Main menu

header

558 12 1de Cătălina Tăgârță

Cardiomiopatia hipertrofică obstructivă este o boală genetică destul de rară, existând un caz la 500 de persoane, însă reprezintă o patologie gravă și complexă, care poate duce la moarte subită. Afecțiunea este caracterizată de o creștere pronunțată a pereților inimii, în special la nivelul septului, fapt care conduce la imposibilitatea acestui organ de a ejecta sângele și la apariția simptomelor de insuficiență cardiacă.

Cea mai frecventă cauză de moarte subită la tineri și la sportivi

Românii care suferă de cardiomiopatie hipertrofică obstructivă, una dintre cauzele cel mai frecvente de moarte subită la tineri și sportivi, au acum posibilitatea de a beneficia de o nouă tehnică de tratament chirurgical, în cadrul primului Centru de Diagnostic și Tratament al Cardiomiopatiei Hipertrofice Obstructive din Sud-Estul Europei, inaugurat în cadrul Spitalului Monza din București. Unitatea este afiliată Centrului de Cardiomiopatie Hipertrofică de la „Policlinico di Monza”, din Italia, și a fost deschisă în premieră în România la spitalul amintit. „În optica unei creșteri constante și a inovației chirurgiei cardiovasculare, precum și din dorința de a oferi servicii chirurgicale la standarde internaționale, deschidem acest centru unic în România și putem astfel trata prin tehnici moderne cardiomiopatia hipertrofică obstruc- tivă. Avem toată dotarea necesară, putem diagnostica și face toate investigațiile clinice și paraclinice în spital, dispunând de o tehnologie avansată în centrul de imagistică, putem face analize genetice și iată inaugurăm și o nouă tehnică de abordare chirurgicală a acestei afecțiuni. Încercăm să devenim un punct de referință pentru persoanele care suferă de această boală și au nevoie de tratament sau de corecție chirurgicală”, a declarat Carmen Drăgan, președintele Centrului Medical din București.

„Nu mai trebuie să plecăm în străinătate pentru a ne trata pacienții”

558 12 2Prin lansarea Centrului de Diagnostic și Tratament al Cardiomiopatiei Hipertrofice Obstructive, România intră în top 5 centre din Europa specializate în cardiomiopatie hipertrofică obstructivă. În prezent, centre cu experiență, de peste 300 de cazuri, există doar în Anglia, Italia, Franța, Olanda. „Austria, Germania, Polonia, Turcia sunt țări unde nu există astfel de centre. Sunt țări în care până acum pacienții români alegeau să se trateze, sunt țări în care trimiteam pacienții cu formularul E 112, și acum putem să spunem că există un spital în România care abordează toate tipurile de chirurgie cardiacă, referindu-ne la plastii de valve mitrale, by-pass-uri coronariene etc. Nu trebuie să plecăm în străinătate pentru a ne trata pacienții, trebuie să facem tratamentele corecte în țară, există posibilități și există specialiști. Personal, vă pot spune că nu am vrut să rămân în niciuna dintre țările în care m-am specializat, fiindcă am certitudinea că se poate face performanță în România”, a declarat dr. Lucian Dorobanțu, coordonator al Centrului de Diagnostic și Tratament al Cardiomiopatiei Hipertrofice.

Protezele mitrale duc la complicații pe termen lung

De la deschidere și până în prezent au fost operați deja zece pacienți cu cardiopatie hipertrofică obstructivă, iar rezultatele sunt similare celor obținute în Italia, adică o rată de mortalitate de 1% și o rată de prezervare a valvei mitrale de 100% în 2015, cea mai ridicată rată din lume. „Trebuie să înțelegeți că, în America, la clinica din Cleaveland, 40% dintre bolnavi sunt protezați mitral la acest moment, ceea ce înseamnă că pacienții primesc o proteză mecanică, fapt care duce la diferite complicații pe termen lung”, a explicat doctor Lucian Dorobanțu. Printre aceste complicații se numără, spre exemplu, episoadele tromboembolice. În schimb, noua tehnică de tratament chirurgical, propusă de unul dintre cei mai cunoscuți experți în cardiomiopatie hipertrofică obstructivă din Europa, profesor doctor Paolo Ferrazzi, constă în corectarea defectelor valvei mitrale și eliminarea obstacolului care împiedică ieșirea sângelui din inimă la persoanele diagnosticate cu această afecțiune.

Metoda este superioară transplantului de inimă

Metoda a fost recunoscută și publicată într-una dintre cele mai prestigioase reviste americane de cardiologie - „The Journal of the American College of Cardiology”. „Este un pas important în evoluția tratamentului chirurgical al cardiomiopatiei hipertrofice obstructive, deoarece reduce substanțial riscul de complicații care ar putea apărea în urma implantării unei proteze mecanice. După realizarea acestei intervenții, pacienții ne spun că au renăscut. Nu vă puteți imagina ce înseamnă pentru un medic să redea zâmbetul unui tânăr. Este o satisfacție extraordinară”, a explicat profesor doctor Paolo Ferrazzi, directorul Centrului de Cardiomiopatie Hipertrofică din Italia. Potrivit expertului italian, care este și singurul medic din lume cu peste 450 de cazuri operate prin această tehnică modernă, studiile de specialitate au demonstrat că rata de supraviețuire după realizarea intervenției este asemănătoare cu cea din rândul populației generale. „Metoda este superioară transplantului cardiac. Deja în Policlinico di Monza au fost realizate anul acesta 90 de astfel de operații, în timp ce în Londra se fac 40-50 de operații pe an, iar în Olanda, 30-40 de intervenții pe an”, a menționat și doctor Lucian Dorobanțu.

„Intervenția reduce substanțial riscul de complicații care ar putea apărea în urma implantării unei proteze mecanice. După realizarea acesteia, pacienții ne spun că au renăscut“ (doctor Paolo Ferrazzi)

Diagnosticul se pune în urma unei ecografii cardio-toracice

Unul din doi pacienți poate transmite boala copiilor. În această situație, medicii fac apel la persoanele care au sau au avut astfel de cazuri în familie să meargă la control pentru a face investigațiile necesare diagnosticării cardiomiopatiei hipertrofice obstructive. Metoda cea mai simplă de diagnosticare este realizarea unei simple ecografii cardio-toracice. „Inima este o pompă, are un anumit volum, în general 100 mililitri, care pe măsură ce pereții se îngroașă scad la 90, 80, 70 sau chiar 60 de mililitri. Bolnavul nu poate, nu are cum să aibă debit cardiac dacă pompa nu funcționează, deși ea pompează bine”, a declarat şi doctor Gheorghe Cerin, un alt medic primar cardiolog din Italia.