Main menu

header

de Dana Purgaru

Sarea, rol esenţial în prevenirea diabetului de tip II

Și sarea - nu numai zahărul - joacă un rol în diabet, potrivit unor cercetători francezi. Astfel, dietele în care se scade consumul simultan de sare și zahăr ar putea preveni sau trata diabetul de tip II (cel mai frecvent). Această cercetare vine să susțină un studiu israelian publicat în urmă cu câteva luni tot pe această temă. În respectiva cercetare, oamenii de știință au observat că sarea era al patrulea element care influența creșterea glicemiei, după conținutul de zahăr din mâncare, boala diabetică și ora meselor de peste zi (glice- mia mărindu-se mai mult după cină).

Chlamydia, cea mai comună infecţie cu transmitere sexuală

Chlamydia este cel mai frecvent raportată infecție cu transmitere sexuală din Europa. Această constatare intervine după ce peste 3,2 milioane de cazuri au fost confirmate între 2005 și 2014, a indicat Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, citând date recente din 27 de țări. Numărul de cazuri este însă probabil mai mare, în condițiile în care infecțiile cu chlamydia nu prezintă întotdeauna simptome și, prin urmare, unele cazuri rămân nedetectate, a indicat agenția citată. Dintre cele 396.000 de cazuri diagnosticate în 2014, aproape două treimi afectează tinerii cu vârste între 15 şi 24 de ani.

Kilogramele în plus pot afecta memoria

Pe termen lung, persoanele supraponderale au o memorie mai slabă decât cele cu greutate normală, relevă un nou studiu britanic. Astfel, la neplăcerile provocate de kilogramele în plus - diabet, hipertensiune arterială, boli cardiace - se adaugă și efectele asupra memoriei episodice. Cercetări anterioare sugeraseră deja o legătură între kilogramele în plus și dificultățile de învățare. Rezultatele noului studiu confirmă faptul că greutatea excesivă are efect asupra hipocampului, regiunea cervicală stimulată în efortul de memorare, iar oamenii de ştiinţă atrag atenţia că o memorie episodică şi cu deficiențe împinge persoanele supraponderale sau obeze într-un cerc vicios, făcându-le să mănânce mai mult.