Main menu

header

de Dana Purgaru

OMS: Rezistenţa la antibiotice ne ameninţă pe toţi

„Creșterea rezistenței la antibiotice reprezintă o amenințare enormă la adresa sănătății la nivel mondial”, a declarat, la Geneva, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Margaret Chan, prezentând primul sondaj al organizației sale pe această temă. Această rezistență, numită și antibiorezistență, a adăugat doctor Chan, „a atins niveluri periculos de ridicate în toate părțile lumii”, deoarece orice persoană poate fi într-o zi afectată de o infecție rezistentă la aceste medicamente.

70 de români mor pe zi din cauza fumatului

„70 de români mor în fiecare zi din cauza fumatului, iar 42.000 anual suferă complicații”, conform președintelui Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălțan. El a mai declarat că din cauza complicațiilor acestui obicei nociv se pierd bani de la bugetul de sănătate și că legea împotriva fumatului în spațiile publice nu mai suportă amânare.

Premieră: cea mai completă grefă totală de faţă

O echipă de la centrul medical american NYU Langone a realizat cea mai completă grefă de față de până acum, cu piele cu pilozitate, urechi și canale auditive. Pacientul este un fost pompier voluntar, în vârstă de 41 de ani, care a suferit arsuri grave în 2001. Peste 150 de persoane au fost mobilizate mai mult de un an pentru pregătirea intervenției care a durat 36 de ore. Prima grefă totală de față, cu pleoape și sistemul lacrimal complet, a fost efectuată în iunie 2010 în Franța, la Spitalul Henri Mondor din Creteil (sud-est de Paris), de profesorul Laurent Lantieri, amintește AFP.

Coardele vocale distruse, refăcute în laborator

O echipă de cercetători americani a dezvoltat în laborator țesuturi ale coardelor vocale care ar putea fi utilizate la realizarea de grefe. Cercetările se află încă în prima etapă, însă progresele sunt importante, deoarece coardele vocale sunt „un sistem delicat” și este dificilă realizarea de replici, a subliniat Nathan Welham, de la Universitatea din Wisconsin, care a condus studiul. Circa 20 de milioane de persoane suferă de disfuncții ale coardelor vocale numai în SUA, o boală pentru care nu există încă niciun tratament eficient.

Mâncarea gătită în casă ţine la distanţă diabetul zaharat de tip II

Mâncarea gătită în casă este mai sănătoasă decât mâncarea pregătită în oraș și reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip II, arată un studiu american apărut recent. Astfel, persoanele care mănâncă între 11 și 14 prânzuri sau cine pe săptămână - sau circa două mese gătite în casă în fiecare zi - prezintă un risc cu 13% mai scăzut de a dezvolta diabet de tip II în comparație cu cele care consumă mai puțin de șase prânzuri sau cine pregătite în casă pe săptămână.