Main menu

header

552 6 1de Carmen Ciripoiu

Fie că se adresează problemelor inimii, răcelilor, afecțiunilor respiratorii sau maladiilor grave, remediile siberiene, extrem de simple la prima vedere, sunt eficace și astăzi după mii de ani de cercetări în domeniul medicinei și al științei.

Maladia „picioarelor roşii”, ameliorată cu mac şi floarea-soarelui

La prima vedere, guta este una dintre bolile care sperie. Doar că în fața vechilor leacuri siberiene, maladia nu are niciun spor. De aceea, pudra din frunze de mac e demnă de luat în seamă. Frunzele de mac uscate se pisează și se aplică pe comprese umede, apoi se pun pe zonele afectate și se leagă ușor. Atenție! Se folosesc doar frunzele de mac sălbatic. Efecte uimitoare are și infuzia de floarea-soarelui. Tulpina și frunzele de floarea-soarelui se opăresc cu vodcă clocotită, apoi se diluează cu puțină apă caldă. Se folosesc comprese în timpul nopții. La rândul său, alifia de unt rămâne unul dintre cele mai renumite remedii împotriva gutei. Modul de preparare este următorul: se pune untul pe foc slab, iar când începe să fiarbă se îndepărtează, se ia spuma, se adaugă o cantitate egală cu vin și se lasă preparatul să scadă. Compoziția rămasă se aplică pe partea afectată. Potrivit medicinei populare siberiene, bolnavii de gută trebuie să poarte ciorapi de lână îmbibați în soluție de ceapă obținută din opt felii de ceapă fierte în trei litri de apă.

Inhalația cu ace de pin vine de hac astmului

Care este cel mai bun remediu rusesc când hemoroizii își fac de cap? Cu siguranță, țuica de roșcove, care se prepară astfel: 150 g roșcove se rad bine și se introduc într-un litru de țuică, apoi se lasă la macerat zece zile într-un loc cald. Se consumă o ceșcuță de două ori pe zi, înainte de masă. Atenție! În această perioadă nu se consumă niciun fel de alcool. De asemenea, ușurare în cazul hemoroizilor aduce și sucul proaspăt de frunze de frasin, consumat de trei ori pe zi, îndulcit cu miere și urmat de un pahar cu apă caldă. Pentru eficiență maximă, cura este de lungă durată. Hemoroizii dispar rapid și definitiv dacă se folosește o cremă obținută astfel: două părți de camfor și o parte și jumătate de sulfat de fier se amestecă bine cu măduva proaspătă din șira spinării unui porc și se aplică o dată pe zi, seara. În perioada tratamentului sunt contraindicate activitatea sexuală și alcoolul.

Vechii siberieni sfătuiau astmaticii să consume cât mai mult ceai de afine preparat astfel: fructe uscate și frunze se fierb zece minute în apă, iar ceaiul rezultat se consumă neîndulcit. Se administrează chiar și zece căni pe zi. Excepționale sunt și inhalațiile cu ace de pin. În patru litri de apă se fierbe o jumătate de kilogram de ace și conuri de pin, apoi se inhalează aburul fierbinte, ținând un prosop deasupra capului. Sunt indicate două ședințe de 15 minute în fiecare zi. Foarte bună este și inhalația cu aburul de cartofi fierți după ce se aruncă apa, care se face în același mod ca şi cea cu ace de pin. Un remediu cu efecte uimitoare este și ceaiul de frunze de urzică. O linguriță cu frunze uscate de urzică se fierbe într-un pahar cu apă și se consumă de câteva ori pe zi.

Tonicul de hrean alungă bătrânețea

552 6 2Oboseală? Lipsă de energie? Pierderea poftei de mâncare? Hreanul rezolvă toate aceste probleme. Se consumă o linguriță cu hrean proaspăt ras, apoi o ceșcuță cu apă fiartă, de cinci-șase ori pe zi. Tratamentul se face câteva zile la rând și se poate repeta la nevoie chiar și două luni. Un preventiv excepțional în cazul arterosclerozei este tonicul de cartofi cruzi. Se rade un cartof bine spălat și se consumă atât pulpa, cât și sucul, în fiecare dimineață, înainte de masă. Când obezitatea a dat mâna cu bolile bătrâneții, usturoiul face minuni. 350 g usturoi bine pisat se amestecă împreună cu sucul a 24 de lămâi și se lasă 24 de ore într-un borcan acoperit cu tifon. Se recomandă o linguriță seara, cu o jumătate de pahar cu apă caldă. După zece zile de tratament, se observă o îmbunătățire a tonusului organismului.

Cenușa din lemn de mesteacăn, salvarea în caz de urticarie

Când durerile musculare nu mai vor să plece, cenușa de cedru este salvarea. Peste o lingură cu cenuşă de cedru se toarnă o cană cu apă clocotită şi se lasă la infuzat de seara până dimineaţa, apoi se strecoară. Se administrează două linguri de trei ori pe zi, timp de zece zile. Și urticaria dispare în timp-record cu cenușă din lemn de mesteacăn. O jumătate de pahar cu cenușă de mesteacăn se amestecă bine cu doi litri de apă, apoi se dă într-un clocot. Ulterior lichidul se lasă la decantat 24 de ore, apoi se strecoară printr-un tifon. Cu această infuzie amestecată cu apă se spală corpul, dar nu se limpezește! Cenușa din butuci de viță-de-vie le este de mare ajutor celor suferinzi de reumatism. Trei linguri cu cenuşă din butuci de viţă-de-vie se amestecă împreună cu patru căţei de usturoi zdrobiţi şi cu patru linguri cu untură de porc. Se întinde pe o pânză din bumbac și se aplică pe zona afectată, în prealabil masată cu alcool, apoi se acoperă cu un fular de lână. Se lasă să acționeze două ore.

Talismanul de cartofi pentru cei care răcesc uşor

Mulți practicieni siberieni recomandă ceaiul de licheni ca un preventiv contra răcelii și un tonic excelent pentru rinichi și circulație. O linguriță cu plantă se fierbe în 200 ml apă timp de cinci minute, apoi se strecoară și se consumă fierbinte, îndulcit cu miere, înainte de culcare. Un remediu pentru pacienții care răcesc ușor este talismanul de cartofi. Astfel că pe toată perioada iernii se poartă o bucățică de cartof crud până se înnegrește și devine ca o piatră.

Laptele cu usturoi tratează tusea măgă­rească

Cenușa de la pipă este folosită de vindecătorii siberieni ca balsam împotriva herpesurilor