Main menu

header

de Dana Purgaru

Abuzul de suplimente alimentare poate provoca urgenţe medicale

Rezultatele primului studiu care dezvăluie un mare număr de probleme grave de sănătate legate de consumul de suplimente alimentare au relevat faptul că peste 20.000 de americani ajung anual la urgență din cauza consumului de suplimente alimentare. Cercetătorii au analizat statistici efectuate pe parcursul unui deceniu. Suplimentele pentru pierderea în greutate sau pentru un plus de energie au fost responsabile pentru 71,8% dintre urgențele medicale.

Bebeluşii au nevoie chiar şi de 16 ore de somn pe zi

Potrivit cercetătorilor Universităţii de Stat din Washington, oamenii intră într-un stadiu de somn numit paradoxal atunci când visează, iar această fază a somnului are un rol esenţial în dezvoltarea creierului la bebeluşi. Aceştia pot să doarmă 16-17 ore pe zi, în reprize mai lungi (trei-patru ore) sau mai scurte (30 de minute). Specialiştii spun că somnul dă undă verde plasticităţii cerebrale - capacitatea creierului de a forma noi conexiuni. Bebeluşii au nevoie de somn pentru a-şi dezvolta funcţiile cognitive, precum memoria, limbajul, gândirea şi învăţarea.

Misterul cazurilor rare de plămâni „sănătoşi“ ai fumătorilor, desluşit

Anumite persoane par să aibă plămâni sănătoşi la vârsta a treia, în ciuda faptului că au fumat aproape întreaga lor viaţă adultă, iar acest mister a fost descifrat de cercetătorii din Marea Britanie. Studiul, realizat pe un eşantion de peste 50.000 de persoane, a arătat faptul că anumite mutaţii favorabile se produc la nivelul ADN-ului unora dintre fumători pentru a stimula funcţionarea plămânilor, mascând astfel impactul negativ al fumatului.

Îngrijorare privind răspândirea virusurilor poliomielitei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional constituie un risc și o Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională. În acest sens, OMS și specialiștii structurilor de sănătate publică reiterează necesitatea vaccinării obligatorii a persoanelor care călătoresc spre Afganistan, Camerun, Etiopia, Guineea Ecuatorială, Irak, Israel, Madagascar, Mali, Pakistan, Siria, Somalia și Ucraina. Pentru cetățenii români care nu au fost vaccinați antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.