Main menu

header

553 14 2de Gabriela Niculescu

Când bebelușul alăptat nu crește în greutate, nu poate prinde sânul și obosește înainte să fie sătul, ar putea fi vorba despre o anomalie congenitală numită anchiloglosie, care se poate corecta printr-o intervenție chirurgicală simplă, după cum susţine doctor Dana Caranovic (medalion), specialistul în stomatologie generală al Clinicii 3D Dental. Iată în ce constă tratamentul şi care sunt complicaţiile dacă acesta nu se aplică la timp.

„Anchiloglosia poate fi confundată cu colicii”

Alăptarea nou-născutului poate întâmpina dificultăți în unele situații din cauza unor probleme fiziologice ale celui mic. Una dintre cele mai frecvente este existenţa unui fren scurt şi restrictiv la nivelul cavității bucale, unde există două tipuri de frenuri: frenul labial (aflat între buza superioară și osul alveolar în care sunt inserați incisivii) și frenul lingual (care atașează limba de planșeul cavității bucale), cunoscut popular sub denumirea de „ața de sub limbă”. „Adesea, simptomatologia acestei anomalii congenitale numită anchiloglosie poate fi confundată cu colicii și se poate manifesta prin reflux și prin lipsa luării în greutate. Diagnosticul este bazat pe răspunsurile mamei cu privire la simptomatologie, pe istoricul medical al acesteia și pe examenul obiectiv realizat în clinică de medicul specialist oro-maxilo-facial”, a explicat doctor Dana Caranovic.

„Copilul obosește în timpul suptului”

553 14 3Potrivit specialistului, mămicile își pot da seama dacă bebelușul are probleme în cazul în care: întâmpină dificultăți de prindere a sânului și de supt care determină dureri şi răni la nivelul sânilor. Acest lucru poate provoca, de asemenea, scăderea lactației, deoarece sânul nu mai este bine stimulat; creșterea în greutate este redusă, deoarece copilul obosește în timpul suptului înainte să fie sătul; are limba crestată sau sub formă de inimă. În timpul alăptării copilului, un fren scurt și gros împiedică folosirea limbii pentru extragerea laptelui de la nivelul glandelor mamare.

„Frenotomia se face la vârste cât mai mici”

„Dacă în urma examenului clinic realizat de medicul specialist se constată prezența unui fren gros și restrictiv, indicația de elecție este o procedură chirurgicală simplă. Frenotomia se face la vârste cât mai mici, respectiv la câteva săptămâni sau luni, durează în medie câteva minute și constă în secționarea frenului. Se recomandă ca intervenția să se facă fără anestezie, dar la insistența părinților se pot aplica geluri sau spray-uri anestezice. Recuperarea este extrem de rapidă și este indicat ca bebelușul să fie pus la sân imediat după intervenție”, susține doctor Dana Caranovic.

Conform medicului, nu este necesară și posibilă o anestezie loco-regională la un nou-născut de câteva săptămâni sau luni, deoarece copilul nu percepe senzația de durere, pentru că frenul este slab inervat și vascularizat. Nu se aplică fire de sutură și nu se recomandă antibiotice.

„Netratată, duce la probleme de vorbire”

Anchiloglosia nu reprezintă o problemă foarte mare, însă, netratată la timp, poate duce la complicaţii serioase. „Amânarea intervenției determină afectarea alăptării prin persistența rănilor la nivelul sânilor, scăderea în greutate a bebelușului și scăderea lactației mamei. Toate acestea duc la renunțarea prematură la alăptat în doar câteva săptămâni de la naștere. Odată cu introducerea alimentației solide apare o altă problemă, aceea a masticației ineficiente. Apoi, apar cariile, deoarece nu este posibilă o curățare corectă a cavității bebelușului. Mai mult, când copilul va fi mare, va prezenta probleme grave de vorbire, va stâlci cuvintele, fapt ce poate implica alte probleme, de integrare socială”, subliniază specialistul.

„Frenotomia se face la câteva săptămâni sau luni, fără anestezie, şi durează în medie câteva minute“