Main menu

header

550 15 1de Dana Purgaru

Întârzierea vorbirii sau întâmpinarea dificultăților de pronunție a cuvintelor, în cazul copiilor, poate avea urmări deosebit de importante în timp, afectând atât persoana respectivă, cât şi anturajul acesteia. De aceea, este esenţial să se apeleze la ajutor specializat în situaţia în care micuţii manifestă întârzieri în dezvoltarea lor. Pentru a veni în ajutorul părinţilor presaţi de activităţile cotidiene, astfel încât aceştia să poată găsi foarte uşor un logoped, a fost lansată recent platforma online vorbestecorect.ro.

Bază de date cu logopezii din România şi din Republica Moldova

550 15 2Proiectul vorbestecorect.ro este prima platformă online de logopedie din țară, care se adresează atât părinților și copiilor, cât și logopezilor din România și din Republica Moldova. Acesta a fost dezvoltat de o echipă de specialiști români şi le oferă părinților un ajutor nesperat, concretizat în ocazia de a detecta ușor dacă micuţii lor au probleme de dezvoltare a limbajului (începând de la 3 luni) sau probleme de pronunție (începând de la 4 ani).

Testul se face printr-un revoluționar program online de evaluare logopedică. „Am lansat acest proiect în contextul în care și logopedia din România trebuia să se adapteze la rigorile și la tehnicile Noilor Media. Din acest punct de vedere, rămăsesem destul de mult în urma țărilor din Uniunea Europeană, care au înțeles mai bine beneficiile noilor tehnologii. Obiectivul platformei este atât promovarea logopezilor din România și din Republica Moldova, cât și oferirea părinților a unor unelte online foarte utile, prin care pot depista dacă bebelușii sau copiii lor întâmpină probleme de dezvoltare a limbajului sau de pronunție. Aplicațiile și exercițiile virtuale le-am construit în jurul unor povești și poezii scrise de autori cunoscuți publicului larg, precum Ion Creangă, Mihai Eminescu sau alții, astfel încât părinții și copiii să fie familiarizați și să exerseze împreună chiar de acasă”, a declarat psihologul Cristina Angela Tohănean, inițiatorul proiectului vorbestecorect.ro.

Teme gratuite pentru calculator, tabletă sau smartphone

Ulterior, în funcţie de rezultatul evaluării, platforma îi ajută pe părinți să aleagă mai ușor un logoped, dintr-o listă numeroasă, în funcție de localitate sau în funcție de aprecierile de care se bucură aceștia din partea altor părinți. Totodată, după fiecare ședinţă de logopedie, copiii vor beneficia în mod gratuit de teme online care să-i ajute să-și continue exercițiile acasă, pe calculator, tabletă sau smartphone.

Utilă şi specialiştilor

Platforma vorbestecorect.ro este o unealtă utilă şi pentru logopezi. Aceştia sunt ajutaţi să compună exerciții ad-hoc cu ajutorul dicționarului logopedic ce cuprinde peste 100.000 de cuvinte și le pune la dispoziție sute de exerciții logopedice multimedia. Revoluționara platformă duce știința logopediei la un alt nivel, cel adaptat la epoca noilor tehnologii, și diversifică modul de lucru în terapia logopedică prin jocuri logopedice online.

Modul în care se derulează în timp terapia logopedică depinde de cauza problemelor, de frecvenţa şedinţelor, dar şi de implicarea familiei în procesul corectării

„Majoritatea tulburărilor de limbaj pot fi corectate la orice vârstă“

În ciuda ideii preconcepute că numai copiii pot avea probleme de vorbire ce pot fi îndreptate, la ajutorul unui logoped pot apela şi persoanele adulte. „De multe ori, printre adulţii cu tulburări de limbaj există prejudecata că la vârsta lor nu se mai poate vorbi despre corectare. Este important să ştiţi că majoritatea tulburărilor de limbaj pot fi corectate la orice vârstă, chiar dacă există anumite caracteristici specifice corectării influenţate de vârsta persoanei cu care se lucrează”, potrivit specialistei în logopedie Lavinia Neacşu.

Unul dintre cazurile în care o persoană poate beneficia de sprijinul unui logoped este în situaţia în care are o tulburare de pronunţie. „În general, în rândul adulţilor întâlnim dislalii monomorfe, adică tulburări de pronunţie în care este afectat un singur sunet sau o singură grupă de sunete asemănătoare (cel mai frecvent, sunetul „R”, caz  în care vorbim despre rotacism; pe locul al doilea se află sunetul „S” sau sunete din grupa lui „S” - sunetele siflante - caz în care vorbim despre sigmatism); de obicei, aceste dislalii monomorfe s-au menţinut în timp, având la bază dislalii polimorfe, adică mai multe sunete diferite afectate, dintre care unele s-au mai corectat de-a lungul timpului; aceşti adulţi au fost în urmă cu ani buni copii cu dislalii polimorfe, dar care nu au fost duşi la logoped”, a explicat specialista.

De asemenea, se poate apela la logoped şi în caz de tulburări de ritm şi de fluenţă. „În această categorie intră bâlbâiala, logonevroza, tahilalia, bradilalia, tumultus sermonis, tulburări coreice, aftongia; în cazul adulţilor, bâlbâiala îşi are de cele mai multe ori originea în copilărie, ca urmare a unor evenimente intens trăite în plan emoţional sau a unor traume; la vârsta adultă, bâlbâiala poate surveni şi ca urmare a unor probleme neurologice, a unui atac cerebral sau a unor răni la cap”, explică Lavinia Neacşu de la vorbestecorect.ro.

Sunt ajutate şi persoanele care se confruntă cu o tulburare de scris-citit

550 15 3În categoria persoanelor adulte care pot fi ajutate prin intermediul platformei online se numără şi cele care se confruntă cu o tulburare de scris-citit. „În această categorie amintim alexia şi agrafia (în cazul adulţilor neşcolarizaţi), respectiv dislexia şi/sau disgrafia (ca urmare a unor dificultăţi întâmpinate la vârsta şcolarităţii, la nivelul însuşirii deprinderilor de scris-citit; dacă nu se intervine logopedic la vârsta copilăriei, dificultăţile persistă la vârsta adultă). Cauzele pot fi: tulburări ale otricităţii şi psihomotricităţii, o manieră nepotrivită de însuşire a abilităţilor de scris-citit în clasele I şi a II-a (metode inadecvate de predare, relaţie defectuoasă între copil şi învăţător), inteligenţă scăzută, diferite tulburări senzoriale (de exemplu, o deficienţă vizuală - ambliopie), existenţa altor tulburări de vorbire (de exemplu, de pronunţie), care se transpun, la vârsta şcolarizării, în scris-citit”, mai spune specialista.

Platforma este utilă şi pentru persoanele care au dificultăţi în exprimarea orală sau scrisă şi/sau în înţelegerea semnificaţiei cuvintelor, ca urmare a unor traume precum accidente vasculare cerebrale, infarct sau traumatisme cerebrale, tumori cerebrale şi chiar a unor infecţii.