Main menu

header

551 14 1de Cătălina Tăgârță

„Stai drept!”, „Nu mai sta cocoșat!”, „Îndreaptă umerii!”. Dacă auziți frecvent astfel de îndemnuri ori i le tot spuneți copilului, aflați că nu este suficient ca acela căruia îi sunt adresate să se corecteze pe moment. Potrivit medicilor, aceste posturi ale corpului pot trăda scolioza sau cifoza. Frecvent confundate între ele de pacienți, cele două reprezintă devieri ale coloanei vertebrale extrem de frecvente, care pot fi corectate prin decompresie și mobilizare vertebrală, fizioterapie și exerciții speciale. Pentru început, tot ce trebuie să faceți este să vă adresați unui specialist. Doctor Ilie Roșca (medalion), specialistul Bio Ortoclinic, ne vorbește despre statisticile realizate în SUA sau în Europa, care sunt diferențele între cele două boli deseori confundate de pacienți, cum se manifestă fiecare și ce interdicții există în cazul amândurora.

„Exercițiile cu sistemul David, ideale în caz de scolioză”

Scolioza este o deviere laterală în plan frontal a coloanei vertebrale, în formă de „S”, mai mult sau mai puțin pronunțată. Scoliozele nestructurale, funcționale sau atitudinile scoliotice se caracterizează prin faptul că deviația laterală a coloanei este complet reductibilă clinic și radiologic în poziția culcat. „Multe dintre atitudinile scoliotice nu sunt evolutive și dispar odată cu corectarea cauzei care le-a produs. În scoliozele structurale însă, au loc modificări ale vertebrelor care sunt nereductibile fizic și radiografic în poziția culcat și au în general o tendință evolutivă. Dacă tratamentul pentru scoliozele de sub 30 de grade constă în kinetoterapie pe durată prelungită și exerciții cu sistemul David sau înot, pentru cele cu deformări între 30 și 50 de grade, tratamentul se face cu redresări cu aparatele ghipsate și cu menținerea corecției obținute cu aparate ortopedice, urmate de kinetoterapie. Când se depășește acest grad de deformare, tratamentele acestea nu mai sunt eficiente, iar corecția se poate face doar chirurgical”, a explicat doctor Ilie Roșca.

Debutează la vârsta de 10-15 ani

551 14 2Scolioza poate fi provocată de inegalități ale membrelor inferioare, de anchiloze ale șoldului în poziții vicioase, de contracturi musculare paravertebrale, antalgice, ca în hernia de disc, însă în aproape 80% dintre situaţii, cauza este necunoscută, fiind numită idiopatică.

Potrivit ultimelor date făcute publice de Fundația Națională de Scolioză din Statele Unite, scolioza afectează circa 3% din populație. Aproximativ șapte milioane de americani de toate vârstele, de la adolescenți la persoane mature, din toate păturile sociale, recurg la tratamente pentru a o corecta sau măcar pentru a o opri din evoluție. Vârsta la care debutează scolioza este cuprinsă între 10 și 15 ani și afectează în mod egal ambele sexe. Cu toate acestea, conform acelorași statistici, în cazul femeilor sunt de opt ori mai multe şanse de a atinge un grad de deformare care să necesite tratament.

Umeri și bazin asimetrice

Pentru a ști când e vremea să vă programați la un consult e bine să cunoașteți simptomele afecțiunii, pentru a o putea identifica mai ușor. În cazul scoliozei, acestea sunt: coloană asimetrică; umeri asimetrici; bazin asimetric. De asemenea, la pacienții cu scolioză, coastele și omoplatul devin proeminente pe o parte a corpului; iar în cazul afecțiunilor mai severe, respirația este mai dificilă. Dacă prezentați simptomele amintite, e cazul să vă prezentați la medic. Cu cât se vor lua măsuri mai din timp, cu atât problema se va rezolva mai ușor.

Nediagnosticată la timp, cifoza duce la modificări ireversibile

Pe de altă parte, cifoza este o deviație a coloanei vertebrale în plan sagital, prin exagerarea curburilor normale ale coloanei. Se manifestă prin curbarea excesivă a coloanei în regiunea toracică, în forma literei „C”, cu deschiderea înspre partea din față, compensată printr-o hiperlordoză cervicală și lombară pentru echilibrarea coloanei. Nediagnosticată și netratată la timp, cifoza va duce la modificări ireversibile ale coloanei, care pot fi soluționate doar prin intervenție chirurgicală. De aceea nu ezitați să întrebați medicul de familie dacă observă ceva suspect în postura dumneavoastră corporală, dar mai ales în cea a copiilor, pentru a vă putea prezenta din timp la un specialist.

Sportul efectuat regulat întărește musculatura spatelui

Conform statisticilor realizate la nivel mondial, cifoza, acea modificare a coloanei vertebrale care dă senzația de cocoașă, afectează până la 8% din populația de toate vârstele. „Creșterea bruscă în înălțime, evitarea practicării regulate a sportului, care întărește musculatura spatelui, rahitismul, maladia Scheuermann și pozițiile vicioase adoptate pentru mult timp - toate pot contribui la apariția cifozei”, spune specialistul. Ca și în cazul scoliozei, boala poate leza viața socială a celui afectat, determinând în timp scăderea stimei de sine și chiar izolarea celui în cauză.

Deplasarea spre înainte a capului

Simptomele cifozei sunt următoarele: durere ușoară sau severă la nivelul coloanei toracice; rigiditate și tensiune musculară a zonei dorsale; deplasarea spre înainte a capului; în cazurile severe pot apărea dificultăți ale respirației. De asemenea, printre simptome se mai numără: modificări ale poziției umerilor; senzație de oboseală sau scădere a forței musculare.

„Multe dintre atitudinile scoliotice nu sunt evolutive și dispar odată cu corectarea cauzei care le-a produs“

Interdicţii pentru pacienţi

În cazul celor două afecțiuni amintite, cifoza și scolioza, medicii recomandă să evitați următoarele: menținerea unor poziții fixe pe perioade îndelungate, statul în frig, ridicarea greutăților, activitățile fizice și sportive solicitante pentru coloană, constipația, răceala și gripa. Dacă aveți probleme cu spatele, înainte de a începe practicarea unui sport nou ar fi bine să consultați și medicul sau kinetoterapeutul care vă supraveghează.