Main menu

header

571 4 3de Carmen Ciripoiu

Când vine vorba despre moldovence, majoritatea bărbaților spun la unison că au monopolizat frumusețea și grația. Asta pentru că folosesc remedii naturiste vechi, dar cu efecte incredibile.

Maceratul de busuioc îndepărtează cearcănele

Pentru cele mai multe doamne și domnișoare a arăta bine e egal cu a petrece ore întregi în fața oglinzii, folosind creme pe cât de scumpe, pe atât de dăunătoare de cele mai multe ori. Bucovinencele se pare că sunt pe cale să descopere rețeta perfecțiunii. Remediul este unul simplu: roua de pe flori. Începând din vară și până în toamnă, femeile adună dimineața roua de pe flori, cu care își ung părul și își spală fața. Acesta este și motivul pentru care obrazul moldovencelor este mereu luminos și proaspăt. În ceea ce privește îndepărtarea ridurilor și a cearcănelor din jurul ochilor, roua de pe florile de sânziene, folosită în fiecare dimineață, este leacul cel mai bun. Un remediu vechi din Bucovina care și-a păstrat reputația de binefăcător al tenului este apa de busuioc. Trei lingurițe cu flori și frunze de busuioc se mărunțesc foarte bine și se lasă la macerat în jumătate de cană cu apă neîncepută, de dimineața până seara, când se strecoară. Cu această licoare se spală fața de două ori pe zi sau se pun comprese, care se păstrează 10-15 minute.

Fiertura de iarbă-mare face părul bogat

Despre beneficiile unturii proaspete de porc se pot scrie multe pagini, dar nimeni nu s-a gândit că aceasta poate fi o cremă naturală de cea mai bună calitate. În afară de moldovence, bineînțeles, care aplică untura pe față sau pe corp, iar astfel pielea devine moale şi uscăciunea dispare. O altă cremă fără cusur este smântâna, care hrănește tenul, îl revitalizează și înlătură într-un timp-record ridurile fine din jurul ochilor. Se aplică printr-un masaj ușor. În ceea ce privește părul fără de cusur al moldovencelor, iarba-mare face minuni. Șase linguri cu rădăcină mărunțită de iarbă-mare se fierb un sfert de oră într-un litru și jumătate de apă, se lasă să se răcească, apoi se strecoară și se aplică pe podoaba capilară proaspăt spălată, de la rădăcină până la vârfuri.