12 1de Andreea Radu

Renumită pentru avantajele sale în domeniul esteticii, terapia PRP, cunoscută ca şi „terapia-vampir”, a luat amploare şi în stomatologie, fiind o tehnică recomandată tot mai des de medici atât pentru rejuvenarea gingivală, cât şi pentru tratarea unor afecţiuni. În cadrul acestei terapii se foloseşte propria plasmă, bogată în trombocite, care se obţine din sânge extras de la pacient şi prelucrat prin procedee specifice de laborator. Despre această terapie am stat de vorbă cu Luigi Horvat (medalion), medic dentist al Clinicilor Leahu, care a explicat pentru cititorii revistei „Taifasuri” ce înseamnă şi ce presupune această terapie.

„Stimulează procesul biologic de regenerare”

- Se spune că prin terapia 100% naturală cu plasmă, parodontoza şi gingivita pot fi tratate. Cât este de reală această afirmaţie?

- Boala parodontală este cea mai răspândită stare inflamatorie cronică la om. Se caracterizează prin distrugerea structurilor de susținere a dintelui, și anume: gingia, osul alveolar. Poate duce la pierderea dinţilor prin distrugerea ţesutului moale şi a osului care susţine dinţii. Prin terapia 100% naturală cu plasmă autologa (cunoscută şi drept „terapia-vampir”), parodontoza şi gingivita pot fi stopate cu succes. Odată injectată, plasma eliberează factorii de creştere, stimulând astfel procesul biologic de regenerare şi este accelerat procesul de vindecare, fiind vizibil atât pentru ţesuturile tari (os), cât şi pentru ţesuturile moi (gingie). Recuperarea parodontală este susţinută de acest proces PRGF. Această tehnologie câștigă mult interes nu numai din cauza originii sale biologice autolog, ci și pentru că este o abordare accesibilă în clinicile „Doctor Leahu” din Bucureşti.

- Ce presupune această terapie şi cui îi este recomandată?

- Astăzi, provocarea de a satisface nevoile pacienţilor noştri devine simplificată cu utilizarea plasmei bogate în factori de creștere (PRGF). Se recoltează sânge, între 40 ml şi 80 ml, recipientul cu sânge este pus într-o centrifugă la un anumit număr de rotaţii, preţ de câteva minute. Se separă astfel plasma bogată în trombocite de restul substanţelor din sânge cu un gel separator. După timpul de centrifugare, plasma se extrage atent din eprubete. Această terapie este recomandată pacienţilor care suferă de parodontoză localizată şi generalizată, extracţie dentară, profilaxia bolii parodontale, şi acţionează o vindecare rapidă. În proceduri de inserare a implanturilor dentare şi proceduri de ridicare de sinus, proceduri augmentare, repararea defectelor osoase după îndepărtarea dinților sau chisturilor mici şi mari. PRGF Endoret™ este deja utilizat cu succes în aplicaţia implantologiei moderne, reducând riscul de pierdere a implantului.

„Nu e o problemă legată de transmiterea de boli”

572 12 2- Cum acţionează această terapie?

- Prin prelevarea unei probe de sânge de la pacient înainte de o intervenție chirurgicală, putem profita de trombocite şi de factorii de creștere, care sunt prezenți în sângele pacientului. Această tehnică este sigură, plasma fiind un produs secundar al sângelui propriu al pacientului, prin urmare, nu este o problemă legată de transmiterea de boli, asigură confort, terapia fiind realizată în cabinetul nostru pentru tratamente cum ar fi plasarea implanturilor dentare şi asigură o vindecare mai rapidă. Prin această injectare, regenerarea ţesuturilor este mai rapidă, ducând la o vindecare lipsită de complicaţii postoperatorii. Alte avantaje ale PRGF este eficacitatea costurilor, pacientul ştiind de la început costul exact al procedurii, fiind şi uşor de manevrat şi îmbunătăţind uşurinţa de aplicare a materialelor de substituţie osoasă.

