Main menu

header

548 12 1de Gabriela Niculescu

În premieră în România, la Centrul de Recuperare Medicală Sportivă al Clinicii Provita - diagnostic și tratament, specialiștii în recuperare medicală ortopedică și sportivă, cu experiență și specializări obținute în Germania, oferă soluții pacienților cu diverse afecțiuni, sportivi amatori sau profesioniști. Aici este definită terapia prin sport drept o îmbinare între terapia pe aparate medicinale și antrenamentul funcțional, cu scopul de a pregăti corpul pentru o gamă largă de provocări, de la solicitările zilnice până la cele specifice sportului de performanță. Paul Sittner, coordonatorul centrului și specialistul în recuperare, ne-a vorbit despre aceste terapii.

„O alternativă eficientă a kinetoterapiei”

Terapia prin sport folosește principiile antrenamentului sportiv, adaptate însă la particularitățile fizice, psihice și sociale ale pacientului. Este diferită de alte metode folosite în centrele de recuperare medicală - cum este, de exemplu, kinetoterapia (terapia prin mișcare), și poate fi o alternativă eficientă, de viitor, la acestea. „Antrenamentele de recuperare medicală sportivă concepute în centrul nostru sunt potrivite atât pentru pacienți cu diverse afecțiuni medicale sau aflați în recuperare după operații, sportivi amatori, care doresc să își îmbunătățească starea de sănătate, cât și pentru sportivi de performanță care își revin după accidentări sau care doresc să își dezvolte performanțele”, spune Paul Sittner.

„Biodex System 4 Pro, utilizat în recuperarea ortopedică și neurologică”

548 12 2Aparatele din sală sunt produse exclusiv în Germania, sunt omologate medical și includ o serie de accesorii necesare pentru adaptarea antrenamentului la nevoile fiecărui pacient. Am ales să vă prezentăm două dintre cele mai complexe: Biodex System 4 Pro și Vacumed. Primul aparat, Biodex System 4 Pro, este recunoscut și folosit internațional în diferite studii de specialitate pentru a dovedi științific eficiența unor noi metode de recuperare. Este utilizat pentru recuperarea ortopedică și neurologică, dar și în testarea forței musculare - de exemplu, la sportivii de performanță aflați în stadii avansate ale recuperării, pentru a se stabili momentul reluării activității sportive. Aparatul se poate folosi pentru diferite articulații (genunchi, gleznă, cot, umăr) și pentru diferite mișcări (flexie/extensie, pronație/supinație, rotație internă/externă). Este des folosit în recuperarea după operația de ligamente încrucișate, de menisc, leziuni de cartilaj genunchi, ruperea tendonului lui Ahile, operații ale umărului și cotului, recuperare neurologică la paralizii sau afecțiuni ale nervilor (de exemplu, ale nervului sciatic, după hernie de disc).

„Mișcarea condusă de brațul aparatului este sigură pentru articulație”

Modul său de funcționare se bazează pe principiul izokinetic, ceea ce înseamnă mișcare cu aceeași viteză („iso” = „aceeași”, „kinesis” = „mișcare”). Printr-un dinamometru, aparatul Biodex opune o rezistență adaptată forței pacientului, permițând astfel dezvoltarea forței maxime pe toată amplitudinea mișcării, aceasta fiind efectuată cu aceeași viteză, pe tot parcursul ei. Fiind o mișcare condusă de brațul aparatului este sigură pentru articulație, evitând astfel mișcări nedorite, date de instabilitatea articulației. Biodex poate lucra atât în modul pasiv (doar aparatul lucrează în cazul pacienților care nu pot sau nu au voie să facă mișcare activă), cât și în modul activ (pacientul dezvoltând o forță proprie, conform cu stadiul de recuperare și ajutând la mișcarea brațului aparatului). Modul de lucru pasiv se poate folosi de pacienții aflați la foarte scurt timp după operație (când nu pot sau nu au voie să miște activ o articulație), precum și în reabilitarea neurologică. Modul de lucru activ se folosește în stadii avansate ale recuperării, când aparatul poate fi folosit atât pentru antrenament, cât și pentru testarea forței.

„Vacumed tratează afecțiuni de circulație sangvină și edeme postoperatorii”

În premieră în România, Vacumed - aparatul dezvoltat pe baza cunoștințelor medicale obținute în urma călătoriilor în spațiu - poate fi folosit în numeroase afecțiuni de circulație sangvină, în gimnastica pasivă a vaselor de sânge, în programe de recuperare a sportivilor, în edeme postoperatorii, dar și în probleme de estetică. Principiul său de funcționare se bazează pe alternarea unei presiuni normale cu una negativă (vacuum), aplicată în jumătatea inferioară a corpului. Ca urmare, are loc dilatarea capilarelor, formarea de capilare noi, precum și îmbunătățirea fluxului sangvin la periferie și a musculaturii (microperfuzie). De asemenea, efectul de stimulare are loc atât la nivelul circulației arteriale, cât și asupra circulației venoase.

„Rezolvă și probleme estetice precum celulita”

„Vacumed are un spectru larg de aplicabilitate, fiind indicat în numeroase tipuri de afecțiuni, printre care: insuficiență venoasă cronică și sindrom posttrombotic, edeme limfatice, scleroză arterială periferică (stadiile 1, 2, 3), edeme posttraumatice sau postoperative, picior diabetic, precum și în gimnastica pasivă a vaselor de sânge. În plus, aparatul poate fi folosit cu succes și în programe de rezolvare a unor probleme de estetică, deoarece contribuie la netezirea țesuturilor, combătând astfel celulita. Performanțele acestui aparat conduc firesc și spre recomandarea integrării lui în programe de medicină sportivă, de regenerare rapidă a sportivilor”, susține Paul Sittner.

„Beneficiaţi de teste care evaluează riscul apariţiei accidentărilor“

La Centrul de Recuperare Medicală Sportivă puteți beneficia de un serviciu complex de consultanță sportivă care cuprinde: teste și măsurători inițiale pentru evaluarea riscului apariției accidentărilor sportive; antrenament specific de prevenire a accidentărilor sportive, ca de exemplu ruptura de ligament încrucișat, hernia sportivului, dureri de spate; teste funcționale finale, care permit aprecierea obiectivă a momentului corect de reluare normală a activității sportive de performanță sau de amator. Terapia pe aparate este indicată în fazele de început ale recuperării, când leziunile nu permit un efort mare, iar procesul vindecării poate fi accelerat prin aplicarea unor stimuli locali bine dozați, cum ar fi lucrul pe grupe izolate de mușchi.

Antrenamentul funcțional este indicat atunci când starea organismului permite începerea unei solicitări mai complexe (lucrul în sistem, adică lucrul simultan și coordonat al mai multor grupe musculare), solicitări apropiate de activitățile ce reprezintă obiectivul pacientului. Acest tip de antrenament cuprinde baterii de teste precum Functional Movement Screening (FMS), folosite în prezent pentru antrenamentul naționalei de fotbal a Germaniei sau în cadrul unor cluburi profesioniste de fotbal (Bayern München).