Main menu

header

572 14 1de Cătălina Tăgârță

Peste 1,4 milioane de români suferă de Boală Cronică de Rinichi (BCR). Din păcate, această afecţiune nu este evidentă în cele mai multe cazuri, ceea ce crește riscul de inițiere a dializei și de deces. Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, Societatea Română de Nefrologie a organizat un eveniment cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra bolii.

Sunt necesare examenul de urină și testul de măsurare a creatininei

Afecțiunea este frecventă și periculoasă, deoarece poate evolua către moartea rinichilor şi accentuează riscul de îmbolnăviri cardiovasculare. Totuși, dacă este depistată la timp, evoluția poate fi stopată sau cel puțin încetinită. „Peste 85% dintre cazurile de Boală Cronică de Rinichi sunt fără simptome! În România sunt peste 1,4 milioane de persoane afectate, însă foarte puţine sunt diagnosticate, în ciuda faptului că pentru diagnostic sunt necesare doar două analize: examen de urină - pentru verificarea prezenţei proteinelor în urină şi test de sânge - pentru măsurarea nivelului creatininei serice”, a declarat profesor doctor Gabriel Mircescu, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie. Mai mult, potrivit acestuia, doar puţini bolnavi (circa 13%) sunt văzuți inițial de nefrologi, cei mai mulţi fiind în evidența medicilor cardiologi şi diabetologi.

Intervenția trebuie să fie multidisciplinară

Persoanele cu risc crescut de Boală Cronică de Rinichi sunt cele cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardiovasculare şi cele ale căror rude de gradul I fac sau au fost supuse unui transplant renal. Potrivit statisticilor, BCR este ignorată adesea până ajunge în stadii avansate. „Astfel, doi din trei pacienţi sunt diagnosticaţi cu Boală Cronică de Rinichi când ajung la sub 15% funcție renală. De aceea, prevenția și intervenția în boala amintită sunt multidisciplinare, implicând nu numai nefrologi, ci și medici de familie, specialiști în diabetologie - nutriție, cardiologie și în medicină internă, precum și psihologi”, a mai declarat specialistul. În acest sens, Societatea Română de Nefrologie a demarat elaborarea de protocoale comune de îngrijire cu celelalte societăți interesate. În condițiile menționate, Societatea Română de Nefrologie încurajează menţinerea unui stil de viaţă sănătos, prin reducerea aportului de sare, controlul greutăţii, renunţarea la fumat şi evitarea inutilă a medicamentelor, în special cele din clasa antiinflamatoarelor. În plus, persoanele cu risc de Boală Cronică de Rinichi trebuie să menţină controlul asupra presiunii arteriale, a proteinuriei şi a glicemiei.

Jumătate dintre femei fac infecție urinară cel puțin o dată

Chiar dacă se spune că BCR este asimptomatică, există câteva semne care pot da de bănuit că ceva este în neregulă. Spre exemmplu, într-o zi vă puteți trezi cu pleoapele umflate, într-o altă zi vă deranjeaă verigheta sau inelul care până atunci părea că stă lejer pe deget, iar gambele și gleznele sunt și ele mai umflate. Starea de moleșeală inexplicabilă, însoțită de lipsa poftei de mâncare și de grețuri, pielea cu o paloare specifică, fiind cu vânătăi, uscată și descuamată nu trebuie neglijate. Majoritatea pacienților pune aceste simptome pe seama oboselii, căldurii, edemelor - care sunt frecvente mai ales în rândul femeilor. Însă lucrurile sunt mai grave de atât. Dacă, pe lângă semnele menționate, observați că în ultima vreme v-a crescut și tensiunea, și în plus sunteți și fumător, ar fi cazul să faceți o vizită medicului de familie în prima fază. Studiile de specialitate arată că aproape jumătate dintre femei și cam o cincime dintre bărbați fac, în decursul vieții, cel puțin o infecție urinară. Netratate corespunzător, acestea distrug în timp rinichii și aparatul urinar.

Hemoleucograma, realizată anual

Cifrele statistice vorbesc și despre faptul că un adult din zece suferă de o Boală Cronică de Rinichi. Nici pietrele de la rinichi, așa-numita litiază renală, nu sunt de neglijat. În plus, pe de altă parte, diabeticii sunt predispuși la apariția bolilor renale, motiv pentru care sunt și monitorizați periodic în acest sens.

Indiferent că prezentați sau nu simptome, este extrem de important să faceți, anual, un control care să includă analize precum hemoleucograma, glicemia, ureea, creatinina, probe de urină și ecografia abdominală, iar bărbaților li se recomandă în plus, mai ales celor trecuți de 45 de ani, un control al prostatei. Există și boli ereditare, precum rinichiul polichistic, care necesită și alt tip de investigații pentru diagnosticare. Ecografia și tomografia compute- rizată sunt cel mai des utilizate, iar urografia intravenoasă confirmă diagnosticul.

ATENŢIE: peste 85% dintre cazuri sunt fără simptome!

8 reguli de aur utilizate în scop preventiv

572 14 21. Păstraţi-vă nivelul glicemiei şi al colesterolului în limite normale;

2. Păstraţi-vă valorile presiunii arteriale între 12/7 şi 14/8;

3. Consumaţi o cantitate suficientă de apă;

4. Reduceţi consumul de sare;

5. Menţineţi-vă o greutate corporală normală;

6. Eliminaţi sedentarismul! Adoptaţi un stil de viaţă activ;

7. Adoptaţi o alimentaţie echilibrată, fără alimente procesate;

8. Nu fumaţi!

„Doi din trei pacienţi sunt diagnosticaţi cu Boală Cronică de Rinichi când ajung la sub 15% funcție renală“ (profesor doctor Gabriel Mircescu)