Main menu

header

de Dana Purgaru

Moda „skinny jeans“ face victime

O femeie din Australia a fost spitalizată după ce blugii săi „skinny” au lăsat-o în imposibilitatea de a merge, conform presei locale. Neurologul dr. Thomas Kimber a explicat că pacienta dezvoltase un sindrom de compresie, blugii prea strâmți oprind alimentarea cu sânge a mușchilor gambei, iar ca răspuns la această stare, mușchii s-au umflat atât de mult, încât au presat pe doi dintre nervii majori din partea de jos a piciorului, provocându-i slăbiciune și amorțeală a picioarelor. Femeia a fost capabilă să meargă în mod independent când a părăsit spitalul după câteva zile.

Dieta cu fibre, de ajutor în astm

Oamenii de ştiinţă australieni specializați în boli respiratorii cercetează ipoteza conform căreia o dietă bogată în fibre îi poate ajuta pe cei care suferă de astm. Ei cred că o astfel de dietă poate reduce inflamația căilor aeriene la persoanele cu această boală, care provoacă suferinzilor perioade în care aceștia abia pot respira. „În prezent nu există niciun tratament care să vindece complet astmul şi cu cât aflăm mai multe despre efectele dietei asupra acestei boli, cu atât mai mult oamenii pot fi ajutați să țină sub control maladia”, a declarat Lisa Wood, cercetător participant la studiu.

Fumatul, asociat cu 12 tipuri de tumori

Aproximativ jumătate din totalul deceselor cauzate de 12 tipuri obişnuite de cancer prezintă o asociere directă cu fumatul, afirmă autorii unui studiu realizat recent în SUA. În timp ce majoritatea deceselor asociate cu fumatul sunt provocate de cancere la nivelul plămânilor, bronhiilor, traheei şi laringelui, autorii studiului au descoperit că jumătate dintre decesele provocate de tumori la nivelul cavităţii bucale, esofagului şi vezicii urinare sunt la rândul lor asociate cu fumatul.

Vitamina B12 în exces provoacă acnee

Vitamina B12 este esenţială pentru buna funcţionare a sistemului nervos, dar şi pentru producerea de sânge, însă un studiu publicat recent sugerează că, în exces, aceasta poate duce la probleme ale tenului, potrivit cercetătorilor de la Universitatea California din SUA. Aceștia susţin că vitamina B12 alterează activitatea unei anumite specii de bacterii ale pielii asociată cu acneea, deoarece declanşează inflamarea pielii.

Băuturile dulci pot duce la decese

Un studiu recent a scos la iveală efectele devastatoare pentru sănătate ale consumului de băuturi dulci. Cercetătorii au corelat consumul lor cu 184.000 de decese anual. Studiul a fost bazat pe date obţinute din 62 de sondaje privind obiceiurile alimentare, realizate în perioada 1980-2010 pe 600.000 de participanţi. Băuturile dulci, despre care cercetătorii spun că ar trebui evitate, sunt sucurile îndulcite cu zahăr, sucurile de fructe, energizantele, orice ice tea îndulcit şi chiar băuturile îndulcite cu zahăr făcute în casă care conţin cel puţin 210 kJ/235 ml serviţi.