- Câte şedinţe sunt necesare pentru rejuvenarea parodontală? La cât timp se efectuează ele?

- Durata tratamentului se individualizează pentru fiecare pacient, în funcţie de afecţiunea pe care o tratăm. În medie, sunt suficiente una-două şedinţe pentru defecte mici chirurgicale sau cinci-şase şedinţe de rejuvenare.

„Nu are niciun risc alergic”

- Există contraindicaţii?

- Foarte puține, această terapie foloseşte propriul sânge şi nu are niciun risc alergic. Evident, pacienții cu tulburări hemoragice sau boli hematologice nu se califică pentru această procedură.

- Există recomandări speciale pentru efectuarea acestei proceduri?

- Da, printre acestea e bine de ştiut că nivelul colesterolului trebuie să fie în limitele normale sau sub control medicamentos, consumul alimentelor bogate în grăsimi este interzis câteva zile înainte de intervenţie, consumul crescut de lichide este recomandat în ziua recoltării, iar consumul de alimente solide este interzis cu două ore înainte de procedură.

Se recomandă după intervenţiile de implantologie

- Se spune că ar fi benefică şi celor care, după un implant dentar, au suferit retracţii ale gingiei... Ajută sau ce altceva recomandaţi?

- Procesul de implantologie este invaziv și lasă o mică rană în țesuturile conjunctive moi ale gingiei și în osul maxilarului care stau la bază. Cu orice rană, organismul produce un set special de proteine care acționează la locul afectat pentru a stimula un proces natural de refacere a organismului.

- Prin ce alte tehnici mai putem scăpa de efectele nedorite ale parodontozei, gingivitei şi ale altor asemenea probleme care ne afectează?

- În general, efectele nedorite pot fi ţinute sub supraveghere medicală şi igienizare profesională, ducând până la chiuretaje subgingivale anuale împreună cu medicamentaţia specifică. Se impune renunţarea la obiceiurile vicioase precum fumatul şi alcoolul.

Extracția și prelucrarea plasmei se execută în timpul operațiilor chirurgicale dentare, și aceste operații se finalizează cu utilizarea plasmei obținute în zona operatorie

De folos în ţesuturile moi

Studiile efectuate în anii 2006 şi 2012 arată că utilizarea plasmei are un impact major în chirurgia orală şi unul mediu în parodontologie sau alte ramuri ale stomatologiei. În practică s-a constatat că aplicarea plasmei PRP în timpul operațiilor chirurgicale dentare dublează, în medie, viteza de vindecare a țesuturilor și permite scurtarea timpilor de așteptare. Astfel, potrivit immunityageing.biomedcentral.com, care a publicat şi studiile, terapia aplicată după extracţii dentare este capabilă să îmbunătăţească vindecarea ţesuturilor moi, influenţând şi regenera- rea osoasă.

Procedeu folosit şi în refacerea oaselor după fracturi

Infiltraţiile cu plasmă reprezintă un tratament nonchirurgical de vindecare, folosit în foarte multe domenii, inclusiv în ortopedie şi în medicina sportivă. Procedeul este folosit în refacerea tendoanelor şi oaselor după fracturi. Printre afecţiunile recomandate în ortopedie pentru a fi tratate prin această terapie se regăsesc tendinitele, rupturile de tendon, leziunile degenerative tendinoase, rupturile musculare, leziunile de cartilaj (artroză), având şi indicaţii postoperatorii. De asemenea, este indicată în toate stadiile de artroză. O şedinţă de tratament se efectuează în aproximativ 30 de minute, intervenţia nefiind dureroasă şi nu are restricţii sau măsuri speciale. În medicina sportivă, metoda poate fi combinată cu succes cu alte proceduri medicale cum ar fi ozonoterapia, electrostimularea, reflexoterapia şi masajul pentru reducerea perioadei de vindecare.