Main menu

header

541 12 1de Gabriela Niculescu

Inima este unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman și, din păcate, ultimele cercetări arată că avem tendința s-o neglijăm. Riscul bolilor cardiovasculare a crescut considerabil din cauza multitudinii de factori care ne influențează zilnic, iar rata deceselor cauzate de afecțiuni ale inimii s-a mărit. Tocmai de aceea am ales să vorbim despre evaluare, prevenție și tratament cu doctor Alexandra Vasile (medalion), medic primar cardiolog în cadrul CardioClinic.

„Bolile cardiovasculare au o perioadă lungă de evoluţie, complet fără simptome”

- Ce înseamnă CardioCheck și cui îi este util?

- CardioCheck este o evaluare a stării de sănătate a inimii, care se adresează tuturor adulţilor sănătoşi, fără simptome cardiovasculare şi care au peste 40 de ani. Adulţii care au deja diverse simptome legate de aparatul cardiovascular, cum ar fi durere în piept, palpitaţii, respiraţie dificilă, edeme ale membrelor inferioare, sincope, lipotimii, trebuie oricum să se prezinte la o consultaţie cardiologică pentru diagnosticarea precoce a unor maladii cardiovasculare.

- De ce este necesară evaluarea chiar şi la pacienţi fără simptome?

- Deoarece bolile cardiovasculare au o perioadă lungă de evoluţie complet fără simptome şi, din nefericire, prima manifestare poate fi uneori infarctul miocardic sau chiar decesul subit. Există mulţi oameni care, deşi nu au niciun fel de simptome cardiovasculare, au factori de risc cardiovasculari importanţi, cum ar fi: fumat, colesterol crescut, hipertensiune arterială, diabet zaharat, risc genetic crescut pentru boli cardiovasculare, stres, sedentarism, obezitate etc. De asemenea, există persoane care au, de exemplu, un suflu cardiac la ascultare, necunoscut încă, şi care denotă de fapt o afectare serioasă a unei valve cardiace. Şi, nu în ultimul rând, există persoane care au anumite simptome moderate legate de aparatul cardiovascular, dar care le pun, în mod eronat, pe seama înaintării în vârstă.

„HeartScore stabileşte riscul de deces în următorii zece ani”

541 12 2- În ce constă, mai exact, această procedură?

- CardioCheck oferă o evaluare a tuturor factorilor de risc cardiovasculari, cu ajutorul cărora se face calcularea scorului de risc global cardiovascular, pe baza unei hărţi a riscului elaborată de Societatea Europeană de Cardiologie, care se cheamă HeartScore sau, simplu, Score. Acest scor se referă practic la riscul de a dezvolta boala cardiacă ischemică (boala coronariană, preinfarct, infarct), principala cauză de deces la ora actuală la nivel mondial, putând fi socotită o adevărată pandemie, care nu are graniţe şi care a început să lovească la vârste tot mai tinere, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Boala cardiacă ischemică este factorul principal de deces prematur la femei, fiind responsabilă de 42% dintre toate decesele sub 75 de ani la femei, în Europa, şi de 38% dintre toate decesele sub 75 de ani la bărbaţi.

- S-a dovedit faptul că prevenţia este un proces eficient.

- Într-adevăr, peste 50% din reducerea mortalității se datorează scăderii factorilor de risc pentru boala de inimă. HeartScore stabileşte riscul individual global de deces prin boală cardiovasculară aterosclerotică în următorii zece ani şi este elaborat în urma studiilor şi cercetărilor făcute în ţările europene. Ţara noastră se încadrează în categoria de state cu risc cardiovascular crescut. De asemenea, se mai calculează şi riscul relativ (adică riscul dumneavoastră comparativ cu al unei persoane de aceeaşi vârstă, dar care nu are factori de risc): vârsta vaselor sangvine şi un plan de acţiuni pentru reducerea riscului cardiovascular.

„CardioSport, program dedicat adulţilor de vârstă medie”

- Cum poate fi redus riscul cardiovascular?

- Acest risc poate fi redus cu uşurinţă prin modificarea stilului de viaţă şi, eventual, prin medicamente. Prevenţia este întotdeauna mai uşoară şi mai sigură decât tratamentul unei boli. Fumatul trebuie înlăturat complet, deoarece dublează riscul de infarct la populaţia cu vârsta peste 60 de ani. La cei cu vârsta sub 50 de ani, fumatul creşte riscul de infarct de cinci ori! Activitatea fizică regulată este importantă pentru menţinerea unui nivel redus al riscului global de infarct. Sedentarismul este factor de risc cardiovascular major. Se recomandă efectuarea unui efort fizic aerob, de intensitate moderată, cu durata de 30-45 de minute, aproape zilnic sau minimum cinci zile pe săptămână. Acest efort trebuie să fie de intensitate moderată, progresiv crescut, în limita toleranţei. Nu se recomandă vârfuri de efort pe un fond sedentar, pentru că acestea pot avea efecte negative asupra inimii. Practic, dacă sunteţi sedentar şi doriţi să începeţi un efort fizic ar fi bine să mergeţi mai întâi la un consult cardiologic. La CardioClinic există CardioSport, un program de evaluare a adulţilor de vârstă medie care doresc să se angajeze în activități sportive regulate şi la care este preferabil să vadă mai întâi „cum stau cu inima”. De asemenea, o altă modalitate de scădere a riscului cardiovascular global constă în controlul tensiunii arteriale şi tratarea ei dacă nivelurile depăşesc 140/90 mmHg şi ţinerea sub control a colesterolului şi trigliceridelor prin dietă, activitate fizică şi, la nevoie, tratament medicamentos. Nu în ultimul rând, trebuie evitate supragreutatea şi obezitatea.

- Există şi factori de risc nemodificabili?

- Da, iar printre aceștia se numără terenul genetic, adică prezenţa bolii cardiovasculare, a infarctului miocardic la rude de gradul I, la vârstă tânără, face să crească mult riscul bolii cardiace la acea persoană. Apoi, cei de sex masculin sunt mai expuşi, în special după vârsta de 55 de ani.

Vizita la cardiolog, de la istoric medical la recomandări

- Ce se face practic în timpul vizitei la cardiolog, pentru calcularea riscului global cardiovascular?

- Se stabilește istoricul medical personal şi familial semnificativ pentru boli cardiovasculare sau diabet; se face un examen fizic complet, cu măsurarea tensiunii arteriale la ambele braţe; se interpretează analizele de laborator: glicemie, uree, creatinină, AST, ALT, colesterol total, trigliceride, HDL şi LDL colesterol. Aceste analize trebuie să le faceţi în prealabil şi nu trebuie să fie mai vechi de șase luni. Se fac gratuit la medicul de familie. Apoi, se evaluează factorii de risc cardiovascular majori şi se stabilește riscul cardiovascular pe baza scorului de risc elaborat de ESC - HeartScore. Se mai realizează și Screening Doppler de artere carotide, pentru a vedea dacă există depuneri de colesterol (plăci de aterom), şi măsurarea grosimii complexului intima-media la nivelul arterelor carotide (prezenţa lor încadrează pacientul într-o categorie de risc cardiovascular crescut). La final, se fac recomandări de reducere a riscului cardiovascular global.

„Boala cardiacă ischemică este factorul principal de deces prematur la femei, fiind responsabilă de 42% dintre toate decesele sub 75 de ani la femei, în Europa, şi de 38% dintre toate decesele sub 75 de ani la bărbaţi“