Main menu

header

de Dana Purgaru

Cancerul la un geamăn poate apărea şi la celălalt

Dacă un geamăn dezvoltă o formă de cancer, atunci crește riscul și pentru celălalt geamăn să se confrunte cu o formă de creștere tumorală canceroasă, potrivit unui amplu studiu publicat în „Journal of the American Medical Association” (JAMA). Acesta indică faptul că gemenii dezvoltă de multe ori forme diferite de cancer şi sugerează că în unele familii există un risc crescut de tumori pentru toți membrii săi. Autorii au examinat dosarele medicale a mai mult de 200.000 de perechi de gemeni identici (monozigoți) și fraterni (dizigoți) din Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia, care au fost urmăriți pe parcursul a 30 de ani, până în anul 2010.

Riscul de mortalitate legat de obezitate este subestimat

Riscul de mortalitate legat de obezitate este subestimat în cele mai multe studii, deoarece acestea se bazează pe o singură măsurare a indicelui de masă corporală, și nu pe variațiile de greutate pe perioade mai lungi, potrivit unui studiu apărut în ediția online a „Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS), citat de agenția „France Presse”. Cercetătorii au descoperit că riscul de mortalitate al celor care au avut o greutate normală la momentul studiului, dar au fost obezi sau cu exces ponderal în trecut, a fost cu 27% mai mare decât al celor fără fluctuații în greutate.

Somnul de peste nouă ore, pericol pentru organism

Cine doarme prea mult își poate pune în pericol sănătatea. Aceasta este concluzia unei cercetări efectuate la Universitatea din Sydney (Australia). Până acum se ştia că lipsa somnului poate duce la obezitate, tensiune arterială și multe alte afecțiuni, însă și prea mult somn este aproape la fel de nociv ca un lanț de insomnii. Cercetătorii australieni au arătat că mai mult de nouă ore de somn ar fi la fel de dăunătoare pentru corp ca fumatul și alcoolul. Studiul s-a bazat pe observațiile a circa 230.000 de voluntari.

Depresia postnatală la mame există şi la... taţi

Şi taţii pot fi afectaţi de depresia postnatală. Aceasta începe să fie tot mai mult luată în considerare de cercetători, care subliniază că și tații au nevoie de sprijin, potrivit unei cercetări a unei echipe de la Universitatea McGill. După ce au pus laolaltă datele, oamenii de ştiinţă au constatat că 14% dintre viitorii tați prezintă simptome evidente de depresie în al treilea trimestru de sarcină a partenerelor lor, cu repercusiuni în perioada de după nașterea copilului, fiindcă pentru mulți dintre ei situația se complică